Elev i skolen 1–7 (Heftet)

Mangfold og mestring

Forfatter:

May Britt Postholm, Peder Haug, Rune Johan Krumsvik og Elaine Munthe (red.)

Forfatter: , , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 344
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202659332
Kategori: Pedagogikk og lærerutdanning , Pedagogikk og elevkunnskap og Pedagogikk
Fag: Pedagogikk, Pedagogikk og elevkunnskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Elev i skolen 1–7

Elev i skolen 1–7. Mangfold og mestring presenterer og drøfter forskning som er relevant for lærerstudenter, og har oppmerksomheten rettet mot elevmangfoldet i skolen og hvordan elever kan mestre livet både i og utenfor skolen. Innholdet i kapitlene knyttes til konkrete praksiseksempler som er relevante for 1.–7. trinn.

Kapitlene omhandler overgangen fra barnehage til skole, utviklingspsykologi, barns rettigheter, spesialundervisning og inkluderende skolemiljø, kulturelt, språklig og digitalt mangfold, kjønn og seksualitet, livssynsmangfold, folkehelse og livsmestring og krisehåndtering.

Boka henvender seg også til lærerutdannere, lærere og forskere og andre som er interessert i skole og utdanning.

Til toppen

Andre aktuelle titler

  • Elev i skolen 5–10

    Mangfold og mestring

    May Britt Postholm, Peder Haug, Rune Johan Krumsvik og Elaine Munthe (red.)

    Heftet
Forfatter(e)

May Britt Postholm er professor ved NTNU, Institutt for lærerutdanning. Med sin utdanning som lærer og sin undervisningserfaring fra ungdomstrinnet er Postholms interessefelt hovedsakelig rettet mot tre områder: utdanningsforskning, kvalitativ forskningsmetode og forsknings- og utviklingsarbeid (FoUarbeid). Postholm har publisert bøker og en rekke artikler som omhandler undervisning og læring, både nasjonalt og internasjonalt, og flere metodebøker som omhandler kvalitativ metode og FoU-arbeid. Hun har metodeundervisning på bachelor-, master- og doktorgradsnivå.

Peder Haug er professor emeritus i pedagogikk ved Institutt for pedagogikk, Høgskulen i Volda. Han er utdannet Cand. Paed fra Universitetet i Oslo og har doktorgrad i pedagogikk fra Stockholm Universitet. Han har arbeidet ved Høgskulen i Volda siden 1976, men med lengre engasjement ved Senter for barneforsking NTNU, Norges forskningsråd, Universitetet i Stavanger, Skolverket i Sverige og Uppsala Universitet. Han har gitt ut en rekke bøker og artikler om tema som gjelder barnehage, skole, lærerutdanning
og spesialundervisning.

Rune Johan Krumsvik er professor (dr.philos.) i pedagogikk ved Universitetet i Bergen og professor II ved Høgskulen i Volda. Krumsvik har vært instituttleder ved Institutt for pedagogikk, UiB (2010-2017) og er forskningsgruppeleder for forskningsgruppen Digitale læringsfellesskap ved Institutt for pedagogikk ved Universitetet i Bergen. Krumsvik er også faglig leder for forskerskolen Western Norway Graduate School of Educational Research II og Editor-in-Chief i Nordic Journal of Digital Literacy. Han har publisert en rekke bøker og vitenskapelige artikler innen pedagogikk, digital kompetanse og klasseledelse både nasjonalt og internasjonalt. Han mottok Undervisningsprisen 2012 ved Det psykologiske fakultet, UiB, og ble nominert til samme prisen i 2015. Han ble i 2020 merittert til Fremragende underviser ved Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen

Elaine Munthe, dr.polit., er professor i pedagogikk og dekan ved Universitetet i Stavanger, Fakultet for utdanningsvitenskap og humaniora. Hennes forskningsfelter (1) læreres arbeid i undervisning, (2) lærersamarbeid, læreres læring og skoleutvikling (f.eks. gjennom bruk av Lesson Study), og (3) kvalifisering til læreryrket. Hun har ledet evaluering av grunnskolelærerutdanning i Norge og i Danmark, har vært programstyremedlem og leder av flere forskningsprogrammer i Forskningsrådet og er nå leder av programstyret for Evaluering av fagfornyelsen ved Utdanningsdirektoratet.

