Svein Nyhus
© Foto: Line Fresti

Svein Nyhus

Svein Nyhus (f. 1962) er er en av våre fremste illustratører og bildebokskapere. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Brageprisen og prisen for Årets vakreste bildebok. I tillegg til flere egne bøker, som bildeboken Steder å tisse (Gyldendal 2021), har han gjennom mange år samarbeidet tett med sin forfatterkone Gro Dahle. Sammen står de bak en serie kritikerroste og prisbelønte utgivelser som Sinna mann (2003), Blekkspruten (2016), Dragen (2018) og Ikke! (2022). Dette er bildebøker som utforsker vonde og vanskelige temaer, som vold i hjemmet og omsorgssvikt. Flere av bøkene er pensum på universitet og høgskoler. Svein Nyhus har også levert illustrasjoner til prinsesse Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (2004) og til André Bjerkes Morovers (Aschehoug 2016). I 2013 ble Egil Nyhus tildelt Teskjekjerringprisen sammen med sin tvillingbror, Egil Nyhus, avistegner, illustratør og bildebokskaper, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år». Forestillingen det siktes til er den elleville performance'n To menn og en tavle, som uttallige barn rundt i landet har hatt stor glede av.

Titler i salg

Viser 1 - 2 av 2

Språk/målform

Anmeldelser

"Blekkspruten [lykkes] i å gi barn et presist språk for overgrep. Det er en bragd. […] Nå gjelder det at de som leser bøker for barn i barnehager og barneskoler heller ikke svikter. Les denne."

Guri Fjeldberg, Bergens TidendeBlekkspruten

"I Blekkspruten sies aldri hva som konkret foregår. Forfatter og illustratør gir oss bare antydningene, men enhver som leser og ser, forstår sammenhengen: Det handler om en voksens seksuelle overgrep mot et lite barn. […] Denne gangen leser og ser jeg Blekkspruten som et opplysningsverk rettet mot barn, gjerne som høytlesningsbok der man på varsomt vis kan ta opp problemet i samspill med barna selv. Nok en viktig byggestein i kunstnerparets store og viktige samfunnsprosjekt."

Finn Stenstad, Tønsbergs BladBlekkspruten

"Ny, sterk bildebok fra Gro Dahle og Svein Nyhus. [...] Vanskeligere tema finnes vel ikke, men få er bedre rustet til å behandle det enn Dahle og Nyhus. Med et bilderikt språk og varsomme, men slående illustrasjoner nærmer de seg det vanskelige uten å skremme. [...] Dette er ei bok som kan gjøre det lettere å varsle om det vonde, og den bør derfor leses for både små og ganske store barn, enten mistanken er der eller ikke."

Marie Kleve, DagbladetBlekkspruten