Blekkspruten (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle og Svein Nyhus

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 40
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202499037
Om utgivelsen Blekkspruten

Blekkspruten er en bildebok om overgrep mot barn.

Apen vil leke blekksprut.
Det vil ikke Gullet.

TILDELT RIKSMÅLSPRISEN FOR BARNE- OG UNGDOMSLITTERATUR 2016

Til toppen

Presse Blekkspruten

"Blekkspruten [lykkes] i å gi barn et presist språk for overgrep. Det er en bragd. […] Nå gjelder det at de som leser bøker for barn i barnehager og barneskoler heller ikke svikter. Les denne."

 
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

"Den troskyldige tonen i teksten, og de forvridde kroppene i bildene drar oss inn i det unevnelige. Dahle og Nyhus har klart det igjen. Kunstnerparet har satt søkelys på vanskelige emner før. [...] Nå har de våget seg inn i incestens grumsete farvann. Også dette utsetter de for sin kunstneriske kraft, så vi både orker å bli med inn, og kommer ut med håp i sinn."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"I Blekkspruten sies aldri hva som konkret foregår. Forfatter og illustratør gir oss bare antydningene, men enhver som leser og ser, forstår sammenhengen: Det handler om en voksens seksuelle overgrep mot et lite barn. […] Denne gangen leser og ser jeg Blekkspruten som et opplysningsverk rettet mot barn, gjerne som høytlesningsbok der man på varsomt vis kan ta opp problemet i samspill med barna selv. Nok en viktig byggestein i kunstnerparets store og viktige samfunnsprosjekt."

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Vond, men viktig bok 13.10.2016

"Blekkspruten er laget i samarbeid med Incestsenteret i Vestfold. At boka er skrevet på oppdrag, har på ingen måte gått på bekostning av det kunstneriske eller litterære uttrykket. Å skulle lage en bildebok om overgrep mot barn er en krevende oppgave, som Dahle og Nyhus har løst på en imponerende måte. Det foregår så mye på hvert oppslag og det er så mange ladede detaljer at alt kan fylles med mening, på nytt og på nytt for hver gjennomlesning. [...] Blekkspruten er en skjønnlitterær, kunstnerisk framstilling av overgrep. Den påberoper seg ikke å fortelle sannheten om hvordan alle overgrep skjer. Likevel inviterer den til gjenkjennelse – for de som selv har vært utsatt for overgrep. For andre er det mer usikkert hvordan boka vil oppleves. Mange vil nok mene dette er for hard kost for barn, og mange vil nok la den ligge, rett og slett fordi det er det enkleste. På én måte er det forståelig. Samtidig er det så viktig at denne boka finnes!"

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.noLes hele anmeldelsen

"Ny, sterk bildebok fra Gro Dahle og Svein Nyhus. [...] Vanskeligere tema finnes vel ikke, men få er bedre rustet til å behandle det enn Dahle og Nyhus. Med et bilderikt språk og varsomme, men slående illustrasjoner nærmer de seg det vanskelige uten å skremme. [...] Dette er ei bok som kan gjøre det lettere å varsle om det vonde, og den bør derfor leses for både små og ganske store barn, enten mistanken er der eller ikke."

Marie Kleve, Dagbladet

"Gro Dahle og Svein Nyhus har laget ei viktig bildebok om overgrep. De ville nå ut til de barna som bærer på vonde hemmeligheter og som tror de er alene i verden med slike opplevelser. [...] Takk for motet - at dere nok en gang har orket å dykke ned i barns mørke tunneller fylt av skam og smerte. Dypdykket har gitt verktøy i møte med barn, bidrag til at de kan føle seg sett i omsorgssvikt, vold eller overgrep. Bøkene framstår som banebrytende pilarer når vi famler i møter med barn og unge som vi aner kan ha opplevd traumer og overgrep."

Vigdis Hegg, Spesialpedagogikk

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle er født i 1962 og bor på Tjøme i Vestfold. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving ved Høgskolen i Telemark. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble meget godt mottatt. Hun har siden markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Apens evangelium (1989), Linnea-pasjonen (1992), Regnværsgåter (1994) og Hundre tusen timer (1996). I 1998 kom Karneval, dikt i utvalg, med etterord av Arild Linneberg. I 2006 kom hennes første voksenroman: Huset i snøen, som fikk en enstemmig god mottakelse fra kritikerne. I 2012 kom Hundre tusen timer i ny utgave, med etterord av Steinar Opstad. Novellesamlingen Amerika (2015) gir en overbevisende skildring av en liten familie som flytter fra Norge til Amerika, sett fra barnets perspektiv.

Gro Dahle har skrevet bøker i mange sjangre og vunnet en rekke litterære priser, bl.a. Brageprisen for beste barnebok 2002, Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur i 2004 og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur, beste illustrasjon, for boken Håpe sa gåsa, i 2011. Sistnevnte er illustrert av Gro Dahles datter Kaia Linnea Dahle Nyhus. Flere av Gros øvrige bøker er illustrert av hennes mann, Svein Nyhus. Sammen ble de tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok i 2014 for bildeboka Akvarium. I 1998 mottok Dahle Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2015 ble hun tildelt Triztan Vindtorns poesipris for sin innsats for norsk poesi.

Gro Dahles bøker er oversatt til en rekke språk. Hun har holdt mange populære skrivekurs og utgitt bøker om å skrive.

Svein Nyhus (f. 1962) er tegner og barnebokforfatter. Han har vunnet en rekke priser, blant annet Brageprisen og prisen for Årets vakreste bildebok. Illustrasjonene hans er kjent fra bøkene til Gro Dahle og fra prinsesse Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet.