Meny

Handlekurv

E-bøker

En e-bok er en bok lagret i et digitalt format, slik at den kan leses på digitale enheter som for eksempel en datamaskin eller et lesebrett.

Her finner du svar på det meste som omhandler e-bøker. Du kan søke gjennom alle svarene ved å klikke Ctrl+F. Skriv inn søkeordet i søkefeltet som dukker opp.

Komme i gang

Hva må jeg ha for å kunne lese en e-bok?

Du trenger en digital enhet (PC, Mac, nettbrett, lesebrett, smarttelefon), og et dataprogram som lar deg lese e-boka i det filformatet den leveres i.

Kjøpsprosessen

Hvordan kjøper jeg en e-bok?

Dersom du kjøper en e-bok fra en nettbokhandel via nettleseren din, er selve kjøpsprossen stort sett den den samme som for trykte bøker. Når du har betalt for e-bøkene går du til nettbokhandelens nedlastingsside for å laste dem ned til din digitale enhet. Nøyaktig hvor nedlastingssiden befinner seg, vil kunne variere fra nettbokhandel til nettbokhandel. På Cappelen Damms nettsteder finner du nedlastingssiden under Min side, under Mine e-bøker.

Har du installert en av de mange dedikerte ebok-appene som finnes på markedet på din håndholdte digitale enhet (nettbrett, smarttelefon), og kjøpt e-boka der, kan du etter kjøpet navigere deg fram til lista over bøkene som er tilgjengelige for deg.

Hvorfor får jeg bare kjøpe ett eksemplar av en e-bok?

Når du kjøper en e-bok fra Cappelen Damm blir e-boka vannmerket med kundens opplysninger. Det vil si at e-boka er å betrakte som kundens personlige eksemplar og skal ikke distribueres videre. Dersom du ønsker å lese en e-bok på flere digitale enheter, kan du overføre e-boka til de aktuelle digitale enhetene. Det er ingen øvre grense for hvor mange digitale enheter du kan overføre dine vannmerkede e-bøker til. Men enhetene skal være dine.

Kan jeg kjøpe en e-bok og gi den bort som gave?

Nei, det kan du dessverre ikke. Kjøp av en e-bok er et personlig kjøp ettersom e-boka stemples/vannmerkes med kundens opplysninger i kjøpsøyeblikket. Som kjøper står du ansvarlig for at e-boka du kjøpte ikke distribueres i strid med åndsverkloven.

Kan jeg betale med faktura?

Nei, det kan du dessverre ikke. Alle kjøp av e-bøker må betales med kredittkort. Vår netthandelsløsning aksepterer for tiden VISA og MasterCard.

Har jeg angrerett ved kjøp av en e-bok?

Nei, det er dessverre ikke angrerett på e-bøker. Når du har lastet ned en e-bok, er kjøpet er endelig og det kan ikke angres. Jfr. Angrerettlovens §12 om Unntak og begrensninger i angreretten.

Nedlastning av e-bøker

Hvordan laster jeg ned en e-bok jeg har kjøpt?

Gå til Min side og klikk på lenken Mine e-bøker. Du får opp en oversikt over alle e-bøker du har handlet fra Cappelen Damms nettbutikker og fra andre norske nettbokhandlere som er tilknyttet Bokbasen. Klikk på Last ned-lenken til den aktuelle e-boka. Den videre gangen i prosessen avhenger av hvilken digital enhet e-boka skal lastes ned på.

Hvor finner jeg e-bok-filene etter at de er lastet ned?

Det avhenger helt av hvilket leseprogram og hva slags digital enhet du bruker. På en PC/Mac vil nedlastingen normalt skje fra en nettleser. Nedlastede e-bøker vil havne i det som er definert som nedlastingsmappe for nettleseren du bruker. Fra denne nedlastingsmappen kan du så flytte/kopiere e-boka dit du selv ønsker å ha den. På lesebrett/nettbrett/smarttelefoner vil man som oftest laste ned e-bøkene i et leseprogram.

Kan jeg laste ned e- boka på nytt, hvis jeg har mistet den?

Ja, det kan du. Alle e-bøker du kjøper fra Cappelen Damms nettsider vil du finne på Min side, under Mine e-bøker. Der kan du laste dem den på nytt. Det er ingen begrensinger på hvor mange ganger du kan laste dem ned.

Hvorfor vises ikke omslaget på e-boka på min digitale enhet?

Noen ganger foreligger det ikke en avtale med omslagsdesigner om bruk av den trykte bokas omslag på en e-bok, da vil det ikke foreligge et omslag på din digitale enhet.

Bruke en e-bok

Hva slags programvare trenger jeg for å lese en e-bok?

Du trenger et leseprogram som er i stand til å håndtere filformatet e-boka leveres i. Hvilket leseprogram som egner seg, avhenger av hvilken digital enhet du bruker og hvilket operativsystem enheten benytter.

Hvordan får jeg lest e-boken jeg har kjøpt hos Cappelen Damm på en Kindle?

Når du kjøper en e-bok fra Cappelen Damm, tilbys du en mulighet til å sende e-boka til din Kindle ved hjelp av en tjeneste som kalles Send to Kindle. Før du benytter denne tjenesten må du registrere din Kindle-adresse i nettbutikken, samt registrere nettbutikkens adresse hos Amazon. Dette er en engangsoperasjon.

Kan jeg sette bokemerker, streke under og gjøre notater i en e-bok?

De aller fleste leseprogrammene lar deg sette bokmerker. Noen programmer tillater deg å streke under og gjøre notater.

Kan jeg endre skrifttypen og skriftstørrelsen i en e-bok?

De fleste leseprogrammene lar deg endre skriftstørrelsensen, og mange lar deg også endre skrifttypen.

Kan jeg skrive ut sider fra en e-bok på papir?

Ja det kan du, uten noen begrensninger.