Forfatteren bruker teorier fra nyere forskning for å belyse problematikken rundt begavelse hos barnehagebarn, med et ønske om at barnehagen blir mer proaktiv når det gjelder å oppdage begavede barn og å støtte deres begavelse i samarbeid med foreldre, fagfolk i ulike miljøer og rådgivere i PPT. Dette er noen av temaene forfatteren tar opp i denne boka:
hvem begavede barnehagebarn er
hvordan vi identifiserer begavede barn
sosiale og emosjonelle karakteristika hos begavede barn
pedagogisk tilnærming til begavede barn
samarbeid mellom barnehagen og foreldre til begavede barn
Det som sies om de enkelte temaene her, er egentlig et forsøk på å gi et svar på begavede barns utfordringer og behov i de spesielle situasjonene de befinner seg i både hjemme og i barnehagen.
Målgruppa for Begavede barn i barnehagealder er studenter i pedagogisk psykologi og spesialpedagogikk, grunn- og videreutdanninger innenfor barnehagelærerutdanning og studier innen helse- og sosialfag. Den kan også være av interesse for fagfolk og rådgivere i PPT samt foreldre til begavede barn.
Branca Lie, ph.d., er em. førsteamanuensis i pedagogisk psykologi. Hun er faglig tilknyttet som forsker ved Handelshøgskolen Innlandet – fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, seksjon for psykologi. Lie er også ekstern medarbeider ved
Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger. Hun er forfatter av tre andre bøker som handler om begavede barn og elever; Eksepsjonelle og dobbelteksepsjonelle elever – begavede elever og begavede elever med vansker (2014), Begavede barn i barnehagealder (2016) og Begavede barnehagebarns læring - i teori og praksis (2017).