Økologisk kommunikasjon (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 62

Forfatter:

Niklas Luhmann

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 296
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Ökologische Kommunikation
Oversatt av: Hide, Øystein
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 62
ISBN: 9788202299040
Kategori: Sosiologi , Filosofi , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Filosofi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Økologisk kommunikasjon

Den tyske sosiologen Niklas Luhmann (1927–1998) er grunnleggeren av den moderne systemteorien. I Økologisk kommunikasjon fra 1985 viser Luhmann hvordan samfunnet reagerer på miljøproblemer, ikke hvordan det burde reagere for å bedre sitt forhold til miljøet.

Luhmann har ikke mye til overs for den såkalte miljøetikken. Økologi handler i Økologisk kommunikasjon konsekvent om det moderne samfunnet og dets forhold til sin omverden. Ambisjonen er å vise et radikalt annerledes perspektiv på økologiske problemer, og håpet er at videre kommunikasjon vil bli ledet av differanse og vitenskapelig nøyaktighet, ikke en enhetlig samfunnsforståelse og etiske postulater.

Et av bokens sentrale begreper er «funksjonssystemer», som betyr selvstendige samfunnsområder som opererer med sin egen logikk. Ifølge Luhmann finnes det ikke lenger ett sentrum hvor samfunnet kan analyseres fra. Man må derfor gå via samfunnsområdene hvis man skal undersøke økologisk kommunikasjon med nødvendig nøyaktighet. Luhmann viser dette gjennom funksjonssystemene økonomi, rett, vitenskap, politikk, religion og utdannelse.

Nr. 62 i Cappelens upopulære skrifter.

Til toppen

Bøker i serien