Kommentaren - en sjanger i endring (Heftet)

Forfatter:

Birgit Røe Mathisen og Lisbeth Morlandstø

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 208
Forlag: IJ-forlaget
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202496975
Kategori: Journalistikk og mediefag , Journalistikk og Mediefag
Fag: Journalistikk, Mediefag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Kommentaren - en sjanger i endring

Meningsjournalistikken utgjør en stadig økende del av det journalistiske innholdet. Denne boka tar for seg kommentaren som journalistisk sjanger, og ser nærmere på hvilken rolle den spiller i mediene. Boka Kommentaren – en sjanger i endring er delt i to, en teoretisk forskningsbasert del og en praktisk del.

I den første delen diskuterer forfatterne kommentarjournalistikkens demokratiske rolle i et offentlighetsperspektiv, og er særlig opptatt av de regionale medienes plass i det offentlige ordskiftet. Forfatterne tar også opp nye muligheter for kommentarsjangeren i en digitalisert medievirkelighet, ikke minst knyttet til dialog med publikum på nye arenaer. Et relevant spørsmål i boka er om kommentaren er en sjanger som appellerer til de unge – både unge mediebrukere og unge journalister.

Den andre delen tar for seg arbeidet med kommentaren som profesjonell journalistisk praksis. Denne delen er ført i pennen av mangeårig kommentator Stein Sneve i Avisa Nordland, og gir en innføring i argumentasjon, research, oppbygging og språk i dette arbeidet.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Kommentaren - en sjanger i endring

«Boka er forskningsbasert og skrevet fra et teoretisk perspektiv, så man kunne kanskje frykte at innholdet ville være vanskelig tilgjengelig, gjennomsyret av begreper fra medieforskernes fagsjargong. Ingen fare – boka er ført i et språk som gjør den tilgjengelig for alle som måtte ha interesse for meningsjournalistikk, enten de selv bedriver meningsjournalistikk (kommentarartikler, kronikker, anmeldelser med mer) eller har ambisjoner om å gjøre det.»

Ståle Johnsen, Utdanningsnytt.no, 25. mai 2016Les hele anmeldelsen

«Den som ønsker virkelig kunnskap, må fortsatt slite – og en av veiene til slik kunnskap er fagbøkene. De henger opp knaggene vi kan feste informasjonen til, presenterer sammenhengende resonnementer, fornyer tankemåtene. Derfor er det betryggende at det fremdeles gis ut bøker om medier og journalistikk, endatil til bøker som tilsynelatende har forgagne temaer. [...] Forfatterne setter en voksende sjanger inn i det store bildet av en offentlighet i endring, og de er spesielt opptatt av de regionale medienes plass i det offentlige ordskiftet. [...] ET SMART GREP ved boken er å legge til 50 how-to-sider om kommentatorfaget, levert av rutinerte Stein Sneve i Avisa Nordland.»

Bård Borch Michalsen, medier24.com 8. maiLes hele anmeldelsen

Til toppen

Intervju

Hvor står kommentaren i dagspressen og hvilke utfordringer står den overfor?
Hør forfatterne på Kurer på NRK Radio 21. mai 2016.

«Folk vil ha kommentarer».
settnordfra.no 27. mai 2016.

«Forsket på regionaviser - gir ut bok med mening».
journalisten.no 26. april 2016.

 

Til toppen

Forfatter(e)

Birgit Røe Mathisen er professor i journalistikk ved Nord universitet, journalistutdanninga. Hennes primære forskningsfelt er lokaljournalistikk, journalistikken som profesjon, samt medier og demokrati. Hun har skrevet en rekke bøker og tidsskriftartikler om lokale medier, frilansjournalistikk, kommentarjournalistikk samt medier, meningsdanning og offentlighet. Hun har tidligere jobbet som journalist i 20 år. E-post: birgit.r.mathisen@nord.no

Lisbeth Morlandstø, dr.polit., er professor ved Nord Universitetet og leder for forskningsgruppa Journalistikk på Fakultet for samfunnsvitenskap. Hun har blant annet forsket på medierepresentasjoner av marginaliserte grupper i samfunnet og på medieinnovasjon. Sammen med Birgit Røe Mathisen leder hun forskningsprogrammet «Opinionsdanning, offentlighet og lokale medier» på fakultetet.