Arne Svingen
© Fredrik Arff

Arne Svingen

Arne Svingen (f. 1967) har skrevet en rekke bøker for barn, ungdom og voksne. Han debuterte i 1999 med den kritikerroste romanen Handlingens mann og den første barneboka om Hubert, Flekken. Siden har det blitt en hel serie Hubert-bøker, som er oversatt til tysk, dansk, svensk og italiensk. Svingen er også forfatteren av Bendik og monsteret-serien, og ungdomsbøker som Frosten kom tidlig, den gjennomillustrerte romanen Dager jeg har glemt og Brageprisvinneren Svart elfenben. Sammen med Helene Uri har han skrevet Sommeren vi kledde oss nakne. Bildeboken Når kaniner blir redde (2019) som han ga ut sammen med den danske illustratøren Kamila Slocinska, handler om det å være barn i krig.

Som spenningsforfatter har han skrevet barneromanene Tause skrik, Gutten som gikk opp i røyk og Dødsmyra, og er en av forfatterne av grøsserserien Marg & bein. For voksne har han skrevet romanene Stereo, Pøbelkomiteen, en reiseskildring fra Iran, romanen King size (2008), og Mannen som gikk gjennom lydmuren (2015).

Arne Svingen reiser mye rundt på skoler og biblioteker med et mål om å få barn og unge til å lese mer skjønnlitteratur. Han har i tillegg skrevet flere hørespill for NRK og sangtekster for Jonas Fjeld.

Titler i salg

Viser 1 - 1 av 1

Område og fag
Språk/målform
  • Skolebiblioteket av Line Hansen Hjellup, Anne Håland, Joron Pihl og Arne Svingen (Heftet)

    Skolebiblioteket

    Læring og leseglede i grunnskolen

    Språk/målform Bokmål Utgivelsesår 2018 ISBN 9788202587802 Heftet Akademisk

Anmeldelser

Svingen lykkes godt med spenningskurven: forvirring, fare, flukt, fangenskap. Bipersonen Leo Leonardsen er også morsomt gjenkjennelig som type.

Morten Olsen Haugen, Barnebokkritikk.no

"Dette er en flott bok, med god tekst av Arne Svingen og flotte integrerte illustrasjoner ved Christoffer Grav (...) Nesten som i et storslått tegneserieformat fortelles historien om rockestjernen Jim som går på en smell etter at en jente backstage tar en overdose (...) Ordentlig tematikk, godt fortalt."

Guri Hjeltnes, VG

"Det må en illustrert roman til for å skildre forholdet mellom en som ser, og en som er blind, på en så bra måte. Helt vilt gode illustrasjoner gjør dette til en bok du bør ta en titt på – med egne øyne!"

Nina Aalstad, Spirit

"Elegant og brutal tegneserie- roman med originalt tema. Det som gjør boka fortellerteknisk elegant er at Noguchis ekspressive og dramatiske svart-hvitt tegninger forteller det David ikke sier. Denne vekselvirkningen gjør «Dager jeg har glemt» original og effektiv. Med et driv, tempo og dramatikk som kjennetegner Svingen på sitt beste."

Cathrine Krøger, Dagbladet

"Skarp skildring av ungdom i drift, vennskap, kjærlighet, håpløshet, usikkerhet og forferdelse."

Harald Fossberg, Aftenposten

"Godt forsøk på å skrive en norsk tegneserieroman."

Geir Vestad, Hamar Arbeiderblad

"en fortettet fortelling om en gyllen oppvekst. Om vennskap. Om tette bånd mellom kameratgjengen. Underlige naboer. Kommunister. Fylliker. Blottere. Usipiselige lærere og farlige jevnaldrende. (...) en melankolsk, sår og tidvis burlesk fortelling. (...) Humor, snert, godt språk og gjennomtenkt komposisjon gjør romanen til en av bokhøstens mest smakfulle bidrag."

Arnstein Olaisen, Haugesunds Avis

Fine pøbelstreker. "Pøbelkomiteen" handler om gutter som ikke ennå har fått dun på leppa. Det er en klassisk oppvekstsroman, om noen kompiser som henger mellom blokker og rekkehus i Groruddalen. (...) den føles frisk, og har en elegant balanse mellom det såre og det morsomme. (...) den har en uslåelig sjarm og er proppet med gjenkjennbare variasjoner over det å være ung og ha kompiser.

Morten Abrahamsen, VG

"...en bok som gir oss innblikk i hvordan tingene egentlig henger sammen... Drivende godt skildret av Arne Svingen."

Kirsten Viker Lunde, Oppland Arbeiderblad

"Intenst og urovekkende. Det er lett å skjønne at Arne Svingen fikk Bragepris for denne boka i fjor. (...)selv om den er beregnet på ungdomslesere - er dette virkelig lesbart for alle aldersgrupper. (...) Samtidig som historien er intens og brutal, klarer forfatteren ved hjelp av språklige grep å lage en dramaturgi som er imponerende for et tema så samfunnsaktuelt som den betente situasjonen i store deler av Afrika. Dette er en historie man absolutt ikke blir ferdig med, selv om boka for lengst er ferdiglest.

Jon Audun Haukø, Trønder-Avisa

"Boken suger tak i sin leser. (...) Arne Svingen har en rå fortellerstemme."

Siw M. Myhre, Drammens Tidende

"boken nærmest bobler over av underholdende beskrivelser av mer eller mindre vanvittige rampestreker."

Anne Merethe K. Prinos, Aftenposten

"Svingen skriver sikkert og godt. Språkbevegelsen er dynamisk og energisk. Her finns ikke dødpunkter. Vittige (og vanvittige) episoder er det derimot flust av. (...) Tross enkelte svakheter er det en fornøyelig og vár historie om identitetsdannelse, samhold og svik. (...) Uansett: det er mange uforglemmelige episoder i denne romanen som godt kombinerer det tenksomme og morsomme."

Maya Troberg Djuve, Dagbladet

"Fint balansert roman om et brutalt møte med Afrika. Det er driv og spenning over Arne Svingens ungdomsroman "Svart elfenben", som velfortjent ble belønnet med en Bragepris. (...) Svingen henfaller verken til moralisering eller unødig brutale voldsskildringer. (...) Svingen klarer på forbilledlig vis å skape en fin balanse mellom det mørke og tragiske, og en lett og muntlig form som gir fortellingen flyt og overbevisende kraft. til tross for det "politisk korrekte" i tematikken, faller aldri beretningen over i det sentimentale. Den lette, litt bråkjekke toen til fortelleren formidler fint frykten og redselen de to guttene føler stilt overfor en virkelighet der det uforutsigbare er normen, og der støvskyen fra en bil i horisonten varsler død og fortapelse. Arne Svingen har levert et imponerende stykke "engasjert litteratur" med denne romanen."

Turid Larsen, Dagsavisen

"Sterk fortelling om de fortapte barnas jungelkrig. (...) Dette er en krevende bok å skrive, med store krav til troverdighet og innlevelse. Svingen har godt grep om dramaturgi og de store penselstrøkene, og skaper en duo som en både blir glad i og fengslet av. (...) Det er en solid bok som fortjener både pris og mange lesere."

Mette Hofsødegård, Aftenposten