I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, landets politiske system, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?
Boken drøfter blant annet: de ulike fortellingene om USAs grunnleggelse og hvilken rolle disse spiller for den amerikanske identiteten, landets oppbygning som føderalstat, hvordan makten til presidenten har styrket seg opp gjennom historien, høyesteretts rolle i amerikansk politikk, den historiske utviklingen til de to store politiske partiene og hvordan partiene har «byttet plass» i det politiske spektrumet.
I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.
Boken avsluttes med en diskusjon av hva det egentlig vil si å være amerikaner. Hvem er de «ekte» amerikanerne, og hva er det «ekte» USA? Vil USA noen gang finne en løsning på «det amerikanske paradokset»?
«Restad greier stort sett balansegangen mellom å analysere akademisk og formidle populærvitskapleg. [...] Ikkje berre har Restad klart å gje ein solid analyse, men ho har også lykkast med å gjere det på lettfatteleg vis.»
James Godbolt, Historikeren 1/2023
«I sum er Restads bok et flott stykke arbeid som yter et viktig bidrag til å forstå amerikansk politikk. [...] de som leser denne boken vil få et meget godt utgangspunkt for å forstå hvilken betydning utfallet av årets kongressvalg, for ikke å snakke om presidentvalget i 2024, vil ha for den fremtidige utviklingen av det amerikanske demokratiet.»
«... en fint strukturert innføring i historiske og nyere forhold [...] Som en røff gaid til USAs politiske historie, systemer og nåværende landskap er boken absolutt leseverdig.»
«I sin ferske bok «Det amerikanske paradokset», argumenterer førsteamanuensis Hilde Restad for at USA stadig etableres på nytt. Første gang ved selve grunnleggelsen, så etter borgerkrigen da slavestater og antislavestater skulle forenes, og tredje gang under borgerrettighetskampen på 1960-tallet. Nå er USA inne i et fjerde forsøk på å leve opp til sine idealer og forene sine uforenlige deler. Joe Biden snakket til og med i valgkampen om at dette var en kamp om «USAs sjel». Vil de lykkes? Restad har selv vært i tvil. The jury is out, som det heter.»
«Mine innsigelser til tross, Hilde Restad har skrevet en utmerket innføring i amerikansk politikk og historie. Winston Churchill skal en gang ha uttalt: Jeg beklager at boken ble så lang, jeg hadde ikke tid til å skrive kortere. Med det i mente er det imponerende at boken ikke er lengre enn 250 sider. Det gjør boken tilgjengelig for alle som er nysgjerrige på amerikansk samfunn og historie. Og vurdert etter nyhetsdekningen skulle man tro at det gjelder svært mange nordmenn.»
Hilde Eliassen Restad er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR) ved Oslo Nye Høyskole (ONH). Hun er en mye brukt kommentator om amerikansk politikk i norsk media. Hilde har bodd til sammen ni år i USA, der hun har tatt master og doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk ved University of Virginia. Hun er forfatter av boken, American Exceptionalism: An Idea that Made a Nation and Remade the World (Routledge, 2014).