Bår Stenvik
© Foto: Åsmund Holien Mo

Bår Stenvik

Bår Stenvik (f. 1976) er journalist og bor i Oslo.

Han har gitt ut to prisbelønte bøker, Skitt (2011) og Dataspill (2011), og skriver artikler om alt fra litteratur og film til hjernedop og teknologi i aviser som Dagens Næringsliv og Dagbladet og tidsskrifter som Vinduet og Vagant. Hans forrige bok, BLØFF – Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker (2014), er oversatt til tysk og russisk. I 2020 er han aktuell med boka Det store spillet om å overleve i algoritmenes tidsalder.

Titler i salg

Viser 1 - 5 av 5

Område og fag
Læreplan
Type
Språk/målform

Anmeldelser

“... et imponerende stykke nybrottsarbeid gjort i et underholdende språk”

Stein Roll , Adresseavisen

"Hadde jeg levert min vurdering av denne bokopplevelsen til VG, ville jeg ha insistert på at de skulle gi meg en blank terning. På den ville jeg ha tegnet to øyne, og et schempe-mega-digert-anti-ironisk-imponert smil. Det tilsvarer vel en femmer."

May Grethe Lerum, Prosa

"Stenvik har beholdt sin tro på betydningen av å undersøke et fenomen som står sentralt i vår tilværelse uten å redusere eller operasjonalisere."

Bernhard Ellefsen, Morgenbladet

"Stenvik er i løpet av boka innom så vel bildekunst, musikk og skjønnlitteratur som selvhjelpslitteratur, plastisk kirurgi og moter. Naturens verden og politikkens vesen, ikke minst når det kommer til konflikt og krig, blir også analysert med henblikk på hvilken rolle løgn og lureri spiller for aktørene og tilskuerne. Pussige episoder og funfacts bindes sammen av forfatterens vurderinger på en måte som gjør framstillingen leseverdig, tross de mange og sprikende innfallsvinklene på temaet."

Ole Kallelid, Stavanger Aftenblad

"Bår Stenvik mener bedrageriet er undervurdert i menneskelig samvær.(...) Stenvik (fremstår) som en god vitenskapsformidler som skriver engasjerende og reflekterende essayistikk. Han viser at det å dikte, skryte, lyve og lure andre og seg selv er dypt menneskelig."

Marius Wulfsberg , Dagbladet

"Stenviks største styrke som sakprosaforfatter er hans formidable teft for gode og talende eksempler, og de kommer som perler på en snor."

Jan Grue, Klassekampen

"Over 135 sider tar Maren Agdestein og Bår Stenvik for seg dataspillets historie, men ikke i en form vi vanligvis forbinder med lærebøker. På magisk vis blir Kim og katta Ludo trukket inn i spillenes verden, der de lekent leder oss gjennom tiår med digital moro. Takket være Rune Markhus' fantasirike og tematisk passende strek, pakkes hele historien inn i en form som vekker oppmerksomhet."

Snorre Bryne i spalten Kulturtipset, Dagbladet

"Boka er full av sjarmerende tegninger som på en super måte illustrerer de ulike temaene teksten tar opp. [...] Tekstmessig henvender boka seg til yngre ungdom og barn, mens selve innholdet, dataspillenes historie, er vel så aktuelt for de av oss som har trådd inn i de voksnes rekker. [...] I tillegg til selve spillhistorien, har forfatterne også flettet inn en rekke mindre faktabiter. Disse er både underholdende og morsomme, og vel verdt å få med seg."

Kjersti Stuestøl, Gamer.no

«Dataspill» føst og fremst underholdende lesning (...) fordi boken på snedig vis lar illustrasjon og tekst gå hånd i hånd gjennom en tenkt gjennomgang av dataspillhistorien. Rune Markhus sine illustrasjonermå ta en stor del av æren her, men også Agdestein og Stensviks tekst er til tider morsom lesning (...) «Dataspill» er en bok både forfatterne, illustratøren og forlaget kan være stolte av. Nå gjelder det bare å finne ut hvordan vi skal klare å få boken til å bli pensum i barneskolen (...) dette er en bok både forfatterne, leserne og alle spillentusiaster iNorge bør ta til sitt hjerte.I ET NØTTESKALLOriginal prestentasjon, strålende godt illustrertUnderholdende: Vår anmelder mener Maren Agdestein og Bår Stenviks «Dataspill» er både opplysende og underholdendeog at boken bør bli pensum i barneskolen

Frode Singsaas, Adresseavisen

En god introduksjon til dataspillenes historie (...) flotte og fargerike illustrasjoner signert Rune Markhus og tilhørende artikler med ulike spilletema, kronologisk organisert etter tidsepoker (...) "Dataspill" holder tunga rett i munnen (...) I løpet av tre-fire timers gjennomlesning er det fullt mulig å tilegne seg grunnleggende kunnskaper om de viktigste milepælene og debattene i spillmediets historie (...) kompliserte konsepter innenfor spilldesign forklares enkelt uten å miste kjernen i hva det handler om (...) Lekker innpakning og bøtter med lett oppfattelig lærdom gjør dette til et godt startpunkt for alle som er nysgjerrige på hva som egentlig ligger bak Mario, Pac-Man og Lara.http://www.dagbladet.no/2011/12/05/kultur/litteratur/bok/anmeldelser/litteraturanmeldelser/19288774/

Martin Bergesen, Dagbladet