Terningen er rund (Ebok)

Bedømmingspsykologi i tretten kapitler

Forfatter:

Karl Halvor Teigen

Forfatter:
Innbinding: Ebok
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 251
Kopibeskyttelse: Readium LCP
Filstørrelse: 3.24 MB
Filformat: PDF
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202724016
Kategori: Psykologi , Organisasjon og ledelse og Samfunnsfag
Fag: Organisasjon og ledelse, Psykologi, Samfunnsfag
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Terningen er rund

Hva bestemmer våre beslutninger og hvor gode er de?

Bedømminger kan danne grunnlag for beslutninger. Da kan de ta form av avveininger, fordeler mot ulemper, sjanser for vinning versus risiko for tap. Bedømminger handler om det å sette ord og tall på det vi ikke vet, men tror og anslår: Terningkast, verdier, karakterer, diagnoser, prognoser, kostnader, søknader, skyldspørsmål, årsaker, sannsynligheter, hypoteser og framtidsutsikter.

Bedømmingspsykologien har levert materiale til mange tverrfaglige felter, som organisasjonsteori, atferdsøkonomi, medisinsk beslutningsteori, rettsvitenskap og den mer filosofiske rasjonalitetsdebatten.

Terningen er rund er en uhøytidelig innføring i bedømmingspsykologien. Boken gir smakebiter fra dette mangfoldige feltet, basert på internasjonal forskning og forfatterens egne bidrag gjennom en lang forskerkarriere. Den gir overraskende og underholdende glimt av hva som skjer når folks skjønn og øyemål blir satt på prøve.

E-boka tilsvarer 1. trykte utgave Oslo: Cappelen Damm, 2017.

Til toppen

Andre utgaver

Terningen er rund
Bokmål Heftet 2017
Forfatter(e)

Karl Halvor Teigen (f. 1941) er professor emeritus ved Universitetet i Oslo og Adjunct Research Scientist ved Simula Research Laboratory. Her leder han et prosjekt om kommunikasjon av usikkerhet om klimaendringer. Han har vært professor i psykologi ved universitetene i Bergen, Tromsø og Oslo med hovedvekt på tenkningens psykologi, og har veiledet en rekke doktorander på temaer innenfor bedømmings- og beslutningspsykologi. Han har publisert flere bøker og skrevet et stort antall bokkapitler og forskningsartikler innenfor kognitiv psykologi, sosialpsykologi og psykologiens historie. Han har vært president for European Association of Decision Making, er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og æresdoktor ved Universitetet i Bergen. Dessuten har han vunnet en internasjonal IgNobel pris for tullete forskning.