Elevrådet
Språk i endring

Podcast fra Elevrådet Cappelen Damm

 

 

Språk er spennende! Og språket vårt står ikke stille. Det er dynamisk, alltid i bevegelse. Språk er identitet, og alt som skjer i og med språket skaper sterke følelser og gir grunnlag for sterke meninger. Hva skjer med det norske språket i dag, hvilke endringer opplever vi? Er det for eksempel ok å si "Kan jeg spørre deg et spørsmål?", eller "Det er dems ball." Er endring alltid helt greit? Språket vårt har mange uttrykk som er særegne for norsk, og for norske dialekter og sosiolekter. Så spørs det hvor mye vi skal hegne om språket slik det er eller har vært, og i hvilken grad vi skal omfavne nye ord og uttrykk.

Hvor godt kjenner vi egentlig opprinnelsen til uttrykkene vi bruker? Hvorfor sier vi for eksempel at "det er ugler i mosen"? Og er det er hyggelig å invitere "kreti og pleti" til fest?

Hvis du drar alene på kino med et kjærestepar, er du da det tredje eller det femte hjulet på vogna?

Hvordan vil språket vårt bli i framtida? Det er nye generasjoner som definerer det. Langrennsløper Heidi Weng blandet sammen to uttrykk og lagde et helt nytt. Da det svenske stafettlaget tok gull under OL i Sotsji, uttrykte hun at det bare var å bøye seg i hatten. Det nye uttrykket brukes flittig, blant annet i sosiale medier, men ikke alle synes det er like fint at det slo sånn an.

Hva med alle de engelske ordene og uttrykkene vi plutselig finner midt i norske setninger? Serr! Er det nais, liksom? Dette må vi diskutere, og vi må rett og slett høre med noen av dem som setter premissene for morgendagens språk. Elevrådet er på saken og diskuterer språk så busta fyker.

Elevrådet er en podcast hvor elever diskuterer temaer de er opptatt av og som er relevante i flere fag. Ordstyrer Stian Barsnes Simonsen slipper knapt til iblant. Lytt til den første podcasten med Elevrådet fra Cappelen Damm sammen med elevene i klasserommet, og fortsett diskusjonen om språk i endring med elevene dine.