Mediefilosofi (Heftet)

Serie: Cappelens upopulære skrifter 60

Forfatter:

Friedrich Kittler

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 234
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Originaltittel: Aufschreibsysteme 1800, 1900
Oversatt av: Eliassen, Knut Ove
Serie: Cappelens upopulære skrifter
Serienummer: 60
ISBN: 9788202302474
Kategori: Idéhistorie , Mediefag og Filosofi
Fag: Filosofi, Idéhistorie, Mediefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Mediefilosofi

Den tyske mediefilosofen Friedrich Kittler (f. 1943) gjør i denne boken en rekke historiske analyser av hvordan medier samler, lagrer og formidler informasjon. Kittler viser hvordan mediene leverer strukturer og formater som avgjør hva og hvordan man kan tenke. Medienes teknologiske løsninger legger rett og slett premissene for kulturen. Steintavler, skrivemaskiner, grammofoner og dvd-er er eksempler på teknologier som muliggjør svært ulike tenkesett.

Kittlers poeng tilsier at man må se endringer i tankens historie i lys av kulturteknologienes historie. Dette har nødvendigvis konsekvenser for de vitenskapene som på en eller annen måte beskjeftiger seg med menneskenes forståelse av verden og av seg selv.

Kittlers tekster har vakt både bifall og kontrovers i ulike medievitenskapelige og humanvitenskapelige kretser. Tekstene i denne boken er hentet fra flere tiår og spenner fra den greske antikken over den tyske romantikken frem til samtidens digitale kultur. Knut Ove Eliassens etterord gir en introduksjon til Kittlers arbeid og posisjoner for norske lesere.

Nr. 60 i Cappelens upopulære skrifter.

Til toppen

Bøker i serien