Moment

Norsk for studieforberedende

  • Fag: Norsk
  • Nivå: Vg1, Vg2, Vg3
  • Læreplan: Kunnskapsløftet
  • Komponent: , Grunnbok, Fagnettsted, Digital ressurs, Lyd
Titler/Bestilling
     
Moment gir elevene god og konkret støtte i arbeidet med norskfaget. Dette nyskrevne læreverket følger både revidert læreplan fra 2013 og endringene i eksamensoppgavene. Moment Vg3 kommer mai 2016.
God og konkret støtte til elevene
Forfatterne viser både i teori og i praksis hva det vil si å videreutvikle sin lese- og skrivekompetanse på et videregående nivå. Elevene blir tatt med på tankerekker og drøftinger før de får konklusjoner og oppskrifter. Denne metoden er valgt for å gi bedre læringsutbytte.  

Gode forklaringer og eksempler
Forfatterne demonstrerer hvordan man kan lese tekster med større utbytte gjennom konkrete og grundige modell-lesninger av ulike tekster. Modelltekster skrevet av både elever og lærere forbereder elevene til å kunne følge oppskrifter og skrive sine egne tekster i ulike sjangrer og med ulike formål.

Et design som gjør lesingen lettere
Enkelt design med færre illustrasjoner og en sammenhengende tekst uten mange grafiske elementer er et bevisst valg for å gjøre lesingen lettere for elevene.

Grammatikk og skriveråd
Nyttig oppslagsdel om grammatikk og skriveregler på bokmål og nynorsk finnes på nettstedet til Vg1 og i bøkene for Vg2 og Vg3. På elevnettstedet er det flere praktiske oppgaver som hjelper eleven til å forstå og mestre formverket.

Grundig og konkret om retorikk
Moment går inn i retorikken på alle tre årstrinnene og er konkret og fokusert på sentrale begreper slik at eleven skal bli i stand til å mestre disse fullt ut i Vg3.

Elevnettsted med stillaser for lesing og skriving
På nettstedet finner elevene bl.a. et eget lese- og skrivestøtteverktøy som hjelp i arbeidet med å lese-, analysere og skrive egne tekster.

Eget lærernettsted
Her er det forslag til undervisningsopplegg, oppgaver og tester ligger tilgjengelig for redigering. Det er utarbeidet presentasjoner som er åpne for redigering til alle temaene/kapitlene. Lærernettstedet er gratis ut skoleåret 2016/17.

Forfatterbilde

Lars August Fodstad

Lars August Fodstad (f. 1973) gikk på Sirdal videregående skole og Bryne vidaregåande skule. > Forfatterprofil
Forfatterbilde

Magnhild Glende

Magnhild Glende (f. 1974) gikk på Mysen videregående skole. Hovedfag i nordisk fra UiB (01). Norsklektor på Asker videregående skole (1 år) og Stabekk videregående skole siden 2006. > Forfatterprofil
Forfatterbilde

Camilla Gudmundsdatter Magnusson

Camilla Gudmundsdatter Magnusson (f. 1980) gikk på Greåker videregående skole i Sarpsborg. Master i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo (2005). > Forfatterprofil
Forfatterbilde

Martin Minken

Martin Minken (f. 1973) gikk på Ulsrud videregående skole i Oslo. Hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo (2001). > Forfatterprofil
Forfatterbilde

Audhild Norendal

Audhild Norendal (f. 1974) gikk på Skien videregående skole. Hovedfag i nordisk fra UiO (99). Norsklektor på Bretvedt videregående skole (1 år) og Porsgrunn videregående skole (10 år). > Forfatterprofil
Forfatterbilde

Tor Ivar Østmoe

Tor Ivar Østmoe (f. 1970) gikk på Trysil gymnas. Har ph.d. > Forfatterprofil

Se forfatterne presentere Moment

Thumbnail av videoklippPlayknapp

For å be om vurderingseksemplar må du være registrert og innlogget.