Fagseminar norsk og lansering av nye Moment

NB! Seminaret er utsatt til høsten, og du behøver ikke melde deg av seminaret. Alle som er påmeldt vil få tilsendt nye MOMENT i posten.

Vi inviterer til podcast og webinar med forfattere og redaktører i mai. Ønsker dere et digitalt møte på skolen, send e-post til heidi.helgestad(at)cappelendamm.no

 

Kjære norsklærer!

Velkommen til lanseringen av nye Moment og fagseminar for norsklærere i videregående skole på Oslos nye storbibliotek Deichmanske Bjørvika. Foredragene gjenspeiler noen av de sentrale temaene i den nye læreplanen til fagfornyelsen. Vi ser fram til å presentere og dele ut gratis vurderingseksemplar av nye Moment til vg1 for norsk for studieforberedende.

Seminaret og lunsjen er gratis, og vi tilbyr subsidiert overnatting fra tirsdag til onsdag, se nederst på siden.

PROGRAM

09.30 Registrering og enkel frokost | 10.00-15.30 Foredrag og lunsj kl. 12.00-13.00 | 15.30 Seminaret avsluttes med omvisning på biblioteket

FOREDRAGENE

Moment er fagfornyet!

Norskfaget krever å kunne tenke selv og lese kritisk og aktivt – en kompetanse som er både nyttig og nødvendig i det moderne mediesamfunnet. Nye Moment til vg1 er et læreverk vi mener gjør norskfaget relevant for elevene, og gir læreren frihet til å velge temaer i undervisningen. Kirsten Kalleberg og Charlotte Hole Krogstad er begge redaktører for nye Moment og lektorer i norsk med erfaring fra undervisning i videregående skole.

Hva er saklig argumentasjon?

Argumentasjon er en ferdighet. Vi kan lære hvordan argumentere saklig og hvordan gjenkjenne dårlig argumentasjon – enten det er feilslutninger eller uredelig retorikk. Argumentasjonslære er et verktøy som gjør elevene bedre rustet til å vurdere informasjon fra ulike kilder, og som gir dem et vern mot usakligheter, politisk «spinn» og falske nyheter. Pål Antonsen er postdoktor i filosofi ved Universitetet i Bergen.

Kritisk lesing i klasserommet: Å stille spørsmål til teksten

Kritiske lesere utfordrer teksten og gir den motstand. Dette innebærer å stille spørsmål under lesingen. Hva slags type spørsmål kan bidra til at elever møter tekster med et kritisk blikk? Cecilie Weyergang er stipendiat ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitetet i Oslo.

Google: «There Are 129 864 880 Books in the Entire World». Å velge ut tekster til ei lærebok. 

Dilemmaer og refleksjoner når man velger ut tekster som 16-åringer skal lese. Om tekstsamlingen i nye Moment. May Lånke er lektor i norsk og forfatter på nye Moment.

Folkehelse og livsmestring i norskundervisningen

Hvordan unngå at de tverrfaglige temaene blir klamme rammer for hva vi skal lese i norsktimene? Valand foreslår gjennom konkrete ideer, tekster og undervisningsopplegg hvordan man kan realisere det tverrfaglige temaet "folkehelse og livsmestring" i norskfaget, på norskfagets egne premisser. Siv Sørås Valand er lektor i norsk ved Sandvika videregående skole, for tiden daglig leder i LNU og lærebokforfatter.

7 råd for å skrive bedre tekster

Kjetil S. Østli er journalist og forfatter. I nye Moment finner du utdrag fra biografien hans om Lars Monsen. 

Future Library. En skog, et rom, en bok, 100 forfattere og 100 år

Future Library eller Framtidsbiblioteket er et kunstprosjekt utviklet av den skotske kunstneren Katie Paterson. Tusen trær ble plantet i Nordmarka i 2014, og om hundre år skal disse trærne hugges og bli til papir til en bokantologi. Hvert år i 100 år får en forfatter i oppdrag å bidra med en ny tekst til en bok bestående av en voksende samling av 100 upubliserte og uleste manuskripter. Antologien trykkes først i 2114 og tekstene oppbevares i et spesialdesignet rom i nye Deichman bibliotek i Bjørvika. Det første manuskriptet ble overlevert av Margaret Atwood i 2014. I 2020 er det Karl Ove Knausgård som bidrar med et manuskript. Andre forfattere som har bidratt er David Mitchell, Sjón, Elif Shafak og Han Kang. Prosjektet får stor oppmerksomhet i utenlandske medier. Anne Beate Hovind er prosjektleder for Future Library.

 

Illustrasjon av Deichman Bjørvika med utsikt fra vest mot Operaallmenningen. Kreditering: Lund Hagem Arkitekter/ Atelier Oslo

Nye Deichman Bjørvika

Seminaret er på nye Deichman Bjørvika. Det nye hovedbiblioteket ligger i byen, mellom Oslo Sentralbanestasjon og Operaen. Biblioteket åpner 28. mars 2020, og vi gleder oss til være en av de første som kan invitere til et arrangement her.

I biblioteket får du kontakt med både historie, nåtid og framtid i ett og samme hus. Her er Carl Deichmans opprinnelige gave til Oslos innbyggere, en samling på 6000 bøker og du kan sjekke ut stillerommet til kunstprosjektet Framtidsbiblioteket (Future Library) med bøker som først skal leses om 100 år. Første bok er skrevet av Margaret Atwood, og som første norske forfatter overleverer Karl Ove Knausgård sitt hemmelige manuskript 23. mai 2020.

 

Tilbud om overnatting fra tirsdag til onsdag

Må du reise langt for å delta, kan du benytte deg av dette tilbudet på Comfort Hotel Grand Central. Hotellet ligger sentralt på Jernbanetorget 1 ved Oslo S og er i kort gåavstand til seminaret.

Du betaler kun 400 kr og eventuelt privat forbruk når du sjekker ut, forlaget dekker resten. Dette gjelder et kun et begrenset antall rom og må bestilles før 7. april. Slik bestiller du: Oppgi ref. nr 1123GR010212, navn, dato 21. april og kredittkortnummer. Send e-post til book.co.grand.central@choice.no eller ring 22 98 28 00 og trykk 2.

NB! Du er selv ansvarlig for å bestille og eventuelt avbestille hotellrom. Dersom du ikke benytter allerede bestilt rom, vil hotellet fakturere deg for kr 1420. Rom må avbestilles senest dagen før.