Årsaksforklaringer i kvalitativ analyse (Heftet)

Serie: Forskningsmetoder 

Forfatter:

Øivind Bratberg

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
Serie: Forskningsmetoder
ISBN: 9788202756079
Kategori: Statsvitenskap , Sosiologi , Metode og studieteknikk , Samfunnsfag og Samfunnsvitenskap
Fag: Metode og studieteknikk, Samfunnsfag, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Årsaksforklaringer i kvalitativ analyse

Samfunnsforskning retter seg gjerne mot å granske årsakssammenhenger, men sjelden i den kliniske form som følger av naturvitenskapelige idealer. Paradokset blir særlig tydelig for studenter som benytter kvalitative data og en fortolkende innfallsvinkel. Kausale argumenter holdes frem som ideal, men altfor ofte bryter kriteriene for å granske årsakssammenhenger med hva kvalitative analyser setter seg fore.

Årsaksforklaringer i kvalitativ analyse etablerer et begrepssett og retningslinjer for kvalitativ analyse med fortolkende forklaring som siktemål. Boken tar for seg ulike kvalitative data – som tekst, intervju og feltnotater – så vel som ulike forskningsstrategier, med særlig vekt på prosessporing og kongruensanalyse.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Forfatter(e)

Øivind Bratberg er førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, hvor han blant annet underviser i forskningsmetode. Bratberg er aktiv spaltist og kommentator med ulike bidrag om britisk politikk i Morgenbladet, Klassekampen, NRK og TV2. I 2013 fikk han Cappelen Damm Akademisk sitt faglitterære forfatterstipend for manuset til boka Tekstanalyse for samfunnsvitere. Bratberg ga i 2015 ut Skyggebilder av Storbritannia, og sammen med Hans Olav Lahlum skrev han Britiske stasministre 1900-2015 som tar leserne med på en spennende og lærerik reise i vår tids politiske historie. I 2022 kom Falmet fløyel i London, Bratbergs tredje bok om Storbritannia på Cappelen Damm.

Bøker i serien