Det godes suverenitet (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 80

Forfatter:

Iris Murdoch

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 172
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Sovereignty of Good
Oversatt av: Røed, Kjetil
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 80
ISBN: 9788202663285
Kategori: Idéhistorie , Litteratur- og språkvitenskap og Filosofi
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Litteratur- og språkvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Det godes suverenitet

Den britiske forfatteren Iris Murdoch (1919–1999) er mest kjent for sine romaner, men var også en betydelig filosof. Hun var utdannet i Oxford og Cambridge og var preget av sin samtids analytiske filosofi, men også av eksistensialismen og platonismen.

De tre essayene i Det godes suverenitet omhandler ulike perspektiver på moralens filosofiske betingelser, og Murdoch forsøker å besvare spørsmålet om hvordan vi som mennesker kan forbedre oss. For henne henger det moralske og det intellektuelle tett sammen, og det er bare det godes uoppnåelige ideal som er suverent og perfekt i begge tilfeller. Det vi kaller et godt menneske preges vel nettopp av at det har en merkbar bevissthet om sin intellektuelle og moralske tilkortkommenhet og at det kan ta ansvar for og beklage sin iboende tendens til både å tenke feil og å handle galt. Ingen av oss kan bli helt gode, men vi kan alle bli litt bedre.

Det godes suverenitet er oversatt av Kjetil Røed, og Elin Svenneby har vært fagkonsulent og skrevet forordet til denne utgivelsen.

Til toppen

Andre aktuelle titler

  • Uendelig krevende

    Forpliktelsens etikk, motstandens politikk

    Cappelens upopulære skrifter / Simon Critchley

    Heftet
Presse Det godes suverenitet

«Denne oversettelsen, som er utført av Kjetil Røed og innledet av Elin Svenneby, er en betimelig utgivelse som gir innblikk i noen av de mest sentrale ideene til en filosof som de siste årene har fått stadig mer oppmerksomhet.»

Hannah Winther, Agora 4/2022

«Ikke minst er Murdoch verdt å lese på grunn av sin forlokkende skrivemåte. Hun skriver filosofi levende og morsomt, med eksempler og argumenter fra hverdagslivet som skildres med en litterær kraft og filosofisk alvor. Kjetil Røed har gjort en god jobb med den norske oversettelsen, så Murdochs levende språk flyter godt også på norsk.»

Mikkel Bergvall Henmo, Filosofisk supplement 3-4/2021

«Murdochs bok fremsetter en tankevekkende kritikk av de eksistensialistiske og analytiske tradisjonene i moderne moralfilosofi.»

Lars Holm-Hansen, Ny TidLes hele anmeldelsen

Til toppen

Bøker i serien