Fagseminar og lansering av nye Alle tiders historie

NB! Seminaret er utsatt til høsten, og du behøver ikke melde deg av seminaret. Alle som er påmeldt vil få tilsendt nye Alle tiders historie i posten.

Vi inviterer til podcast og webinar med forfattere og redaktører i mai. Ønsker dere et digitalt møte på skolen, send e-post til heidi.helgestad(at)cappelendamm.no

 

Kjære historielærer!

Velkommen til vårt årlige historieseminar som i år er på Oslos nye Deichman Bjørvika ved operaen. Vi gleder oss til å lansere nye Alle tiders historie til fagfornyelsen 2020, og vise hvordan de overordnede tankene i den nye læreplanen er integrert i denne nye utgaven. Gratis vurderingseksemplar av boka deles ut på seminaret!

Seminaret og lunsj er gratis, og vi tilbyr subsidiert overnatting fra tirsdag til onsdag, se nederst på siden.

PROGRAM

09.30 Registrering og enkel frokost | 10.00-15.30 Foredrag og lunsj kl. 12.00-13.00 | 15.30 Seminaret avsluttes med omvisning på biblioteket

FOREDRAGENE

Identitet og ulike lojaliteter

Med utgangspunkt i hennes personlige søken etter sin gåtefulle jødiske farmor Frida, som var prostituert jøde fra Slovakia, er dette et foredrag om identitet og ulike lojaliteter. Frida ble deportert til Auschwitz under andre verdenskrig og drept i konsentrasjonsleiren Ravensbrück, nord for Berlin, bare noen få uker før frigjøringen. Nina F. Grünfeld er forfatter og filmregissør. I foredraget settes historien om Frida inn i et dagsaktuelt perspektiv.

Alle tiders historie – fagfornyet!

I nye Alle tiders historie er det trukket klare linjer fra intensjonene i fagfornyelsen og innholdet i den nye læreplanen til utformingen av læreverket. Presentasjon ved forfatter og lektor Trond Heum.

Historie – hva, hvorfor og hvordan?

Fagfornyelsen legger mer vekt på refleksjon om hvordan historie blir til, hvordan historien brukes og hvorfor den fascinerer oss. Hvordan kan undervisningen både sette søkelyset på disse spørsmålene og samtidig holdes sammen av en grunnfortelling om fortiden? Foredrag ved forfatter og lektor Tommy Moum.

Synet på dansketida – slik Norge fikk «et civiliseret samfunds goder» eller dyster 400-årsnatt? 

Et foredrag om historiebruk og historiesyn med utgangspunkt i en av de eldste diskusjonene i norsk historie, nemlig den om dansketida. Hva har historikerne lagt vekt på når de skulle skrive om og bedømme perioden? På hvilke måter har disse valgene og tiden de levde i påvirket historiebøkene de skrev? Og hvordan har dette påvirket den folkelige oppfatningen av perioden i skole og hjem? Førsteamanuensis i historie og forfatter Ola Teige vil også fortelle om hvilke valg forfatterne av Alle tiders historie gjorde når de skulle skrive om perioden. Er «dansketiden, bra eller dårlig» i det hele tatt et interessant spørsmål?

En bro i Trøndelag – og andre trusler mot demokratiet i dag

Demokratiet er truet fra to hold: totalitære makter som Kina og Russland har klart å svekke vestlige demokratier på ulikt hvis. Samtidig har Norge selv bidratt gjennom å tillate en stadig større grad av overvåking og sensur som en del av kampen mot terror og utenlandsk innblanding. Hvordan kan vi stanse dette – og hva da med broen i Trøndelag og norsk laks? Foredrag ved forfatter og professor Kåre Dahl Martinsen.

 

Illustrasjon av Deichman Bjørvika med utsikt fra vest mot Operaallmenningen. Kreditering: Lund Hagem Arkitekter/ Atelier Oslo

Nye Deichman Bjørvika

Seminaret er på nye Deichman Bjørvika. Det nye hovedbiblioteket ligger i byen, mellom Oslo Sentralbanestasjon og Operaen. Biblioteket åpner 28. mars 2020, og vi gleder oss til være en av de første som kan invitere til et arrangement her.

I biblioteket får du kontakt med både historie, nåtid og framtid i ett og samme hus. Her er Carl Deichmans opprinnelige gave til Oslos innbyggere, en samling på 6000 bøker og du kan sjekke ut stillerommet til kunstprosjektet Framtidsbiblioteket (Future Library) med bøker som først skal leses om 100 år.

 

Tilbud om overnatting fra tirsdag til onsdag

Må du reise langt for å delta, kan du benytte deg av dette tilbudet på Comfort Hotel Grand Central . Hotellet ligger sentralt på Jernbanetorget 1 ved Oslo S og er i kort gåavstand til seminaret.

Du betaler kun 400 kr og eventuelt privat forbruk når du sjekker ut, forlaget dekker resten. Dette gjelder et kun et begrenset antall rom og må bestilles før 14. april. Slik bestiller du: Oppgi ref. nr 1123GR010214, navn, dato 28. april og kredittkortnummer. Send e-post til book.co.grand.central@choice.no eller ring 22 98 28 00 og trykk 2.

NB! Du er selv ansvarlig for å bestille og eventuelt avbestille hotellrom. Dersom du ikke benytter allerede bestilt rom, vil hotellet fakturere deg for kr 1420. Rom må avbestilles senest dagen før.