Om visshet (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 53

Forfatter:

Ludwig Wittgenstein

Månedens upopulære februar 2020: Ludwig Wittgenstein på hytta: Filosofi som aktivitet

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2005
Antall sider: 160
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Über Gewissheit
Oversatt av: Bergo, Steinar I. og Hide, Øystein
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 53
ISBN: 9788202233723
Kategori: Filosofi
Fag: Filosofi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Om visshet

Filosofi er først og fremst en aktivitet, hevdet Ludwig Wittgenstein (1889-1951), en stadig undersøkelse av argumenter og påstander slik vi finner disse både i dagligspråket og i vitenskapen.

Slik avslører og løser vi knuter i vår tenkning og det vi oppfatter som filosofiske problemer. Språket er et svært elastisk redskap som kan brukes til å bygge luftslott og rekker med teorier uten stødig grunn, men med det samme språket kan vi også rive ned slike luftslott, hevdet han. Med den senere´ Wittgensteins filosofi er man ikke stilt overfor en filosofisk teori, men derimot først og fremst en filosofisk metode.

I Om visshet angriper Wittgenstein både G.E. Moores Common Sense filosofi og den skeptiske tradisjonen. Han kritiserer dem for å ha en hensiktsløs tilnærming til de filosofiske problemstillingene de tar opp. Før man er klar over den rollen språket spiller i disse undersøkelsene, er undersøkelsene meningsløse, sier Wittgenstein.

I Om visshet, som er skrevet rett før Wittgensteins død, sier han at Jeg tror det kunne interessere en filosof, en som kan tenke selv, å lese notatene mine. For selv om jeg bare sjelden har truffet midt i blinken, så ville han kjenne igjen hvilke mål jeg uavlatelig har siktet på. Og disse målene er de vi den dag i dag streber med å nærme oss. Filosofiens natur er slik at man ikke noensinne kan nå alle disse målene, men heller ikke se helt bort ifra dem. Filosofen Ludwig Wittgenstein er en av dem som har vært med og vise oss dette.

Nr. 53 i Cappelens upopulære skrifter.

Til toppen

Forfatter(e)

Wittgenstein, Ludwig, 1889—1951, østerr. filosof. Tractatus Logico-Philosophicus (1921), som var på bare 80 sider, var det eneste av hans verk som utkom mens han levde. W. beskjeftiget seg med forholdet mellom utsagn, mening og virkelighet på de ulike områder og plan. Bare ved å holde språkets begrensninger og utilstrekkelighet klart for seg, kan man gjøre seg håp om å nærme seg en meningsfylt erkjennelse. Bodde store deler av sitt liv i Norge, i Skjolden, hvor han også skrev flere av sine fil. verk. Andre verk bl.a.: Philosophische Untersuchungen (1953), Philosophische Bemerkungen (1964) og On Certainty (1969).

Bøker i serien