Øyvind Kvello har hovedfag i pedagogikk og doktorgrad i utviklingspsykologi, i tillegg til videreutdanning i familieterapi og kognitiv atferdsmodifikasjon. Han har vært ansatt som terapeut i ulike deler av hjelpeapparatet, og er nå førsteamanuensis i utviklingspsykologi ved NTNU, Psykologisk institutt. Forskningsområdene er barns psykiske helse, samspill, omsorgssvikt og mishandling.

Mari-Ann Letnes is Ph.D and Associate professor at Norwegian University of Science and Technology (NTNU), Department of Teacher Education. Her research interests include digital technology in pedagogical practice both in kindergarten, school, and teacher education. Further information https://www.ntnu.edu/employees/mari.ann.letnes

Randi Myklebust er førsteamanuensis i pedagogikk ved Høgskulen i Volda og har allsidig bakgrunn fra grunnskole og lærerutdanning. Hun er utdannet allmennlærer og har et embetsstudium i spesialpedagogikk og en doktorgrad i utdanningsvitenskap fra Universitetet i Oslo. Hun har mange års undervisningserfaring fra flerspråklige klasserom og har deltatt i flere forskningsprosjekter som har studert klasseromspraksiser og flerspråklige elevers skolesituasjon. I 2018 disputerte hun med avhandlingen Muntlighet i det flerspråklige klasserommet.

Magne Raundalen er kjent for et bredt publikum som barne- og krisepsykolog. Først tilknyttet Universitetet i Oslo, deretter Universitet i Bergen (1975-90), siden 1990 ved Senter for Krisepsykologi. Han ledet Raundalenutvalget (2012) og har skrevet en rekke bøker blant annet Det viktigste i barne­oppdragelsen (1995) og bøkene Krisepedagogikk og Kan vi snakke med barn om alt? har han skrevet sammen med Jon-Håkon Schultz (2006). For sitt arbeid for barns beste har han fått en rekke priser, og han ble i år 2000 utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden.

Jon-Håkon Schultz har doktorgrad i spesialpedagogikk innen temaet ungdom og psykososiale problemer. Han har skrevet lærebøker om tilpasset opplæring, blant annet Ingen ut av rekka går(2008). Han har vært leder av PP-tjenestens kriseteam i Oslo og har siden år 2000 samarbeidet med Magne Raundalen om klinisk arbeid med elever som har opplevd krig i Uganda og Gaza. Han er ansatt ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, NKVTS og ved Universitetet i Tromsø. Han forsker nå på krisehåndtering innenfor en pedagogisk kontekst.

Stine H. Bang Svendsen er førsteamanuensis i pedagogikk ved Institutt for lærerutdanning. Hennes forskningsfelt er kjønn, seksualitet og etnisitet som forskjell i og utenfor skole og utdanning. Hun arbeider for tiden mest med med dekoloniale perspektiver på og i utdanning. Svendsen jobber også med skeive ungdommers identitetsforstååelser, betydninger av seksualitet i norsk innvandringspolitikk, og hvordan LHBT-spørsmål settes i sammenheng med kulturell egenart og rasisme i Norden. Hun har sin doktorgrad fra NTNU i kjønnsstudier, med fokus på seksualitet, rase og rasisme i undervisning i ungdomsskolen.

Hege E. Tjomsland er utdannet lærer og helsefremmer. Hun er ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet, Fakultet for helse- og osialvitenskap, Institutt for folkehelse og ved Høgskolen på Vestlandet, Institutt for idrett, kroppsøving og naturfag. Tjomsland underviser og forsker på helsefremmende arbeid i skolen, og hun har skrevet flere tidsskriftartikler og bokkapitler om temaet.