Maria Berg Reinertsen
© Foto: Fredrik Arff

Maria Berg Reinertsen

Maria Berg Reinertsen (f. 1980) er samfunnsøkonom og journalist i Morgenbladet. Der skriver hun blant annet om økonomiske temaer for folk som ikke nødvendigvis er interessert i økonomi. I 2010 utga hun den kritikerroste Ligningen for lykke. Tallene, tankene og tilfeldighetene bak den rådende økonomiske fornuft. Hun har utgitt biografien Henriette Schønberg Erken. En norgeshistorie sett fra kjøkkenbenken, som kom i 2013. For denne boken fikk hun Bokhandelens Sakprosapris for forfattere i 2014. I 2017 utga hun Reisen til Bretton Woods, som hun fikk NTNUs sakprosapris for. For sin økonomiformidling som forfatter og journalist fikk hun i 2018 Språkrådets Språkpris.

Titler i salg

Viser 1 - 3 av 3

Område og fag
Språk/målform

Anmeldelser

"Maria Berg Reinertsen er et unikum i norsk sakprosa.(...) Schønberg Erken-biografien hennes er en liten genistrek."

Torgrim Eggen, Klassekampen

"Reinertsen nærmer seg bautaen i norsk kokelitteratur med økonomens blikk, men også essayistens. Et tilsynelatende prektig emne behandla utprøvende, lett og innsiktsfullt."

Arnhild Skre, NRK

"Med tydelig fortellerstemme og gode glimt fra sitt eget forhold til arven etter Schønberg Erken på bestemors kjøkken, har Maria Reinertsen levert et viktig tillegg til Slagstads verk."

Sven Egil Omdal , Stavanger Aftenblad

"Samfunnsøkonom og journalist Maria Berg Reinertsen går gjennom livet og kokebøkene til den store norske kjøkkenskriveren Henriette Schønberg Erken, og viser hvordan mat er politikk, hvordan husstell blir ideologi. Bisarre, barokke oppskrifter med levende skilpadder i suppen og 30 eggeplommer til fattigmenn, blir tolket og analysert, som uttrykk for tidsånd, med klar relevans for vår tids kamp om hverdagen.(...)Den er en av høstens mest interessante sakprosautgivelser, fordi den har potensial til å gi leseren et nytt blikk på hverdagen, og fordi den rokker ved vedtatte sannheter."

BERNT ERIK PEDERSEN , Dagsavisen

"Henriette Schønberg Erkens bøker, foredrag og artikler forandret husmorlivet - og kanskje hele samfunnet.(...)Alt fra statistikker over eggforbruk blant oslofamilier til glansede reproduksjoner av de første fargebildene i Erkens legendariske kokebok krydrer verket.(...)Lettlest og underholdende om Schønberg Erken."

May Grethe Lerum, VG

"Gjennom nærstudier av ingredienslister og oppskrifter, samt i tallrike tilsynelatende digresjoner om alt fra tidens sosialpolitikk til arkitektur i 1930-årene presenterer forfatteren bakgrunn for å forstå sentrale trekk i samfunnsutviklingen, som fremveksten av middelklassen og dens nye idealkvinne - husmoren. Historien om Schønberg Erken er slik sett i høyeste grad både kvinnehistorie og samfunnshistorie.Det er en imponerende bedrift å romme alt dette i en biografi som med letthet kunne ha kommet unna med å spenne opp et mye mindre lerret.Schønberg Erkens Stor kokebok kom i til sammen 20 utgaver fordelt på mange tiår, og er norgeshistoriens mest innflytelsesrike kokebok. Kostholdspioneren, kokebokforfatteren, foredragsholderen, skolebestyreren og, ja, samfunnsstrategen Schønberg Erken har fått en biografi som er henne verdig."

Are Brean, Tidsskrift for den norske legeforening

"Maria Reinertsens bok Ligningen for lykke er et scoop av en bok, scoop i betydningen funn for den som leter etter årsaken til økonomikrisen, men også SKUP i form av gravejournalistikk." "I dag finnes det ingen pris for den type gravearbeid den 30 år gamle samfunnsøkonomen og journalisten i Morgenbladet, Maria Reinertsen, har foretatt. Det burde det, spør du meg. For dette er graving på økonomisk makronivå, innen et felt vi alle burde få mer kjennskap til for å kunne danne oss bedre bilder av hva som skjer med de pengestyrte rammer vi alle er så avhengige av."

Steinar Brox, Romerikes BladLigningen for lykke