Blekkspruten (Innbundet)

Forfatter:

Gro Dahle og Svein Nyhus

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 40
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202499037
Om utgivelsen Blekkspruten

Blekkspruten er en bildebok om overgrep mot barn.

Apen vil leke blekksprut.
Det vil ikke Gullet.

TILDELT RIKSMÅLSPRISEN FOR BARNE- OG UNGDOMSLITTERATUR 2016

Til toppen

Presse Blekkspruten

"Blekkspruten [lykkes] i å gi barn et presist språk for overgrep. Det er en bragd. […] Nå gjelder det at de som leser bøker for barn i barnehager og barneskoler heller ikke svikter. Les denne."

 
Guri Fjeldberg, Bergens Tidende

"Den troskyldige tonen i teksten, og de forvridde kroppene i bildene drar oss inn i det unevnelige. Dahle og Nyhus har klart det igjen. Kunstnerparet har satt søkelys på vanskelige emner før. [...] Nå har de våget seg inn i incestens grumsete farvann. Også dette utsetter de for sin kunstneriske kraft, så vi både orker å bli med inn, og kommer ut med håp i sinn."

Marianne Lystrup, Vårt Land

"I Blekkspruten sies aldri hva som konkret foregår. Forfatter og illustratør gir oss bare antydningene, men enhver som leser og ser, forstår sammenhengen: Det handler om en voksens seksuelle overgrep mot et lite barn. […] Denne gangen leser og ser jeg Blekkspruten som et opplysningsverk rettet mot barn, gjerne som høytlesningsbok der man på varsomt vis kan ta opp problemet i samspill med barna selv. Nok en viktig byggestein i kunstnerparets store og viktige samfunnsprosjekt."

 
Finn Stenstad, Tønsbergs Blad

Vond, men viktig bok 13.10.2016

"Blekkspruten er laget i samarbeid med Incestsenteret i Vestfold. At boka er skrevet på oppdrag, har på ingen måte gått på bekostning av det kunstneriske eller litterære uttrykket. Å skulle lage en bildebok om overgrep mot barn er en krevende oppgave, som Dahle og Nyhus har løst på en imponerende måte. Det foregår så mye på hvert oppslag og det er så mange ladede detaljer at alt kan fylles med mening, på nytt og på nytt for hver gjennomlesning. [...] Blekkspruten er en skjønnlitterær, kunstnerisk framstilling av overgrep. Den påberoper seg ikke å fortelle sannheten om hvordan alle overgrep skjer. Likevel inviterer den til gjenkjennelse – for de som selv har vært utsatt for overgrep. For andre er det mer usikkert hvordan boka vil oppleves. Mange vil nok mene dette er for hard kost for barn, og mange vil nok la den ligge, rett og slett fordi det er det enkleste. På én måte er det forståelig. Samtidig er det så viktig at denne boka finnes!"

Hilde Dybvik, Barnebokkritikk.noLes hele anmeldelsen

"Ny, sterk bildebok fra Gro Dahle og Svein Nyhus. [...] Vanskeligere tema finnes vel ikke, men få er bedre rustet til å behandle det enn Dahle og Nyhus. Med et bilderikt språk og varsomme, men slående illustrasjoner nærmer de seg det vanskelige uten å skremme. [...] Dette er ei bok som kan gjøre det lettere å varsle om det vonde, og den bør derfor leses for både små og ganske store barn, enten mistanken er der eller ikke."

Marie Kleve, Dagbladet

"Gro Dahle og Svein Nyhus har laget ei viktig bildebok om overgrep. De ville nå ut til de barna som bærer på vonde hemmeligheter og som tror de er alene i verden med slike opplevelser. [...] Takk for motet - at dere nok en gang har orket å dykke ned i barns mørke tunneller fylt av skam og smerte. Dypdykket har gitt verktøy i møte med barn, bidrag til at de kan føle seg sett i omsorgssvikt, vold eller overgrep. Bøkene framstår som banebrytende pilarer når vi famler i møter med barn og unge som vi aner kan ha opplevd traumer og overgrep."

