Økonomisk krigføring (Heftet)

Forfatter:

Kåre Dahl Martinsen

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2023
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202765606
Kategori: Statsvitenskap , Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag , Samfunnsøkonomi , Historie , Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, Samfunnsøkonomi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Økonomisk krigføring

Vi er midt i en økonomisk krig. Våpnene er sanksjoner, subsidier, dumping, fiendtlige oppkjøp og tyveri av industrihemmeligheter. Målet er enkelt: Å svekke et lands økonomi slik at det ikke kan yte politisk eller militær motstand.

Økonomisk krigføring tar for seg drivkreftene bak denne krigen. Viktige stikkord her er Trump, brexit, korona og Kinas økonomiske vekst. Boken beskriver hvordan slagene utkjempes, og hvilke metoder og virkemidler som brukes. Blant spørsmålene som reises, er hvor effektive sanksjoner er.

Etter hvert som krigen har økt i omfang, har både EU, USA, Russland og Kina satt i verk forsvarstiltak. Dette har to konsekvenser: Verdens handelsorganisasjon har mistet betydning, og globaliseringen har veket plass for økonomisk og politisk regionalisering.

Til toppen

Et fyrverkeri av et manus!
Victor Norman
Forfatter(e)

Kåre Dahl Martinsen er professor i europeisk sikkerhetspolitikk ved Forsvarets Høgskole. Han har doktorgrad i statsvitenskap og har blant annet forsket på europeisk samarbeid før og etter Murens fall. Martinsen har tidligere arbeidet som lektor i videregående skole. Martinsen er forfatter på Alle tiders historie. Han har holdt flere foredrag på Cappelen Damms historieseminarer, som Grunn til bekymring? Hvordan Europa påvirkes av det amerikanske presidentvalget og et stadig mer offensivt Russland?