Ingen spøk av Pål Ketil Botvar, Ann Kristin Gresaker og Olav Hovdelien (Open Access)
Open Access

Ingen spøk (Open Access)

En studie av religion og humor

Forfatter:

Pål Ketil Botvar, Ann Kristin Gresaker og Olav Hovdelien (red.)

Forfatter: , og
Innbinding: Open Access
Utgivelsesår: 2019
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202590437
Kategori: Religion
Filformater: EPUB3, HTML, PDF, XML
Lisenstype: Creative Commons Attribution 4.0 International
Fagfellevurdert: Ja
Fag: Religion
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Ingen spøk

Hva mener nordmenn om religionshumor? Og hvilke vurderinger gjør komikere i forbindelse med humor om religion? På hvilken måte fremstilles religionshumor i dagens mediehverdag? Hvordan forholder ulike religiøse miljøer seg til humor om deres egen trosretning? Det er liten tvil om at koblingen mellom religion og humor noen ganger kan være betent. Religion er ikke alltid til å spøke med. Samtidig finnes det mange eksempler på at religion og humor ikke trenger å stå i et motsetningsforhold, men at det foregår forhandlinger om hvordan humor og religion kan tilpasse seg til hverandre. Det er også mye humor i religiøse miljøer. Denne boken tar for seg møtet mellom humor og religion i ulike sammenhenger.

Boken inneholder et knippe bidrag skrevet av personer fra ulike fagfelt med kompetanse på religion, medier og humor. Praktikere på humorfeltet er representert gjennom intervjuer med standupkomikere. Boken retter seg mot alle som er opptatt av religionens rolle i humorsammenhenger, mot praktikere på mediefeltet og religionsfeltet, politikere og andre beslutningstakere, og mot studenter i samfunnsfag, religionsfag og medievitenskap.

Til toppen

Andre utgaver

Ingen spøk
Bokmål Heftet 2019
Forfatter(e)

Pål Ketil Botvar har doktorgrad i statsvitenskap fra Universitet i Oslo, 2009. Arbeider nå som professor i religionssosiologi ved fakultetet for Humaniora og pedagogikk, Universitetet i Agder. Han har blant annet jobbet med temaet religion og populærkultur og vært medredaktør på bøkene Kunsten å jubilere. Grunnlovsfeiring og minnepolitikk (sammen med O. Aagedal og Å. Brottveit), Den offentlige sorgen. Markeringer, ritualer og religion etter 22. juli (sammen med O. Aagedal og I.M. Høeg), samt Bob Dylan – mannen, myten og musikken (sammen med R. Aasgaard og R. Kvalvaag).

Ann Kristin Gresaker er sosiolog (PhD) og forsker II ved KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning. Hennes interesseområder inkluderer religion, populærkultur, medier og kjønn. Gresakers doktoravhandling tok for seg religion i skandinaviske livsstilblader og inkluderer blant annet artikkelen Sex, violence, and the religious ‘other’. The gendering of religion in Scandinavian men’s magazines publisert i Men and Masculinities (2017).

Olav Hovdelien har doktorgrad i religion, etikk og samfunn fra Universitetet i Agder i 2011. Arbeider nå som professor i religion, livssyn og etikk ved OsloMet - storbyuniversitetet, Institutt for barnehagelærerutdanning. Nyere publikasjoner inkluderer Minoritetsreligioner i barnehagen (med Katrine Giæver, Silje Lyngar Einarsen og Kari-Mette Walmann Hidle) og Kristne migranter i Norden (redaktør, med Anders Aschim og Helje Kringlebotn Sødal).

Benjamin Eriksen adjunkt med opprykk. Jobber som lærer ved Bekkevoll ungdomsskole i Molde. Han skrev sin masteravhandling i engelsk litteratur ved Universitetet i Leeds om The Hitchhiker's Guide to the Galaxy i 2003.

Gunnar Haaland, f. 1967, er teolog og førsteamanuensis i religion, livssyn og etikk ved OsloMet og har særlig kompetanse på bibelfag og jødedom. Han har forsket på jødedommen både historisk og aktuelt, på stereotypier og andregjøring, på antijødiske praksiser i teologi og kirke og på religionsundervisning i videregående skole. Han har lang og bred undervisningserfaring og er en aktiv formidler til allmennheten.

Haaland har bl.a. skrevet om jødedommens hellige skrifter i Hellige skrifter i verdensreligionene (red. Braarvig & Justnes) og om bibelresepsjon og jødisk–kristne relasjoner i Religious Stereotyping and Interreligious Relations (red. Svartvik & Wirén) og Dialogteologi på norsk (red. Fagerli, Grung, Kloster & Onsrud).