Vigdis Hegg, Spesialpedagogikk

Til toppen

Forfatter(e)

Gro Dahle (f. 1962) bor på Tjøme i Færder kommune. Hun er cand.mag. fra Universitetet i Oslo og har studert kreativ skriving i Bø. I 1987 debuterte hun med Audiensen diktsamling som ble svært godt mottatt. Hun har senere utgitt en rekke kritikerroste og prisbelønnte bøker i ulike sjangere for både voksne og barn. Bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. I tillegg til et aktivt og rikt forfatterskap, har hun etablert seg som en ettertraktet skrivelærer.

Mange forbinder Gro Dahle med bildebøkene hun har skapt sammen med henholdsvis illustratørmannen Svein Nyhus og illustratørdatteren Kaia Dahle Nyhus. Med bøker som Krigen (2013), Akvarium (2014), Ollianna (2020) og Ikke! (2022) har de skapt en helt egen sjanger. Dett er allalderbøker som utforsker krevende, viktige og vonde temaer, som vold i hjemmet, omsorgssvikt, skilsmisse og identitetsproblematikk. Bøkene er møtt med ovasjoner fra kritikerne, og er tildelt en rekke priser, fra Brage til Kritikerpris og flere av Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen utgjør de et helt lite bibliotek. Flere titler står på pensumlister ved universitet og høgskoler, og brukes aktivt i terapirommet. Gro Dahle og Svein Nyhus sterke Sinna mann (2003), om vold i hjemmet, er filmatisert. Filmen fikk selveste kongen til å gråte.

Gjennom årene har Gro Dahle markert seg som en av våre mest sentrale lyrikere, med samlinger som Regnværsgåter (1994), Karneval. Dikt i utvalg 1987-1997 (1998), Alle fugler (2007), Søster (2016), Hjem, sier hunden (2019) og Gave (2020). I 2022 kom både Elskede grøftekant og Samlede dikt, sistnevnte en mursten av en bok, som viser det betydelige omfanget av forfatterens diktning. Gro Dahle debuterte som romanforfatter med Huset i snøen i 2006, en bok som skapte begeistring hos kritikerne. Senere kom blant annet den personlige novellesamlingen Amerika (2015), den dystopiske romanen Dobbel dyne (2018) og sci-fi-inspirerte Tolv lysår (2021), som alle har høstet gode kritikker.

Gro Dahle kan vise til en rekke høythengende priser også for voksenbøkene sine. Allerede i 1998 mottok hun Aschehoug-prisen for sitt samlede forfatterskap. I 2022 ble hun tildelt Brages ærespris for et samlet og betydelig større og bredere forfatterskap. Juryenskrev i sin begrunnelse blant annet: Poesien har også alltid vært sentral i prisvinnerens forfatterskap. Gjerne omtalt som naivistisk i form, og alltid med en dypere klangbunn og en eksistensiell klo. Diktene hennes blir lest, delt, brukt.

For sitt bidrag til norsk poesi er hun også belønnet med Triztan Vindtorn poesipris (2015) og Herman Wildenveys Poesiepris (2021). Siden etableringen av ALMA, Astrid Lindgrens internasjonale minnepris (2002), har Gro Dahle vært nominert årlig, i sterk konkurranse med fremstående forfattere fra hele verden.

Svein Nyhus (f. 1962) er er en av våre fremste illustratører og bildebokskapere. Han har mottatt en rekke priser, blant annet Brageprisen og prisen for Årets vakreste bildebok. I tillegg til flere egne bøker, som bildeboken Steder å tisse (Gyldendal 2021), har han gjennom mange år samarbeidet tett med sin forfatterkone Gro Dahle. Sammen står de bak en serie kritikerroste og prisbelønte utgivelser som Sinna mann (2003), Blekkspruten (2016), Dragen (2018) og Ikke! (2022). Dette er bildebøker som utforsker vonde og vanskelige temaer, som vold i hjemmet og omsorgssvikt. Flere av bøkene er pensum på universitet og høgskoler. Svein Nyhus har også levert illustrasjoner til prinsesse Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone på hodet (2004) og til André Bjerkes Morovers (Aschehoug 2016). I 2013 ble Egil Nyhus tildelt Teskjekjerringprisen sammen med sin tvillingbror, Egil Nyhus, avistegner, illustratør og bildebokskaper, «for sitt virke som tegnere og forfattere både i bokform og på veien med forestillinger for barn gjennom mange år». Forestillingen det siktes til er den elleville performance'n To menn og en tavle, som uttallige barn rundt i landet har hatt stor glede av.