Det amerikanske paradokset (Ebok)

politikk, samfunn, historie

Forfatter:

Hilde Eliassen Restad

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 5.6 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202785475
Kategori: Historie, religion og filosofi og Samfunnsvitenskap
Fag: Historie, religion og filosofi, Samfunnsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Det amerikanske paradokset

I Det amerikanske paradokset presenterer Hilde Eliassen Restad på en levende og forståelig måte USAs politiske historie, landets politiske system, og dagens politiske kaos. Forfatteren forklarer det amerikanske politiske systemet som resultatet av et paradoks: USA ble opprettet som en liberal opplysningstidsstat, samtidig som den ble grunnlagt på slaveri og etnisk rensing av urbefolkningen. Hvordan har dette paradokset kommet til uttrykk i amerikansk historie og hvordan preger det den spente situasjonen i dag?

Boken drøfter blant annet: de ulike fortellingene om USAs grunnleggelse og hvilken rolle disse spiller for den amerikanske identiteten, landets oppbygning som føderalstat, hvordan makten til presidenten har styrket seg opp gjennom historien, høyesteretts rolle i amerikansk politikk, den historiske utviklingen til de to store politiske partiene og hvordan partiene har «byttet plass» i det politiske spektrumet.

I tillegg til å diskutere det paradoksale aspektet ved amerikansk historie, tematiserer boken også den økende polariseringen i amerikansk politikk og samfunnsliv, med særlig vekt på radikaliseringen av den politiske høyresiden. Kan noe tilsvarende skje på venstresiden? Restad tar også for seg medias rolle i den tilsynelatende evigvarende kulturkampen som utspiller seg.

Boken avsluttes med en diskusjon av hva det egentlig vil si å være amerikaner. Hvem er de «ekte» amerikanerne, og hva er det «ekte» USA? Vil USA noen gang finne en løsning på «det amerikanske paradokset»?

Til toppen

Andre utgaver

Det amerikanske paradokset
Bokmål Innbundet 2022
Presse Det amerikanske paradokset

«... en fint strukturert innføring i historiske og nyere forhold [...] Som en røff gaid til USAs politiske historie, systemer og nåværende landskap er boken absolutt leseverdig.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 9/2022

«I sin ferske bok «Det amerikanske paradokset», argumenterer førsteamanuensis Hilde Restad for at USA stadig etableres på nytt. Første gang ved selve grunnleggelsen, så etter borgerkrigen da slavestater og antislavestater skulle forenes, og tredje gang under borgerrettighetskampen på 1960-tallet. Nå er USA inne i et fjerde forsøk på å leve opp til sine idealer og forene sine uforenlige deler. Joe Biden snakket til og med i valgkampen om at dette var en kamp om «USAs sjel». Vil de lykkes? Restad har selv vært i tvil. The jury is out, som det heter.»

Marie Simonsen, Dagbladet 22. oktober 2022Les hele anmeldelsen

«Mine innsigelser til tross, Hilde Restad har skrevet en utmerket innføring i amerikansk politikk og historie. Winston Churchill skal en gang ha uttalt: Jeg beklager at boken ble så lang, jeg hadde ikke tid til å skrive kortere. Med det i mente er det imponerende at boken ikke er lengre enn 250 sider. Det gjør boken tilgjengelig for alle som er nysgjerrige på amerikansk samfunn og historie. Og vurdert etter nyhetsdekningen skulle man tro at det gjelder svært mange nordmenn.»

Eirik Løkke, minervanett.no 17. oktober 2022Les hele anmeldelsen

«... til glede, informasjon og opplysning [...] Well done, Hilde Eliassen Restad!»»

Jørn-Kr. Jørgensen, Bokstaver.no 7. oktober 2022Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Hilde Eliassen Restad er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR) ved Oslo Nye Høyskole (ONH). Hun er en mye brukt kommentator om amerikansk politikk i norsk media. Hilde har bodd til sammen ni år i USA, der hun har tatt master og doktorgrad i amerikansk utenrikspolitikk ved University of Virginia. Hun er forfatter av boken, American Exceptionalism: An Idea that Made a Nation and Remade the World (Routledge, 2014).