Makt og vold (Heftet)

Tre essay

Serie: Cappelens upopulære skrifter 70

Forfatter:

Hannah Arendt

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 172
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: ON VIOLENCE
Oversatt av: Auestad, Lene
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 70
ISBN: 9788202527204
Kategori: Statsvitenskap , Filosofi og Historie, religion og filosofi
Fag: Filosofi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Makt og vold

I den gamle rekken av Cappelens upopulære skrifter (som utkom mellom 1948 og 1972) ble Hannah Arendts essay On Violence utgitt i 1971 med tittelen Vold i vår tid. Dette essayet er oversatt på nytt og har nå fått tittelen Om vold. I tillegg inneholder utgivelsen to korte essay av Arendt med samme tematikk: Om terror fra 1953 og Er Amerika et voldelig samfunn? fra 1968.

Det første og det siste essayet er skrevet med den amerikanske borgerrettsbevegelsen, Vietnamkrigen og studentopprøret som bakgrunn. Om terror er skrevet med Hitler og Stalins terrorregimer som bakgrunn.

Boka er oversatt av Lene Auestad og med forord av Helgard Mahrdt.

Hannah Arendt var en tysk-jødisk politisk tenker som flyktet fra Nazi-Tyskland til USA. Hennes generasjons politiske erfaring var preget av krig og revolusjon. Hun ville derfor utvikle en ny forståelse av politikk som ikke var bygget på vold, men på makt. Mens makt oppstår når mennesker handler sammen, kan vold brukes av enkeltindivider for å nå sine mål. Vold kan være rasjonelt, men aldri være legitimt. Volden kan tilintetgjøre makten, og i verste fall er det som står igjen et terrorvelde som tar sikte på å ødelegge alle mellommenneskelige relasjoner, både i den offentlige og i den private sfæren.

Til toppen

... som alltid med Arendt: Ho gjev oss stadig nye innsikter, og tvingar oss til å tenkja gjennom politisk grunnomgrep.
Bernt Hagtvedt, Dag og Tid

Andre aktuelle titler

Presse Makt og vold

«Boka til Arendt inneholder mange interessante poenger og diskusjoner. [...] Alle de tre essayene er skrevet mer som studier enn som filosofiske avhandlinger. Dette gjør at boka ikke er spesielt tunglest, og den kan utvilsomt leses av folk som ikke har mye kjennskap til filosofi fra før uten store vansker.»

Tormod Fjeld Lie, radikalportal.noLes hele anmeldelsen

«Å lesa Arendts subtile distinksjonar er ikkje å lesa ein teoretikar – eller ikkje berre ein teoretikar. Arendt var særs aktiv som opinionsdannar – frisk, ukonvensjonell og kontroversiell. (Ho stilte seg til dømes kritisk til deler av dei svartes frigjeringskamp). Men som alltid med Arendt: Ho gjev oss stadig nye innsikter, og tvingar oss til å tenkja gjennom politisk grunnomgrep.»

Bernt Hagtvedt, Dag og Tid

Til toppen

Forfatter(e)

Hannah Arendt (1906-1975) var en tysk filosof . Hun er regnet som en av de viktigste politiske tenkerne i det 20. århundret.

Arendt studerte filosofi, teologi og klassisk filologi under Martin Heidegger i Marburg og Edmund Husserl i Freiburg, før hun i 1928 leverte avhandlingen Der Liebesbegriff bei Augustin («Kjærlighetsbegrepet hos Augustin») i Heidelberg, under veiledning av Karl Jaspers.

I 1933 ble Arendt, som var jødisk, tvunget til å flykte fra Tyskland, og bodde i Paris frem til hun i 1941 emigrerte til USA. Etter 18 år som statsløs ble Arendt amerikansk statsborger.

I USA hadde hun akademiske posisjoner ved en rekke universiteter, og publiserte flere bøker, essays og artikler i blant annet The New Yorker, der Aufbau og Partisan Review.

Bøker i serien