Økonomisk krigføring (Heftet)

Forfatter:

Kåre Dahl Martinsen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Antall sider: 212
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202765606
Kategori: Statsvitenskap , Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag , Samfunnsøkonomi , Historie , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Samfunnsøkonomi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Økonomisk krigføring

Vi er midt i en økonomisk krig. Våpnene er sanksjoner, subsidier, dumping, fiendtlige oppkjøp og tyveri av industrihemmeligheter. Målet er enkelt: Å svekke et lands økonomi slik at det ikke kan yte politisk eller militær motstand.

Økonomisk krigføring tar for seg drivkreftene bak denne krigen. Viktige stikkord her er Trump, brexit, korona og Kinas økonomiske vekst. Boken beskriver hvordan slagene utkjempes, og hvilke metoder og virkemidler som brukes. Blant spørsmålene som reises, er hvor effektive sanksjoner er.

Etter hvert som krigen har økt i omfang, har både EU, USA, Russland og Kina satt i verk forsvarstiltak. Dette har to konsekvenser: Verdens handelsorganisasjon har mistet betydning, og globaliseringen har veket plass for økonomisk og politisk regionalisering.

Til toppen

Paradetogene for ubegrenset globalisering er innstilt. Vi lever i en helt ny verden, og professoren Kåre Dahl Martinsen treffer spikeren på hodet.
Andreas Klemsdal, Finansavisen
Presse Økonomisk krigføring

Bokbragd om økonomisk krigføring

«Denne boka er ein bragd. Ein bragd av di den maktar å forklara eit komplisert tema, til ein særs enkel og leseverdig måte.»

Asgeir Ueland, Forsvarets Forum 12. februar 2023Les hele anmeldelsen

«En skremmende bok om pågående økonomisk krigføring, som beskriver geopolitikkens skjulte sider – og spår frihandelens død. [...] boken er en velskrevet og innimellom skremmende tilstandsrapport om dagens geopolitiske krigstilstand, med hovedfokus på de pågående økonomiske maktkampene mellom Kina, USA og EU.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 2/2023Les hele anmeldelsen

«Boken «Økonomisk krigføring» treffer tidsånden perfekt. [...] Han går raskt og effektivt gjennom den velfylte verktøykassen som er tilgjengelig for statsledere som vil ha verdensherredømme: Boikott, sanksjoner, dumping, monopoltilstander, tyveri av patentrettigheter, industrispionasje, screening av investeringer og mye annet. Dahl Martinsen har sørget for sammendraget og satt ting i perspektiv. [...] «Økonomisk krigføring» er lærerik og tankevekkende og slukes på en helg.»

Andreas Klemsdal, Finansavisen 27. januar 2023Les hele anmeldelsen

Til toppen

Intervju

Hva er økonomisk krigføring? 
Hør Kåre Dahl Martinsen i podkasten Liberal Halvtime

Vestlige sanksjoner har hatt begrenset effekt på russisk økonomi
Les sak på dn.no 26. februar 2023

Vi har vært totalt naive overfor Kina
Les intervju med Kåre Dahl Martinsen i Aftenposten 29. januar 2023

Den økonomiske krigen mellom Kina og Vesten
Les artikkel av Kåre Dahl Martinsen i Agenda Magasin 24. januar 2023

Fra handel til økonomisk krigføring
Hør Kåre Dahl Martinsen på NRK Ekko 19. januar 2023

Kåre Dahl Martinsen om økonomisk krigføring
Hør Martinsen i DAG OG TID podkast 13. januar 2023

Med handel som våpen
Les intervju i Dag og Tid 6. januar 2023 (abo)

Til toppen

Forfatter(e)

Kåre Dahl Martinsen er professor i europeisk sikkerhetspolitikk ved Forsvarets Høgskole. Han har doktorgrad i statsvitenskap, har forsket på blant annet europeisk samarbeid før og etter Murens fall og arbeider nå med hvilken rolle parlamentene spiller i etterkant av krig/militære operasjoner i et utvalg europeiske land. Martinsen er forfatter på læreverket Alle tiders historie og er aktuell med boka, "Økonomisk krigføring (2023). Martinsen har flere publiserte foredrag på Cappelen Damm TV, se Grunn til bekymring? Hvordan Europa påvirkes av det amerikanske presidentvalget og et stadig mer offensivt Russland?.