22.08 KL 16:30 til KL 19:00
Cappelen Damm
Akersgata 47/49, Oslo | Vis på kart
Påmelding
Meld deg på her

Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere

Mat og spisevaner i Norge fra 1500-tallet til vår tid

Foto: Petroos - iStock / Getty Images Plus
Foto: Petroos - iStock / Getty Images Plus

Hvorfor spiser vi som vi gjør i Norge? Hør forfatter og sosiolog Annechen Bahr Bugge i samtale med kokk og matskribent Christopher Sjuve, og få smakebiter både fra boken og fra norsk mathistorie!

Visste du for eksempel at:

  • Fersk mat verken var sett på som sunt eller næringsrikt?
  • Sild og potet ble lagt på flatbrødet, tallerken og gaffel manglet og retten ble spist med fingrene?
  • Kolonivarer som kaffe, krydder, sukker, ris og frukter ble i hovedsak sett på som nytelsesmidler, ikke næringsmidler?
  • Råkost og smørbrød var mellomkrigstidens trendmat?
  • Motvilje mot tysk øl førte til at tsjekkiske pilsener ble det nye folkeølet?
  • Gjennomsnittshusholdningen i dag kaster mat for nesten 6000 kr hvert år?

I boken Fattigmenn, tilslørte bondepiker og rike riddere gir Bugge oss et innblikk i det norske kjøkkenets tilblivelse og utvikling, og dermed også en dypere forståelse av hvor vi har fått impulsene fra, hvilke perioder som har vært viktige i endringen av kostholdet vårt og hvordan vi spiser i dag.

 

Program:

16.50: Velkommen og presentasjon av de spiselige smaksprøvene

17.00: Visning av kortfilmen Kjøkkenet – tidens speil. Filmen inneholder smakebiter fra boken

17.20: Annechen Bahr Bugge i samtale med Christopher Sjuve

Avslutningsvis åpner vi for spørsmål fra salen

 

Vi åpner dørene og baren kl. 16.30.

Det vil bli servert gratis smaksprøver fra norsk mathistorie, men med en moderne vri.

Fri entré.

 

Se også arrangementets Facebook-side for oppdatert informasjon.

For påmelding, send en e-post til akademisk@cappelendamm.no