Kai Hanno Schwind er medieviter (Phd) og førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania i Oslo. Hans forskningsområder er innenfor humor og mediene, transnasjonale formatadapsjoner, satire og ytringsfrihet, medialisering av nostalgi, og kunstfaglig forskning. Et utvalg av hans siste relevante publikasjoner: My four year old is an asshole – considering ethical challenges of children as the butt of jokes in contemporary comedy and satire (The International Journal of Communication Ethics), The Joke that wasn’t funny anymore: Empathy in Contemporary Sitcoms (i antologien Metamodernism: Historicity, affect and depth after postmodernism, sammen med G. Rustad), og bokprosjektet Friends – a reading of the series (Palgrave, 2019, sammen med S. Knox).

Andreas Häger er lektor i sosiologi og dosent i religionssosiologi ved Åbo Akademi, Finland. Forskningsinteresse er religion og populærkultur samt konservativ kristendom i dagens samfunn. Blant nyere publikasjoner kan nevnes antologiene Religion and Popular Music: Artists, fans and cultures (Bloomsbury Academic 2018) samt Föreställda finlandssvenskheter: Intersektionella perspektiv på det svenska i Finland (SLS 2017; sammen med S-E Klinkmann och B. Henriksson).

Bjarte Leer-Helgesen (tidligere: Leer-Salvesen) har doktorgrad i religion, etikk og samfunn fra Universitetet i Agder (2011). Tema for avhandlingen var presters forkynnelse ved gravferd. Han arbeider nå som kirkefagsjef i Den norske kirke, Agder og Telemark bispedømme. Siste publikasjon finnes i Political Religion, Everyday Religion: Sociological Trends (Brill 2019, Pål Repstad, red.). Leer-Helgesen er også fast skribent i Aftenposten og Fædrelandsvennen.

Pål Repstad (f. 1947) er professor emeritus i religionssosiologi ved Universitetet i Agder. Han har skrevet en lang rekke bøker og artikler om blant annet endringer i norsk og nordisk religiøsitet og samfunnsvitenskapelig metode,

Sofia Sjö har doktorgrad i teologi med fokus på religionsvitenskap fra Åbo Akademi, Finland, og jobber som prosjektforsker samme sted. Hennes forskning har blitt publisert i en rekke internasjonale tidsskrifter og hun har sammen med Marcus Moberg og Kennet Granholm redigert boken Religion, Media and Social Change (Routledge, 2015).

Shoaib Sultan har Master of business administration fra Colorado State University, USA. Sultan arbeider som rådgiver hos Antirasistisk senter. Fra 2007 til 2010 var han generalsekretær i Islamsk Råd Norge. Av publikasjoner kan nevnes Forfølgelse av kristne i muslimske land (Samtiden 1/2017), Å være, eller ikke være, en islamsk stat! i Ellen Reiss og Linda Noor (redaktør) Islamsk Humanisme, samt Medlemskap i norske moskéer (i Ingunn Folkestad Breistein og Ida Marie Høeg (red.): Religionsstatistikk og medlemsforståelse.

Didrik Søderlind er rådgiver i Human-Etisk Forbund. Han har bakgrunn som journalist og forfatter med særlig interesse for livssyn. Hans siste bok (med Stian Kilde Aarebrot) er brevboken Presten og ateisten (Humanist forlag, 2015).

Irene Trysnes (ph.d.) er førsteamanuensis i samfunnsfagsdidaktikk ved fakultet for samfunnsvitenskap ved Universitetet i Agder. Hennes forskningsområde er innenfor religionssosiologi og samfunnsfagsdidaktikk. Hun har tidligere forsket på ungdom og festivalreligiøsitet, unge alternativt religiøse og kristne ungdomsmiljøer. Trysnes er medredaktør for Sosionomutdanning på Sørlandet. Festskrift ved 25-årsjubileet høsten 2016 (2016) og Fra forsakelse til feelgood. Musikk, sang og dans i religiøst liv (2013). Hun er bidragsyter i Fagdidaktikk for SRLE. Barnehagens fagområder, kunnskapsgrunnlag og arbeidsmåter (2021), En smak av forskning. Bacheloroppgaven som prosjekt, prosess og produkt (2021) og Ingen spøk. En studie av religion og humor (2019). Les mer om Trysnes på Universitetet i Agder (UiA).