Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926 (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 75

Forfatter:

Antonio Gramsci

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 128
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
Oversatt av: Lima, Geir
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 75
ISBN: 9788202645229
Kategori: Statsvitenskap , Idéhistorie , Filosofi , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926

Filosofen og politikeren Antonio Gramsci (1891–1937) var leder av det italienske kommunistpartiet og ble fengslet under det fascistiske regimet i Italia. Som journalist under første verdenskrig og frem til fengslingen i 1926, kommenterte han en rekke av datidens store og dramatiske begivenheter, som den russiske revolusjon og fremveksten av fascismen i Italia, i tillegg til fremveksten av den angloamerikanske, globaliserte kapitalismen. Disse tekstene gir oss et unikt innblikk i denne dramatiske perioden, slik Gramsci, som selv var direkte involvert i mange av hendelsene, opplevde den.

Gramsci avviste enhver form for deterministisk lesning av marxismen, og presenterte egne politiske teorier som førte til at han kom på kollisjonskurs med sitt eget parti. Han representerte en marxisme som ikke var økonomistisk, der kulturen hadde en selvstendig verdi og der det nasjonalt-folkelige og populærkulturen spilte en viktig rolle.

Gramsci er ofte sitert, men tekstene hans er sjelden lest. Denne antologien gir leseren mulighet til å bli bedre kjent med filosofen og politikeren Gramsci, en av 1900-tallets viktigste politiske tenkere.

Utvalg, innledning og oversettelse ved Geir Lima.

Til toppen

Gramsci-samlingen består av 17 korte tekster fra et urolig tiår, skrevet for å vekke og trykt primært i aviser. De forteller om betydningen Gramsci tilla utdannelse, kunnskap og kultur i den revolusjonære kampen. [...] Når artiklene nå kommer ut blant de «upopulære», føyer Gramsci seg inn i en formidabel italiensk tradisjon som altså strekker seg tilbake til keiser Marcus Aurelius, og i et prestisjetungt selskap av intellektuelle helteskikkelser generelt.
Kåre Bulie, Klassekampen

Andre aktuelle titler

  • Politisk teori

    Utdrag fra Fengselsopptegnelsene

    Cappelens upopulære skrifter / Antonio Gramsci

    Heftet
Presse Antonio Gramsci. Utvalgte tekster 1916 - 1926

«Oversetter og antologiredaktør Geir Lima har gjort en formidabel innsats med denne antologien. En litt gammelmodig italiensk prosa er blitt gjengitt i god og lettlest norsk språkdrakt. Både setningsstruktur og ordvalg er tilrettelagt for nåtidens norske lesere. [...] Dette smale utvalget gir gode smakebiter på journalistiske tekster fra den «unge Gramsci» ...»

Helge Hiram Jensen og Carla Melis, historieblogg.no 11. desember 2020Les hele anmeldelsen

Til toppen

Bøker i serien