De moderate folkepartienes fall i Europa (Ebok)

Forfatter:

Tarjei Skirbekk

Du må være registrert som privatperson for å kjøpe e-bøker. Ingen angrerett.  

Last ned utdrag    

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2022
Kopibeskyttelse: Vannmerket
Filstørrelse: 1.45 MB
Filformat: EPUB
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202758820
Kategori: Statsvitenskap , Sosiologi og Samfunnsfag
Fag: Samfunnsfag, Sosiologi, Statsvitenskap
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen De moderate folkepartienes fall i Europa

1990-tallet var preget av optimisme: Den kalde krigen var over, demokratiet hadde seiret og Europa skulle endelig samles. Men utviklingen gikk ikke slik mange håpet. De siste 15–20 årene har optimismen blitt erstattet av utbredt pessimisme.

I samme periode har de brede og moderate folkepartiene i Europa mistet oppslutning og innflytelse på samfunnsutviklingen. Det partipolitiske landskapet er blitt fragmentert, samtidig som populistiske partier og ytre høyre-bevegelser har vokst. Forfatteren viser hvordan disse endringene er et resultat av økt sosial, økonomisk og kulturell polarisering, og av de moderate partienes politiske unnfallenhet.

Mange mener at de moderate folkepartienes tid er over. Forfatteren er uenig: Ikke bare er det mulig å gjenreise disse, det er også nødvendig for å sikre politisk og sosial stabilitet i Europa. Men for at moderate partier på nytt skal klare å bidra til samfunnsbalansen, må de justere egen politikk. I boka angir Skirbekk hvilken retning de bør gå i for å lykkes med dette.

Spørsmålet er ikke om Europa må ta store, helhetlige valg for å sikre sosial og demokratisk bærekraft, ifølge forfatteren. Spørsmålet er hvordan vi møter utfordringene vi står overfor, hvem som legger premissene og hvilke politiske krefter som vil lede an. I dag er det ikke gitt at det er moderate politiske krefter som vil sette kursen.

Til toppen

Andre utgaver

Andre aktuelle titler

Presse De moderate folkepartienes fall i Europa

«... ei viktig bok som forsterkar inntrykket av at me nå er i ei oppbrotstid i vestleg politikk. Boka fortener å bli lesen og diskutert av mange.»

 
Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, 14. desember 2021Les hele anmeldelsen

«I den grad de med ansvar leser boka, vil de få en usedvanlig bred og god fremstilling av mange av tidens stridstema.»

Kjell Solem, Bok365.noLes hele anmeldelsen

«Skirbekks bok gir oss et håpefullt perspektiv på Russlands angrep på Ukraina: Eksterne trusler skjerper oss. Truende diktaturer har en tendens til å skape indre samhold.»

Asle Toje, Aftenposten 7. mars 2022Les hele anmeldelsen

«Jeg mener at alle som er interessert i politikk, enten som folkevalgt eller som «menig» bør lese boka.»

Liv Wergeland Sørbye, Dagen 10. januar 2022

«Dette er en betimelig bok. En god bok. En viktig bok.»

Espen Goffeng, Minervanett 3. desember 2021Les hele anmeldelsen

«... en tankevekkende bok ...»

Kjell Werner, Dagsavisen 4. desemberLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Tarjei Skirbekk (f.1971) er idéhistoriker med bred erfaring fra norsk og europeisk politikk. Han har blant annet vært politisk rådgiver for utenriksminister Jonas Gahr Støre og strategisk rådgiver for Arbeiderpartiets ledelse. Han har også etablert tankesmien Agenda samt rådgitt ledelsen i det svenske sosialdemokratiske partiet over flere år. I tillegg har han vært rådgiver for forhenværende og nåværende konsernsjef i Equinor. Skirbekk har tidligere gitt ut boka Hvordan vinne valg.