Den industrielle revolusjon (Heftet)

Kapitalisme, industri og teknologi

Forfatter:

Kristine Bruland

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202608736
Kategori: Samfunnsøkonomi og Historie
Fag: Historie, Samfunnsøkonomi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Den industrielle revolusjon

Industrialiseringen skapte en ny verden som var teknologiintensiv, ressurskrevende, energiintensiv og kontinuerlig innovativ. Den førte til vedvarende økonomisk vekst, men også til den massive økologiske krisen som vi nå lever i. Samtidig hersker fortsatt forvirring om hva denne revolusjonen faktisk var, og hvordan den skjedde.

Tradisjonelt har den industrielle revolusjonen blitt forstått som en britisk begivenhet som skjedde fra omtrent 1760 til 1830, drevet av dampkraft og mekaniserte tekstilfabrikker og senere etterlignet andre steder i Europa og verden. I denne boken utfordrer historieprofessor Kristine Bruland disse tradisjonelle ideene. Bruland viser at veksten begynte mye tidligere, basert på utallige innovasjoner på tvers av hele samfunnsøkonomien, og at den var en del av en global omstrukturering.

I boken plasseres starten på den britiske industrialiseringen i overgangen til kapitalismen fra rundt år 1400, og følger utviklingen til rundt 1850. Den viser hvordan kapitalismen genererte industrialisering gjennom tre spesifikke prosesser: teknologisk konkurranse, despotiske former for kontroll på arbeidsplassen og fremveksten av en ny maskinvareindustri.

Til toppen

Boka er elegant skrevet, med en klar, analytisk og flytende prosa – vi trenger flere slike i norsk fagprosa.
Aris Kaloudis, professor i industriell innovasjon ved NTNU

Andre utgaver

Den industrielle revolusjon
Bokmål Ebok 2022

Andre aktuelle titler

Presse Den industrielle revolusjon

«En ambisiøs og flerfaglig bok som stringent fremstiller industrialiseringens mange samspillende mekanismer. [...] boken er i sannhet en tour de force som kanskje best kan beskrives som en historie om innovasjon. Dermed er bokens nedslagsfelt også bredt – og bør være interessant lesning for lesere som er interessert i så vidt forskjellige temaer som teknologiutvikling, globaliseringsmekanismer eller utviklingen av det kapitalistiske samfunnsmaskineriet.»

Kjetil Vikene, Forskerforum 8/2022Les hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Kristine Bruland er professor emeritus i økonomisk historie ved Universitetet i Oslo og var tidligere professor i økonomisk historie også ved Universitetet i Genève og i mange år assosiert professor ved Universitetet i Strasbourg. Hennes arbeid fokuserer på spredning av teknologi, spesielt under tidlig industrialisering.