Delta! Samfunnskunnskap (Fagfornyelsen LK20)
Samfunnskunnskap vg1/vg2
Fag: | Samfunnsfag |
Nivå: | Vg2, Vg1, Yrkesfag Vg1, Yrkesfag Vg2 |
Læreplan: | Kunnskapsløftet |
Delta! kommer i oppdatert utgave juni 2018. Delta! fra 2018 har nye, samfunnsaktuelle fordypningstekster, oppdaterte tall og statistikker og tverrfaglige oppgaver til alle kapitler. De nye fagbegrepene i læreplanen er løftet fram og utvidet, og alle kapitler er oppdatert og revidert.
For å kunne delta i demokratiet er det ikke tilstrekkelig at det finnes lover som gir oss rett til å delta. Vi trenger også kunnskap om hvordan samfunnet fungerer slik at vi vet hvilke muligheter vi har til å påvirke viktige beslutninger som angår oss og familien vår, arbeidsplassen, hjemkommunen, landet vårt og verden. Samtidig trenger vi å forstå hvilke konsekvenser de beslutningene vi tar kan få på ulike områder. Uansett hva man jobber med, er demokratiet avhengig av at vi kan nok om samfunnet til å kunne delta bevisst og aktivt.
Forfatterne har gjort pedagogiske grep for å engasjere elevene og gjøre Delta! til et hjelpemiddel for mest mulig aktiv deltakelse fra alle elever. Derfor har hvert kapittel oppgaver som dekker alle grunnleggende ferdigheter i faget. Fagteksten og framstillingen er enkel og presis, og gir elevene kunnskap nok til å jobbe godt med oppgavene.
Den reviderte læreplanen legger økt vekt på å kunne vurdere motstridende analyser og vurderinger av sentrale samfunnstema. I Delta! har vi hentet inn bidrag fra ulike samfunnsdebattanter, både forskere, andre fagfolk og politikere. Blant annet har de politiske ungdomspartiene bidratt med kommentarer til påstander til diskusjon gjennom hele boka.
Rettssaken og debatten i etterkant av 22. juli har vist oss hvor viktig det er å øve opp evnen til kritisk vurdering av informasjon og påstander som spres, særlig via nettet. Dette er sentralt i Utforskeren, det nye hovedområdet i læreplanen. Alle kapitlene har oppgaver som forutsetter kritisk bruk av andre kilder enn læreboka. Samtidig har hvert kapittel egne avsnitt som tar opp prinsipper for kildekritikk eller utfordringer knyttet til bruk av kilder som er aktuelle for temaet i hvert enkelt kapittel.
Elevnettstedet er gratis og åpent, uten innlogging. Til alle kapitlene er det ulike oppgaver og lydbokfiler av lærebokteksten. En søkbar begrepsbank med de viktige begrepene, definisjoner og forklaringer, kommentarer fra ungdomspartiene og filmer som illustrerer temaene på en pedagogisk måte.
Lærernettstedet krever lisens for å tilgang. På nettstedet er det flere ressurser for læreren: årsplaner og detaljerte planer, forslag til undervisningsopplegg, prøver og vurderingskriterier.