Cappelen Damms fagseminar om bærekraftig utvikling!

En stor takk til alle som kom på seminaret i år.

Klimaendringene skjer i et dramatisk tempo, og det siste året er det publisert flere nye forskningsrapporter. På dette seminaret blir du oppdatert på siste nytt om miljø- og klimaendringene: issmeltingen i Arktis og Antarktis. Hvordan dette påvirker verdenshavene og jordsystemet og utbredelsen av mikroplast på havbunnen i Arktis. Vi har invitert forskere som elsker å formidle og har mottatt priser for forskningsformidling til årets fagseminar. I tillegg vil vi presentere undervisningsopplegg og forslag til hvordan man kan undervise i bærekraftig utvikling.

Fra kl. 10.30 til 11.00 presenteres ny utgave av læreverket i Geografi, underviser du i naturfag er du velkommen til å hoppe over første presentasjon og komme kl. 11.00.

  • Mandag 16. april 2018
  • Stratos, Youngstorget 2, Oslo
  • Dørene åpner kl. 10.00
  • Program fra kl. 10.30 til 15.30
  • Gratis lunsj

Foredragene

Status fagfornyelsen og oppdateringer i Geografi

Fagfornyelsen og geografifaget – status per nå. Geografi kommer i oppdatert utgave i april, og vi lager nye nettsider med flere nyttige digitale ressurser for elever og lærere. Helene Eide, forfatter og lektor Lillestrøm videregående skole og redaktør Kjetil Nordengen Cappelen Damm

Hvordan undervise i bærekraftig utvikling?

FN's bærekraftmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FN-sambandet har utviklet tverrfaglige læringsressurser om bærekraftig utvikling og FN's bærekraftmål. Kari Solholm, FN-sambandet.

Miljøgifter og plastforurensning i Arktis

Nye kunnskaper om miljøgifter i Arktis og status knyttet til plastforurensningen av havmiljøet i nordområdene. Geir Wing Gabrielsen, seksjonsleder miljøgifter og seniorforsker ved Norsk Polarinstitutt.

Klimaendringer i Arktis og Antarktis og verdenshavene

Det meste av havstigningen frem mot 2100 vil komme av is- og snøsmelting fra Grønland og Antarktis. Isen i Arktis vil også smelte. Den bidrar ikke til havstigning, men et isfritt Arktis vil skape en ubalanse i den årlige algeoppblomstringen.  Kikki Flesche Kleiven, førsteamanuensis, Institutt for geovitenskap, Bjerknessenteret for klimaforskning / Universitetet i Bergen.

Verdenshavene og jordsystemet

Havet dekker over 70% av jordkloden og er den viktigste komponenten for naturlig regulering av klimaet på jorda. Havene tar nå til seg en fjerdedel av menneskeskapte CO2-utslipp og 90% av energiøkningen. Derfor er verdenshavene også en nøkkelspiller i klimaendringene som skjer nå. Siden havet er så stort og vi mennesker bare ser en liten del av det er havet både vanskelig å studere og ofte sett bort fra. Her snakker Siv Kari Lauvset om samspillet mellom verdenshavene og resten av jordsystemet og hvordan kunnskapen om dette samspillet hjelper oss å forstå konsekvenser av klimaendringer.

 

Global temperature 1880 - 2014 from The Bjerknes Centre on Vimeo.

Seminaret er på Stratos, toppetasjen på Youngstorget

Youngstorget 2A, 0181 Oslo. Inngang Operapassasjen.

Har du mer enn to timers reisevei og trenger overnatting fra torsdag til fredag?

Dersom du har mer enn to timers reisevei til Oslo og ønsker å overnatte på hotell betaler du kun 500 kr, vi dekker resten. Dette gjelder et begrenset antall rom fra søndag 15. til  mandag 16. april. Tilbudet gjelder fram til 7. april. Hotellet ligger sentralt på Østbanehallen ved Oslo S: Comfort Hotel Grand Central https://www.nordicchoicehotels.no/hotell/norge/oslo/comfort-hotel-grand-central

Slik bestiller du: Oppgi ref: 1123GR007117, navn og dato (15.-16. april), type rom og kredittkortnr. Send e-post til book.co.grand.central@choice.no eller ring 22 98 28 00 og trykk 2. Avbestilling må skje innen 8. april.

NB! Du er selv ansvarlig for å bestille og avbestille hotellrom. Dersom du ikke benytter bestilt rom og ikke har avbestilt i tide, vil vi fakturere deg for våre utlegg.