Velkommen til Cappelen Damms fagseminar i rettslære 2018

Vi har gleden av å invitere deg til gratis fagseminar med aktuelle og undervisningsrelevante foredrag. På seminarene presenterer vi også Juss og samfunn – et komplett og spennende nytt læreverk i faget. På seminaret deler vi ut Juss og samfunn 1 og 2 og den nye lovsamlingen til læreverket.

Tromsø, Oslo og Bergen

 

Tromsø mandag 15. oktober 2018

 • Dørene åpner kl. 11.30 med lunsj
 • Program fra kl. 12.00 til 15.00
 • Hotel The Edge, Kaigata 6, Tromsø sentrum

Oslo torsdag 18. oktober 2018

 • Dørene åpner kl. 11.30 med lunsj
 • Program fra kl. 12.30 til 15.30
 • DOGA, Norsk design- og arkitektursenter, Hausmanns gate 16, Oslo sentrum

Bergen torsdag 25. oktober 2018

 • Dørene åpner kl. 11.30 med lunsj
 • Program fra kl. 12.30 til 15.30
 • Litteraturhuset, Østre Skostredet 5, Bergen sentrum

 

Foredragene

Det er ulike foredrag i hver enkelt by. Merk deg at elevene kan følge foredraget om sosiale medier på nett torsdag 18. oktober kl. 12.30.

 
TROMSØ, OSLO OG BERGEN

Juss og samfunn

Juss og samfunn tar rettslære på alvor som samfunnsfag, forklarer de ulike rettsemnene grundig og er skrevet med utgangspunkt i elevene. Lærebokforfatter Alf Marcus Wiegaard presenterer fagdidaktikken og metoden i læreverket Juss og samfunn.

Sigmund Dalehaug, lærer ved Elevrum videregående skole går gjennom oppgavetypene og juridisk metode i læreverket, og redaktør Martin Austnes presenterer nettressursene og lovsamlingen. 

 

TROMSØ, OSLO OG LIVE PÅ NETT 18/10 kl. 12.30

I sosiale medier er alt et tastetrykk unna. Også fengselsstraff

Vi opplever stadig flere saker med unge mennesker som har delt intime bilder eller filmer av en venn eller klassekamerat på sosiale medier. Delingen kom gjerne som et sjokk på offeret. Dommen kommer gjerne som et sjokk på gjerningspersonen.

På vegne av landets advokater kommer Jens Johan Hjort med en oppfordring til all ungdom: Følg fem enkle råd, så slipper vi å ses i retten.

Også for elever!

 • Tromsø 15/10 kl. 12.00–12.45. Inviter med elevene til The Edge!
 • Direktesending på nett 18/10 kl. 12.30–13.15 på www.cdu.no/vgs
 
TROMSØ

Barns rettigheter og barnerett

Barns rettigheter - i spenningsfeltet mellom beskyttelse og deltakelse.
Lena R. L. Bendiksen, Universitetet i Tromsø.

 

OSLO

Konflikthåndtering

For å kunne håndtere konflikter, må man forstå dem. Om hva konflikter handler om, hvordan konflikter oppstår og grunnleggende konfliktstrategier og taktikker.
Sverre Blandhol, Universitetet i Oslo.

 

BERGEN

Retten til å betale kontant

Hans Fredrik Marthinussen, Universitetet i Bergen.

 

Amerikanske tilstandar, klima- og miljøsøksmål, domstolar og demokrati

Å bruka rettssaker som eit politisk pressmiddel, er noko ein assosierer med USA. Men klimarettssaker er ein del av den rettslege og politiske kvardagen i så ulike land som Colombia, Kina og Nederland i tillegg til USA. Desse klimarettssakene har vore viktige for å få spørsmålet om klimaendringar og deira årsaker diskutert og problematisert. For når ein erklærer domstolane sin prøvingsrett som udemokratisk, gløymer ein ofte at den òg er eit bidrag til den demokratiske offentlegheita.
Jørn Øyrehagen Sunde, Universitetet i Bergen.

 

Har du lang reisevei og trenger overnatting?

Dersom du har over tre timers reisevei til seminar og ønsker å overnatte på hotell natten før seminaret, dekker vi 75 % om du velger vårt samarbeidshotell. Du må bestille, og eventuelt avbestille, hotellrommet selv innen en uke før seminaret og oppgi riktig bestillingsnummer.

Tromsø: Clarion Hotel The Edge. Egenandel kr 400 per rom. Benytt bestillingsnr. 21182 og send e-post til silje.helen.hansen@choice.no

Oslo: Comfort Hotel Grand Central, Jernbanetorget 1. Egenandel kr 600 per rom. Benytt referansenr. 1123GR008016 ved bestilling på telefon 22 98 28 00 | e-post co.grand.central@choice.no 

Bergen: Hotel No. 13, Torgallmenningen 13. Egenandel kr 500 per rom. Benytt referansenr: 1130GR001962 ved bestilling på telefon 55 36 13 00 | e-post info@hotelno13.no

 

 

Berit Reiss-Andersen

Vi anbefaler foredraget Maktfordelingsprinsippet i samfunnet og i rettssalen med forsvarsadvokat Berit Reiss-Andersen fra seminaret i juni 2017. Du finner flere foredrag på Cappelen Damm TV

 

Ønsker dere besøk på skolen, i nettverksgruppe eller regionen?

Vi kommer gjerne til skolen om dere ønsker en nærmere presentasjon av Juss og samfunn. Ta kontakt med oss på e-posten vgsinfo@cappelendamm.no.