Økonomisk krigføring (Ebok)

Forfatter:

Kåre Dahl Martinsen

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2023
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 1.57 MB
Filformat: EPUB3
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202794699
Kategori: Statsvitenskap , Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag , Samfunnsøkonomi , Historie , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Samfunnsøkonomi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Økonomisk krigføring

Vi er midt i en økonomisk krig. Våpnene er sanksjoner, subsidier, dumping, fiendtlige oppkjøp og tyveri av industrihemmeligheter. Målet er enkelt: Å svekke et lands økonomi slik at det ikke kan yte politisk eller militær motstand.

Økonomisk krigføring tar for seg drivkreftene bak denne krigen. Viktige stikkord her er Trump, brexit, korona og Kinas økonomiske vekst. Boken beskriver hvordan slagene utkjempes, og hvilke metoder og virkemidler som brukes. Blant spørsmålene som reises, er hvor effektive sanksjoner er.

Etter hvert som krigen har økt i omfang, har både EU, USA, Russland og Kina satt i verk forsvarstiltak. Dette har to konsekvenser: Verdens handelsorganisasjon har mistet betydning, og globaliseringen har veket plass for økonomisk og politisk regionalisering.

Til toppen

Andre utgaver

Økonomisk krigføring
Bokmål Heftet 2023
Forfatter(e)

Kåre Dahl Martinsen er professor i europeisk sikkerhetspolitikk ved Forsvarets Høgskole. Han har doktorgrad i statsvitenskap, har forsket på blant annet europeisk samarbeid før og etter Murens fall og arbeider nå med hvilken rolle parlamentene spiller i etterkant av krig/militære operasjoner i et utvalg europeiske land. Martinsen er forfatter på læreverket Alle tiders historie og er aktuell med boka, "Økonomisk krigføring (2023). Martinsen har flere publiserte foredrag på Cappelen Damm TV, se Grunn til bekymring? Hvordan Europa påvirkes av det amerikanske presidentvalget og et stadig mer offensivt Russland?.