Tenkning og metafor (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 40

Forfatter:

Hans Blumenberg

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 157
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Paradigmen zu Metaforologie
Oversatt av: Lilleskjæret, Eivind og Østmoe, Tor Ivar
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 40
ISBN: 9788202198770
Kategori: Idéhistorie
Fag: Idéhistorie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Tenkning og metafor

Den tyske filosofen Hans Blumenberg kritiserer i denne boka Platon og Descartes, og fremhever de mytiske og metaforiske fortellingene som sentrale i menneskets liv og tenkning. Boken egner seg for alle som studerer og utforsker språkets uttrykksmuligheter fra et filosofisk, idéhistorisk, psykologisk eller litteraturteoretisk ståsted. Oversatt til norsk av Eivind Lilleskjæret og Tor Ivar Østmoe.

Den tyske filosofen Hans Blumenberg (1920 – 1996) analyserer i dette verket metaforens paradigmer. I en levende historisk gjennomgang anskueliggjør han den filosofiske striden om sannhet og vitenskap kan uttrykkes i ”rene” begreper, eller om man må ty til ”besudlende” billedspråk og retorikk. Metafor og tenkning Han får oss til å løfte blikket opp mot de ”absolutte metaforer”, bilder og bildespråk som ikke kan reduseres til begreper, og som representerer menneskets grunnleggende redskaper for å ordne og utholde verden.

Boken egner seg for alle som studerer og utforsker språkets uttrykksmuligheter fra et filosofisk, idéhistorisk, psykologisk eller litteraturteoretisk ståsted. Verket Paradigmen zu einer Metaforologie fra 1960 er et av Hans Blumenbergs mest sentrale essays og foreligger for første gang på norsk i oversettelse av Eivind Lilleskjæret og Tor Ivar Østmoe.

Nr. 40 i Cappelens upopulære skrifter.

Til toppen

Bøker i serien