Rase, etnisitet, nasjon (Heftet)

Et ulykksalig triangel

Serie: Cappelens upopulære skrifter 76

Forfatter:

Stuart Hall

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: The Fateful Triangle: Race, Ethnicity, Nation
Oversatt av: Holmes, Inger Sverreson
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 76
ISBN: 9788202643157
Kategori: Sosiologi , Sosialantropologi , Samfunnsfag , Idéhistorie og Filosofi
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Samfunnsfag, Sosialantropologi, Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Rase, etnisitet, nasjon

I denne boka utforsker Stuart Hall det problematiske begrepet «rase» og de beslektede begrepene «etnisitet» og «nasjon». Selv om vitenskapen for lengst har konstatert at menneskeraser ikke finnes i noen egentlig biologisk forstand, er rasetenkning og rasisme fortsatt en måte å klassifisere og utøve makt over mennesker på, som bidrar til å organisere vår virkelighet. På tilsvarende vis skaper forestillinger om etnisitet og nasjon både fellesskap og forskjeller mellom mennesker, og vi må undersøke hvordan disse ideene virker dersom vi skal forstå den verden vi lever i.

Denne boka er basert på forelesninger Hall holdt ved Harvard University i 1994, og gir et destillat av hans analyse av rasebegrepet og rasismen. Boka kom ut posthumt i 2017 med tittelen The Fateful Triangle: Race, Ethnicity, Nation.

Til toppen

Presse Rase, etnisitet, nasjon

«Selv om noen av problemstillingene Hall tar opp, er preget av at det er gått nesten tre tiår i mellomtiden, har den norske utgivelsen fått en fornyet aktualitet i kjølvannet av en opphetet verdensomspennende debatt om alle disse temaene ...»

Victor Lund Shammas, Tidsskrift for samfunnsforskning 4/2021Les hele anmeldelsen

Stuart Halls stemme

«Jeg håper at denne oversettelsen bare er den første av mange slik at flere kan bli bedre kjent med hvordan Halls stemme forteller om hvordan musikk, film, litteratur, kunst og stil kan forme oss og vise hvem vi kan bli, også når omgivelsene skuffer.»

Louisa Olufsen Layne, Agora nr. 3—4 2020

«Selv om Hall holdt sine Du Bois-forelesninger i 1994, er han og denne boken like aktuell. Fremveksten av etnonasjonalisme, rasisme, og isolasjonistiske trekk i verdenspolitikken er alle farer som vi nå står ovenfor. Armert med Stuart Halls rammeverk kan vi kanskje både analysere verden i dag på en bedre måte, samt stå bedre rustet til å tørre å tenke andreledes, til å alltid undres, stille spørsmål og kritisk undersøke rase, etnisitet og nasjonalstaten som naturlige størrelser.»

Tony Sandset, salongen.noLes hele anmeldelsen

«Analysene Stuart Hall gjorde på 1990 tallet er svært relevant å lese i dag. Særlig med tanke på europeisk migrasjonspolitikk, gjenopplivingen av høyreradikale miljøer, og underkommuniseringen av rasismens effekter.»

Mette Andersson, sosiologen.noLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Britisk-jamaicanske Stuart Hall (1932–2014) var professor i sosiologi og en av grunnleggerne av faget kulturstudier på 1950- og 1960-tallet i Storbritannia. Han er særlig kjent for sine analyser av nyliberalismens framvekst på 1980-tallet og dens rolle som fødselshjelper for vår tids høyrepopulisme. Han var også en markant skikkelse i den britiske offentligheten, blant annet gjennom TV-opptredener hos BBC.

Bøker i serien