Det amerikanske paradokset

Politikk, samfunn, historie

Hilde Eliassen Restad, 2022, Innbundet, Bokmål

Podkast: Trygdekontoret (2023)

Podkast: Trygdekontoret (2022)

Podkast: Det store bildet

Podkast: Hva skjer med verden? 

Podkast: Amerikansk politikk

Fagsnakk: Det amerikanske paradokset

 

Hilde Restad har skrevet en utmerket og tilgjengelig bok for alle som er nysgjerrige på amerikansk politikk og historie.
Eirik Løkke, minervanett.no
"Det amerikanske paradokset" vil stå som et norskspråklig standardverk om amerikansk politikk i lang tid fremover, og det var på høy tid at en slik bok ble skrevet – og av noen med Restads faglige tyngde.
Hilmar Mjelde, Tidsskrift for samfunnsforskning

Omtale

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, landets politiske system, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?

Boken drøfter blant annet:

  • de ulike fortellingene om USAs grunnleggelse og hvilken rolle disse spiller for den amerikanske identiteten
  • landets oppbygning som føderalstat
  • hvordan makten til presidenten har styrket seg opp gjennom historien
  • høyesteretts rolle i amerikansk politikk
  • den historiske utviklingen til de to store politiske partiene
  • hvordan partiene har «byttet plass» i det politiske spektrumet
I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.

Boken avsluttes med en diskusjon av hva det egentlig vil si å være amerikaner. Hvem er de «ekte» amerikanerne, og hva er det «ekte» USA? Vil USA noen gang finne en løsning på «det amerikanske paradokset»?