Kjønn, performativitet og sårbarhet (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 77

Forfatter:

Judith Butler

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 159
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Gender Trouble. Feminism and the subversion of identity
Oversatt av: Holm-Hansen, Lars
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 77
ISBN: 9788202657987
Kategori: Sosiologi , Psykologi , Sosialantropologi , Samfunnsfag og Litteratur- og språkvitenskap
Fag: Litteratur- og språkvitenskap, Psykologi, Samfunnsfag, Sosialantropologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Kjønn, performativitet og sårbarhet

Judith Butler sitt arbeid har hatt stor betydning for forståelser av kjønn og seksualitet de siste tiårene. I denne boken kommer tre nøkkeltekster i hennes forfatterskap i norsk oversettelse for første gang.

I teksten «Kroppslige inskripsjoner, performative subversjoner» fra boken Gender Trouble (Routledge, 1990) forklarer Butler sin teori om kjønnsperformativitet, eller hvordan kjønn trer fram for oss gjennom iscenesettelser. Denne teorien om kjønn bygger på en forståelse av selvet som grunnleggende relasjonelt og ugjennomsiktig for oss selv. Den andre teksten i denne utgivelsen, «Å redegjøre for seg selv», fra boken med samme navn fra 2005, pakker ut Butlers subjektivitetsteori og relasjonelle etikk. I denne etikken er sårbarhet et nøkkeltema, som forutsetning for gjensidighet i menneskelige relasjoner og for vår kapasitet til å ta ansvar. Sårbarheten er videre nøkkelen til Butlers tenking om samfunn og politikk i den siste teksten i boken, «Kroppslig sårbarhet og koalisjonspolitikk». Her er den relasjonelle etikken fundert i erkjennelsen av menneskelig sårbarhet og danner utgangspunkt for hennes tenking om hvordan vi kan leve sammen på tvers av ulike radikale verdiorienteringer.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Kjønn, performativitet og sårbarhet

«Butlers innflytelse på vår tids tenkning om kjønn og seksualitet kan vanskelig overdrives. [...] Utvalget av tekster i Kjønn, performativitet og sårbarhet er i seg selv interessant, og langt fra forutsigbart. Selv om Butler for mange er mest kjent for sine bidrag til kjønns- og seksualitetsteori, er det kun den første av bokens tre deler som eksplisitt reflekterer over kjønn og seksualitet. Det er gledelig at boken viser fram variasjonen i Butlers tenkning ...»

Amund Rake Hoffart, Agora 4/2022Les hele anmeldelsen

Tre leksjoner om individet 02.11.2020

«Men la oss gratulere forlaget med endelig en norsk oversettelse av Judith Butler, og måtte det ikke bli den siste! Dette er en tenker som stadig høster stor anerkjennelse i, og utenfor akademia og queer-feministiske miljøer.»

Birgitte C. Huitfeldt, Salongen. Netttidsskrift for filosofi og idéhistorieLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Judith Butler (f. 1956) er en amerikansk filosof og professor i sammenlignende litteratur og kritisk teori ved Universitetet i California, Berkeley. Bøkene Gender Trouble (1990) og oppfølgeren Bodies That Matter (1993) har hatt svært stor innflytelse på forståelser av kjønn både i akademia og sosiale bevegelser for kjønnsfrihet. Butlers arbeid innenfor politisk filosofi og etikk har også hatt stor betydning, særlig i kjølvannet av 11. september 2001. I senere år har arbeidet hennes sentrert rundt ikkevolds-etikk og sårbarhetens muligheter for å skape samfunn med rom for forskjellige verdiorienteringer.

Bøker i serien