Tid for anerkjennelse: Andre verdenskrig i fortid og nåtid (Heftet)

Forfatter:

Trond Bjerkås, Thomas V. H. Hagen og Gunhild Aaby (red.)

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 200
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202748173
Kategori: Historie og Historie, religion og filosofi
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Tid for anerkjennelse: Andre verdenskrig i fortid og nåtid

Denne boka er tilgjengelig i en gratis open access-utgave på noasp.no

I 2020 var det 80 år siden Norge ble okkupert 9. april 1940 og 75 år siden frigjøringen 8. mai 1945. Det ga anledning til å minnes disse sentrale hendelsene i norsk historie, men også til å se nærmere på krigen som kollektivt minnearbeid. Dette var bakgrunnen for Agderseminaret 2020.

Denne antologien består av åtte bidrag som på ulike måter belyser forholdet mellom minne og glemsel i kunnskapshistorien om andre verdenskrig. Bidragene favner vidt. Fra teoridrevne undersøkelser av anerkjennelse som fenomen og begrep til empiriske studier av ulike gruppers kamp for anerkjennelse. Bidragsyterne representerer en rekke ulike fag innen humaniora og samfunnsvitenskap.

Til toppen

Andre utgaver

Forfatter(e)

Trond Bjerkås, født 1978, er ph.d fra NTNU i 2016 og har etter det vært engasjert som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Han har særlig forsket på politisk kultur, bondepolitikk og forholdet mellom religion og samfunn på 17- og 1800-tallet. Han har publisert flere vitenskapelige artikler om disse temaene, og i 2017 var han redaktør, sammen med Knut Dørum, av antologien Eneveldet før undergangen. Politisk kultur i Norge 1660-1814, Scandinavian Academic Press.

Thomas V.H. Hagen (født 1974) er forsker og avdelingsleder ved ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter.

Einar Duenger Bøhn har doktorgrad i filosofi og er professor i filosofi ved Universitetet i Agder. Han underviser og forsker først og fremst innen metafysikk, teknologiens filosofi, kunstens filosofi, og etikk.

Unni Langås er professor ved institutt for nordisk og mediafag ved Universitetet i Agder.

Kathrin Pabst er en tysk etnolog og forfatter, som jobber som førstekonservator NMF og leder av fagseksjonen ved Vest-Agder-museet. I perioden 2019 til 2023 leder hun imidlertid det internasjonale, EU-delfinansierte samarbeidsprosjektet «Identiy on the Line». Pabst har en doktorgrad i etikk og har jobbet med de vanskelige, tabubelagte historiene i mange år.

Bjørn Tore Rosendahl er historiker og faglig leder for Norsk senter for krigsseilerhistorie ved Arkivet freds- og menneskerettighetssenter i Kristiansand. Her har han ledet opprettelsen av det nasjonale og nettbaserte Krigsseilerregisteret. Han har tidligere utgitt boken «De var også krigsseilere», om utenlandske sjøfolk som ble drept på norske skip under andre verdenskrig.

Espen Søbye (f. 1954) magister i filosofi fra Universitetet i Oslo 1982, ansatt i Statistisk sentralbyrå fra 1985. Forfatter og sakprosakritiker i Morgenbladet.

Erlend Wichne (f. 1991) kommer fra Mandal. Han debuterte i 2015 og har siden gitt ut flere diktsamlinger og gjendiktninger.