22.01 KL 14:00 til KL 15:00
Historisk museum
Foredragssalen i 3. etasje, Frederiks gate 2, Oslo | Vis på kart
Påmelding
Se Facebook-event

Åpen tilgang og karismatiske objekter

Fri tilgang! Det klinger nesten for godt til å være sant. Men det er sant – og det er europeisk forskningspolitikk. Forskningsresultater finansiert av det offentlige skal være tilgjengelig for alle.

Fersk kunnskap til folket. Sammen med Cappelen Damm går Kulturhistorisk museum foran i Plan S og tilgjengeliggjør store deler av sin forskning siden 2012 på NOASP – Nordic Open Access Scholarly Publishing (www.noasp.no), i alt 14 bøker. Vi vil feire dette med to åpne foredrag og presentasjon av den aller ferskeste boka: Charismatic Objects: From Roman Times to the Middle Ages (redigert av Marianne Vedeler, Ingunn M. Røstad, Elna Siv Kristoffersen og Zanette T. Glørstad).

Kulturhistorisk museum har gleden av å invitere til boklansering tirsdag 22. januar kl. 14.00–15.00 i Foredragssalen i Historisk museum (Frederiks gt. 2, 3. etg.).

Kl. 14.00 Velkommen og presentasjon av ny avtale om fri tilgang (Open Access) mellom Kulturhistorisk museum og Cappelen Damm ved professor Frode Iversen ved Kulturhistorisk museum og redaktør Lars Aase i Cappelen Damm.

Presentasjon av vår nyeste utgivelse: Charismatic Objects: From Roman Times to the Middle Ages:

  • Ideen om den karismatiske gjenstanden ved professor Marianne Vedeler, KHM, UiO.

I denne boka utforsker vi hvordan noen gjenstander blir opphøyet og ekstraordinære i samspillet mellom materialitet, sanselighet, kosmologi og makt. Hva er det som gjør noen gjenstander helt spesielle?

  • Den udødelige spennen ved førsteamanuensis Ingunn Marit Røstad, KHM, UiO.

Store praktspenner representerer kontinuitet i endringens tid. Både reliefspenner og ryggknappspenner ble behandlet som karismatiske gjenstander og fungerte som bærere av familiehistorie og opphavsmyter i perioden 400-800 e. Kr.

  • En karismatisk bispelue fra middelalderen ved stipendiat Ingrid Lunnan Nødseth, Institutt for kunst- og medievitenskap, NTNU.

Kirkelige tekstiler er et godt utgangspunkt for å utforske sammenhengen mellom klær, makt og karisma. Hvordan kan ubevisste sanselige aspekter ved klær fungere som en «sosial hud»?

 

Det blir lett servering og fri tilgang til karismatiske kaker og kaffe!

Arrangementet er gratis og åpent for alle.