Brummenæs & Torgersen (Innbundet)

Verdens første kvinnelige skipsredere

Forfatter:

Arne Vestbø

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202703240
Om utgivelsen Brummenæs & Torgersen

Hanna Brummenæs (1860-1942) og Bertha Torgersen (1864-1954) startet i 1909 verdens første kvinnelige rederi . Skipsfarten var Norges viktigste næring og sterkt mannsdominert, men i løpet av få år klarte Brummenæs og Torgersen å bli respekterte og suksessrike skipsredere. De to kvinnelige kompanjongene mistet hele flåten i løpet av 1. verdenskrig, men etter kort tid bygget de opp rederiet sitt igjen, og sto oppreist gjennom den økonomiske krisen som inntraff i mellomkrigsårene. Så inntraff en ny verdenskrig.

Historien om Brummenæs og Torgersen strekker seg over en sentral periode i norsk historie, og utspilles i en by som på få år vokste fra å være et ubetydelig strandsted til å bli en av landets viktigste sjøfartsbyer. Parallelt kjempet norske kvinner seg fram på stadig nye arenaer, og det var ikke bare som skipsredere Brummenæs og Torgersen viste vei i kvinnekampen. Den eldste av dem, Hanna, spilte en aktiv rolle i det offentlige liv, men ingen var i tvil om at den mildere Bertha var hennes likestilte partner. I nesten seksti år hadde de to frøknene et spesielt kompaniskap, både jobbmessig og privat. I dag ligger de gravlagt sammen på Vår Frelsers Gravlund i Haugesund.

Til toppen

Presse Brummenæs & Torgersen

berikende og fortjenestefull historieskrivning

«Ikke alle Askeladder må være maskuline. Boka om de to entreprenørene Hanna Brummenæs og Bertha Torgersen – som fra fire tomme hender bygde opp betydelige formuer og anseelse, er lite annet enn eventyrlig.Er man interessert i lokalhistorie om Haugesund og Haugalandet, norsk kvinnelig entreprenørskap og kvinnekamp, eller maritim skipsfartshistorie generelt, er dette en bok du vil ha stor glede og utbytte av.

...Det som får skinne og som blir gitt fokus er hvordan de to kvinnelige partnerne kunne skape sine egne frie liv med uendelige muligheter, uten beskrankninger fra kontrollerende ektemenn. Boka bidrar med dette til forfriskende kvinnehistorie:

«Et monument over et felles liv, like grenseløst som havet der skipene merket “B&T” seilte.»

 
Anders Neraal, BOK365Les hele anmeldelsen

en nærværende biografi om tidenes lesber i Haugesund.

«I sin framstilling går Vestbø raskt tilbake til Berthas og Hannas barndom. Han følger dem livet igjennom, helt fram til Vår Frelsers gravlund. Underveis byr han på en historisk-sosiologisk framstilling av en by i vekst, imponerende på så liten plass. Med dårlig kildetilfang til damenes privatliv og forretningsdrift, tyder notene samtidig på en maurflittig framhenting av det som finnes.[...] Sakprosabiografen Vestbø er for sin del personlig nærværende i verket, samtidig som det rommer mange kvaliteter vi gjerne ser på som skjønnlitterære.»

 
Jan Askelund, Stavanger AftenbladLes hele anmeldelsen

spennende og lesverdig

«Arne Vestbø, forfatter fra Haugesund, har gjort et stort letearbeid. Det er helt begrenset med kilder utover de formelle som skipsregistre, arkiverte kontrakter osv. Vestbø har derfor lett med lys og lykte etter små og større biter som bidrar til puslespillet «Brummenæs & Torgersen». Min vurdering er at han har lykkes svært godt. Dette er næringshistorie og kvinnehistorie, men også lokalhistorie.

... Arne Vestbø fortjener ros for å ha løftet dette menneskelige og historiske dramaet fram i lyset»

 
Jan Ø Helgesen, NettavisenLes hele anmeldelsen

Obligatorisk for alle som er opptatt av skipsfart og kvinnesak

«Arne Vestbøs nye bok om de to kvinnelige skipsrederne Brummenæs og Torgersen er kunnskapsmettet, spennende og lettlest på samme tid.
[...] Arne Vestbøs bok om «Brummenæs & Torgersen. Verdens første kvinnelige skipsredere» er godt skrevet og bør bli obligatorisk lesning for alle samfunns- og skipsfartsinteresserte kvinner og menn.»

Sverre Meling jr., Maritimt forumLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Arne Vestbø er forfatter, opprinnelig fra Haugesund. Vestbø har studert medievitenskap ved Universitetet i Oslo og har MA i Holocaust studies fra University of London. Nå er han Generalsekretær i NFFO.