Illustrasjon fremmedspråkseminar

 

Kjære språklærer!

Informasjon ifm. Korona-utbruddet:

25.03.20: Sannsynligvis vil vi ikke kunne gjennomføre seminarer med publikum tilstede. Seminarene i Trondheim og Bergen er derfor avlyst. I Oslo vil vi filme foredragene (med forbehold) og gjøre dem tilgjengelig i Cappelen Damm TV.

Du trenger ikke å melde deg av dersom du allerede er påmeldt. Alle som er påmeldt vil få tilsendt læreverk for sitt språkfag i posten.

Følg med for oppdatert informasjon.

--------

Velkommen til vårens fremmedspråksseminar med lansering av nye læreverk for spansk, fransk og tysk til fagfornyelsen 2020. Du får gratis vurderingseksemplar, grundig presentasjon av læreverket og de digitale ressursene, tips til undervisningen og aktuelle faglige foredrag om fremmedspråksdidaktikk og vurdering i fagfornyelsen.

Det vil være tre parallelle sesjoner fram til lunsj: spansk | tysk | fransk. Husk å skrive hvilken parallellsesjon du ønsker å være med på i kommentarfeltet ved påmelding!

 

Program

Oslo

09.00 Registrering, kaffe og bakst

09.30 Parallelle sesjoner (NB: skriv hvilken parallellsesjon du ønsker å være med på i kommentarfeltet ved påmelding!):

          Presentasjon av Echt! for tysk II | Kort om Klasse! 2020

          Se foredrag: Innovativ grammatikklæring ved Jo Helge Schei

          Presentasjon av Encuentros for spansk II

          Presentasjon av Enchanté for fransk II

11.30 Lunsj

12.30 Hvordan bedre skriveopplæringen? ved Jo Helge Ansnes Schei

         Se foredraget i Cappelen Damm TV

13.15 Pause

13.30 Fremmedspråklærerens profesjonalitet – hva innebærer det? ved Lise Vikan Sandvik

14.30 Pause

14.45 Hva er interkulturell kompetanse? Ved Magne Dypedahl

         Se foredraget i Cappelen Damm TV

15.30 Slutt

 

Bergen og Trondheim

09.00 Registrering, kaffe og bakst

09.30 Parallelle sesjoner (NB: skriv hvilken parallellsesjon du ønsker å være med på i kommentarfeltet ved påmelding!):

          Presentasjon av Echt! for tysk II | Kort om Klasse! 2020

          Presentasjon av Encuentros for spansk II

          Presentasjon av Enchanté for fransk II

11.30 Lunsj

12.15 Hvordan bedre skriveopplæringen? ved Jo Helge Ansnes Schei

13.00 Pause

13.15 Fremmedspråklærerens profesjonalitet – hva innebærer det? ved Lise Vikan Sandvik

14.15 Pause

14.30 Aktiv språklæring i klasserommet ved Eli-Marie Drange

15.30 Slutt

 

Foredragene

Fremmedspråklærerens profesjonalitet – hva innebærer det? ved Lise Vikan Sandvik

Fremmedspråklæreren skal undervise – hun skal legge til rette for læring og faglig utvikling – og ikke minst motivere og tilpasse undervisningen til hver enkelt elev. For å få til dette, trenger læreren fagkompetanse, fagdidaktisk og pedagogisk kompetanse. Denne kompetansen er ikke statisk, men bør stadig utvikles videre for å imøtekomme og forstå skolepolitiske endringer, samfunnsmessige utfordringer, fagets utvikling og sammensatte elevgrupper. Dette foredraget løfter fram noen verktøy som fremmedspråklæreren kan bruke som redskap i utvikling av egen undervisnings- og vurderingspraksis, både alene og i samspill med andre lærere.

 

Aktiv språklæring i klasserommet ved Eli-Marie Drange

Kreativ læring og utforsking er elementer som fagfornyelsen oppfordrer til i ny læreplan i fremmedspråk. Videre skal elevene ta språket i bruk fra første stund. I dette foredraget vil vi se hvordan vi kan designe gode læreprosesser i fremmedspråksklasserommet som legger til rette for kreativitet og utforsking. Vi vil også prøve ut noen praktiske øvelser og reflektere rundt hvordan disse kan bidra til aktiv språklæring og hvordan vi kan bruke dem til å vurdere elevenes språkutvikling.

 

Hva er interkulturell kompetanse? Ved Magne Dypedahl

Interkulturell kompetanse er et av de fire kjerneelementene i læreplanen for fremmedspråk og skal således ha en framtredende rolle i faget. Men hva er interkulturell kompetanse? I dette foredraget vil begrepet tolkes i lys av nyere dokumenter fra Europarådet og den nye læreplanen. Det gis eksempler på hvordan forskjellige aspekter av læreplanen – som uttrykksmåter, tenkemåter, samfunnsforhold og autentiske tekster – kan bidra til interkulturell læring. Et helt sentralt poeng er at interkulturell læring kan kombineres med nesten alle andre deler av et språkfag. Enten språk eller kultur er i fokus, vil  elevenes overordnede mål være å utvikle evnen til «å forstå og bli forstått».

 

Hvordan bedre skriveopplæringa? ved Jo Helge Ansnes Schei

«Hvorfor bøyer elevene verb i presens feil selv etter fem år med språket på skolen, og selv om jeg har gått igjennom dette tusen ganger?» Dette er et vanlig frustrasjonselement man kan ha som språklærer. Foredraget har som grunnlag at man ikke kan bevirke automatisering av grammatikk eller læringsstrategier gjennom direkte undervisning. Dette kan man derimot få til mens språket tas i bruk. I foredraget blir dette illustrert gjennom skriveundervisning. Vi får se hvordan bruk av enkle vurderingskriterier og samskriving kan hjelpe elevene til å bli bedre skribenter på fremmedspråket.

 

Les om de nye læreverkene:

Forside Encuentros 1 læreverk for spansk II
Encuentros Spansk II
Forside Enchanté læreverk for fransk II
Enchanté Fransk II
Forside Echt! 1 Tysk II vg1
Echt! Tysk II
Klasse! Tysk I
 

Nye Bjørvika i Oslo

Seminaret i Oslo er på byens nyeste hotell, Clarion Hotel Oslo i Bjørvika. Nærmeste nabo er det nye Munchmuseet Lambda og Deichmanske bibliotek. Hotellet ligger i gangavstand fra Oslo Sentralstasjon.

 

Overnatting

Må du reise langt for å delta, kan du benytte deg av dette tilbudet på Comfort Hotel Grand Central . Hotellet ligger sentralt på Jernbanetorget 1 ved Oslo S og er i kort gåavstand til seminaret.

Du betaler kun 400 kr og eventuelt privat forbruk når du sjekker ut, forlaget dekker resten. Dette gjelder et kun et begrenset antall rom og må bestilles før 8. april.

Slik bestiller du: Oppgi ref. nr 1123GR010212, navn, dato 22. april og kredittkortnummer. Send e-post til book.co.grand.central@choice.no eller ring 22 98 28 00 og trykk 2.

NB! Du er selv ansvarlig for å bestille og eventuelt avbestille hotellrom. Dersom du ikke benytter allerede bestilt rom, vil hotellet fakturere deg for kr 1420. Rom må avbestilles senest dagen før.