100-dagerskoden (Innbundet)

Hvordan mestre ny lederrolle og unngå fallgruver

Forfatter:

Agnethe Ellingsen

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 152
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202515348
Kategori: Økonomi, markedsføring og organisasjonsfag og Organisasjon og ledelse
Fag: Organisasjon og ledelse
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen 100-dagerskoden

Nå i ny utgave!

100-dagerskoden er boken for deg som skal starte i en ny lederstilling – som toppleder, mellomleder eller førstegangsleder. Boken hjelper deg med forberedelsene til et eventuelt stillingsbytte, og til å forvalte din nye rolle slik at du unngår alle fallgruvene en nytilsatt leder kan gå i. Boken presenterer korte historier fra mellom- og toppledere i ulike sektorer som har trått feil, kombinert med relevant forskning.

Å starte i en ny lederrolle er spennende og utfordrende. En ny leder skal etablere tillit og legitimitet, ofte i en ny og ukjent organisasjon med mange nye medarbeidere og kolleger. Lederen vil gjerne vise initiativ og ambisjoner så raskt som mulig, men risikerer da å legge ut snubletråder for seg selv. Og snubler man i starten, blir det vanskelig å bygge opp sin lederposisjon.

100-dagerskoden presenterer fem sentrale faser i prosessen fra vurderingene rundt ny lederjobb til veletablert leder, og gir råd om hvordan du skal takle dem for å lykkes:

 • Forfasen – perioden før du takker ja til lederjobben. Du må finne ut om du er riktig for virksomheten, og om virksomheten er riktig for deg.
 • Oppstartsfasen – hvetebrødsdagene, fylt av spenning og forventninger. Du blir kjent med de ansatte og virksomheten.
 • Overraskelsesfasen – virksomheten har noen sider du ikke kjente til.Opplever du kanskje uventet motstand? Du justerer din oppfatning av virksomheten og din egen rolle.
 • Posisjoneringsfasen – du etablerer tillit, troverdighet og legitimitet som leder. Med økt selvtillit blir du mere offensiv i rollen.
 • Fremtidsfasen – som etablert leder kan du nå få gjennomslag for dine planer for utvikling og endring i organisasjonen.

Til toppen

"Det krever et tydelig lederskap for å få den innflytelse du ønsker deg. For alle som går inn i en ny lederjobb, mener undertegnede at denne boken er uvurderlig. Denne boken bør definitivt både leses av den som er ny leder, og lederens leder."
Rune Semundseth, Ledernytt.no

Andre aktuelle titler

 • Klokere

  Fra gruppetenkning til smarte grupper

  Cass R. Sunstein og Reid Hastie

  Innbundet
Sagt om boka

«100-dagerskoden gir solid og grundig innsikt i lederrollens mange fasetter. Boken øker sjansen for å lykkes som leder. Den fanger opp dilemmaer og bidrar med praktiske og mentale løsninger. Vekslingen mellom operativ forståelse og teoretisk innsikt gjør den svært troverdig og lett å bruke. Den er gull for kvinner som vil ha større lederansvar og bidra med kjønnsbalanse. En skikkelig 'page turner'.»
Anne Grethe Solberg, Gender Consulting

«Lederes første 100 dager i ny stilling er en viktig periode som inneholder mange forventninger, mye press og mange myter. Agnethe Ellingsen har skrevet en god, praktisk og ærlig bok om temaet. Hennes tanker om å forstå det organisatoriske landskapet, velge sine kamper, bli testet som leder, og nødvendigheten av å utøve selvledelse, er viktige perspektiver for ledere som går inn i en ny lederstilling.»
Tom Karp, professor i ledelse, Markedshøyskolen, Høyskolen Campus Kristiania

«Dette er en nyttig bok. Den er konkret og praktisk anlagt. Boken gir nyttige råd, samtidig som den gir grunnlag for egen refleksjon. En god støtte for alle som vurderer ny lederjobb.»
Idar Kreutzer, administrerende direktør Finans Norge

«En engasjerende og lett tilgjengelig bok om et komplekst og krevende stoff. Og selv om forfatterens erklærte tema er de første 100 dagene i ny jobb, er boka rik på refleksjoner og mange gode råd om hverdagen som leder. Jeg har ikke lest så mye ledelseslitteratur, men dette var en tillitvekkende blanding av gjenkjennelig terreng og overraskende perspektiver.»
Tom Remlov, teatersjef, Riksteatret

«Relevant praktisk og lettlest. Denne boken kan anbefales til den som søker ny lederjobb.
Jon Erik Engeset, konsernsjef Hexagon Composites ASA

«Jeg har med stor interesse lest denne boken! I samfunnet generelt er det for lite fokus på eventuelle fallgruver og utfordringer i forbindelse med skifte av lederjobber. […] Boken er usedvanlig godt og lettfattelig skrevet, og jeg kunne knapt legge den fra meg etter å ha startet! Som mellomleder og toppleder kjenner jeg meg igjen, og jeg er overbevist om at boken vil være nyttig og motiverende for alle ledere som skal skifte jobb – frivillig, eller
ufrivillig!»
Kristin Ødegaard, HR-direktør og assisterende fylkesdirektør, Akershus fylkeskommune

«Dette er en nyttig bok som innfrir forventningene! Den gir en bevisstgjøring knyttet til muligheter og utfordringer ved jobbskifte. Gled deg til en inspirerende og praktisk bok som kan leses sammenhengende, men også fungere som en praktisk påminnelse i de fem ulike fasene og som inspirasjon når du trenger det.»
Gudrun Haabeth Grindaker, Rådmann i Sandefjord kommune

«Boken gir en god innføring i det å starte i en ny lederjobb, er lettlest og praktisk og en god følgesvenn for deg som står på terskelen til nye utfordringer.»
Stig Skjøstad, administrerende direktør Norges Automobil-Forbund

Til toppen

Presse 100-dagerskoden

https://e24.no/naeringsliv/i/wEBg4M/kommentar-slik-takler-du-de-foerste-100-dagene-som-leder

Til toppen

Intervju

Les intervju med Agnethe Ellingsen i Lederne.no: https://lederne.no/2018/02/27/bli-en-leder-med-suksess/

Til toppen

Forfatter(e)

Agnethe Ellingsen underviser i ledelsesfag ved Markedshøyskolen. Hun har en MBA fra NHH og er i tillegg sertifisert coach med tilleggsutdanning innen organisasjons- og relasjonscoaching. Hun har omfattende erfaring med organisasjons- og talentutvikling, lederutvikling og lederutvelgelse, blant annet fra rollen som fagdirektør i Mercuri Urval.  Som konsulent har hun jobbet på tvers av bransjer, i både inn- og utland, og benyttes hyppig som foredragsholder. De siste årene har hun blant annet jobbet som karriererådgiver og ledertrener for ledere som skal tre inn i ny lederrolle.