Marianne Mjaaland
© Foto: Caroline Roka

Marianne Mjaaland

TILDELT ÅPENHETSPRISEN 2020

Marianne Mjaaland (f. 1955) er psykiater med doktorgrad i kirurgi og en mastergrad i folkehelse og arbeider som overlege ved Drammen distriktspsykiatriske senter (DPS). Hun har mer enn 30 års erfaring som lege på områdene kirurgi, anestesi og psykiatri, har jobbet ved ulike sykehus i Norge og vært på flere opphold i krigens Afghanistan i regi av Afghanistankomiteen.

Mjaaland har også jobbet som journalist i Aftenposten, som leder av Hydro Rjukan Næringspark og plasjef for Hydro på Rjukan, og som medisinsk direktør i legemiddelfirmaet Bristol-Myers Squibb. Hun er gift, har fem barn og bor i Asker. Bare litt spesiell? En psykiaters dagbok er hennes sjette bok.

Mjaaland ble tildelt Åpenhetsprisen 2020:

Å rokke ved psykiaternes tradisjonelle autoritet, sette spørsmålstegn ved bruken av tvang, diagnosesetting og bruken av medikamenter, samt stille seg kritisk til legemiddelindustrien krever mot. Hennes mot og valget om å være åpen om egen psykiske helse, gjør Marianne Mjaaland til en verdig vinner av Åpenhetsprisen 2020.

Mental Helse

Titler i salg

Viser 1 - 1 av 1

Språk/målform

Anmeldelser

«(...) en virkelig leseverdig og imponerende bok (...)»

«(...) evne og vilje til virkelig å utforske sitt indre liv, både nederlag, skuffelser og tilkortkommenhet, og seire og triumfer og hennes utrolige energi og gjennomføringskraft.»

«(...) hun våger også å stå frem med et kritisk blikk på mye av det som foregår i psykiatrien, særlig knyttet til bruken av diagnoser og (tvangs)medisinering.»


«(...) forfatterens beskrivelser og formuleringer er fullt på høyde med det man kan finne i skjønnlitterære tekster av høy kvalitet.»
«(...) rett og slett en glitrende god bok, som alle som jobber inne psykisk helsevern, og alle som ellers er interessert i barns oppvekst og familieliv, og mellommenneskelige relasjoner - bør lese.»Frode Thuen, A-magasinet: Leve SammenBare litt spesiell? En psykiaters dagbok