Demos er et spennede og helt nytt læreverk til politikk og menneskerettigheter i fagfornyelsen. Hør forfatterne selv fortelle om valgene de har tatt for å gjøre læreverket relevant for den nye læreplanen og undervisningen i faget.
Lektor og lærebokforfatter Hanne Elisabeth Hovden presenterer forslag til vurderingsstoff og tips og råd om eksamen i politikk og menneskerettigheter. Foredraget er fra webinar sendt 21.03.23
Redaktør Inger Hilde Killerud viser fram vurderingssti som forslag til helgdagprøve og nye læringsstier og undervisningsopplegg fra nettsidene til Demos. På nettsidene til elev er det mange ressurser som kan hjelpe dem fram mot skriftlig og muntlig eksamen. Foredraget er fra webinar sendt 21.03.23
Bli kjent med nye Samspill til fagfornyelsen, og hør hvordan læreverket, med bok og nettressurser er tilpasset ny læreplan og tenkt brukt i undervisningen.
Demos er et spennede og helt nytt læreverk til politikk og menneskerettigheter i fagfornyelsen. Hør forfatterne selv fortelle om valgene de har tatt for å gjøre læreverket relevant for den nye læreplanen og undervisningen i faget.
Presentasjon av læreverket Sosio, ny læreplan og kjerneelementene i programfaget sosiologi og sosialantropologi. Sosio er oppdatert på nyere forskning og gir elevene innblikk i ulike forskningsfelt og aktuell debatt. Kildebruk, metode og skriving som er relevant for elevenes arbeid med faget får tydelig plass.
Hvordan elevers klassebakgrunn er av betydning i forbindelse med utdanningsvalget som skal tas i overgangen til videregående opplæring. Studier viser at sosial ulikhet reproduseres i utdanningsvalget og at de to utdanningsprogrammene – studieforberedende og yrkesfag – preges av stereotypier og er langt fra likeverdige. Aurora Berg er sosiolog og jobber som rådgiver i Seksjon for ungdomsforskning ved Velferdsforskningsinstituttet NOVA.
Webinar om nye Sosio og digitale ressurser til fagfornyelsen: 1) Nye Sosio, ny læreplan og kjerneelementene i faget. Sosio er oppdatert på nyere forskning og gir elevene innblikk i ulike forskningsfelt og aktuell debatt. Kildebruk, metode og skriving som er relevant for elevenes arbeid med faget får tydelig plass. 2) Ulike perspektiver og faglig fordypning med Sosio 3) Sosio i praktisk undervisning 4) Klassetilpasset rådgivning, faglig innlegg med sosiolog Aurora Berg.
Samfunnskunnskap til LK20 med Delta! til yrkesfag og studieforberedende: 1) Delta! i fagfornyelsen Delta! har som mål å gjøre eleven i stand og motiverte til å delta i klasserommet, samfunnet og demokratiet. I Delta! blir elevene presentert for ulike perspektiver, ulike verdigrunnlag og motsetninger. 2) Tverrfaglighet og dybdelæring i samfunnskunnskap 3) Delta! digitale ressurser 4) Ferdighetstrening, kildekritikk og digital vurdering i samfunnskunnskap 5) Delta! i klasserommet: et praktisk eksempel på undervisningsopplegg og vurderingssituasjon.
Ny læreplan i samfunnskunnskap er klar, og det er også nye Delta! Redaktør Hege Simensen Hermo og lektor Torgeir Salih Holgersen, en av tre forfattere, forteller hvordan Delta! legger til rette for målene i den nye læreplanen. (4 minutter)
Dybdelæring er et overordnet mål i fagfornyelsen. I læreverket nye Delta! for samfunnskunnskap oppnås dybdelæring gjennom elevenes aktivitet og arbeid med oppgavene. Forfatter Torgeir Salih Holgersen forteller hvordan Delta! er skrevet til fagfornyelsen og hvilke grep som er tatt. (16:20 minutter)
Nettstedet for elever blir fortsatt gratis og elevene vil finne et rikt utvalg oppgaver – også knyttet til nyhetsbildet, fordypningsmateriale og lydbokfiler. Lærerne finner nyttige ressurser til undervisningen, tverrfaglig arbeid og vurdering. Redaksjonssjef og redaktør Hege Simensen Hermo forteller om det nye nettstedet. (6:30 minutter)
Du finner fordypningsoppgaver knyttet til statsbudsjettet på nettstedene til læreverkene Delta!, Pareto og Politikk og makt. Se også professor Steinar Holdens kommentarer på bloggen vår Fagsnakk.
Torbjørn Ryssevik er spesialrådgiver i utdanningsfaglige og utdanningspolitiske spørsmål. Ryssevik har sett nærmere på hvilke ideer og begreper fra Ludvigsenutvalget som er tatt videre i Stortingsmeldingen (St.meld. 28).
Christer Mattsson har grunnutdanning som lærer og har vært aktiv i arbeidet med å forhindre unge i å komme inn i hvitmaktmiljøer, jihadisme og gjengkriminalitet. Han foreleser ved lærerutdanningene, er veileder, forfatter og leder av sosialtjenesten i Sverige. For tiden er han forsker og assisterende direktør ved Segerstedt-instituttet ved Gøteborgs universitet.
Anna Rosling Rönnlund, Gapminder - har som mål å gjøre det enklere for alle å forstå verden gjennom visuelle data. Hun står bak det fotobaserte prosjektet «Dollar Street». Anna har en bachelor i fotografi, og en mastergrad i sosiologi. Fokuset hennes er å alltid se det store bildet – det du ser er det du forstår.
Torgeir Salih Holgersen er lektor med hovedfag i samfunnsgeografi og har undervist i samfunnsfag, geografi og historie i Osloskolen siden 2003. Torgeir en en av tre forfattere på læreverket Delta! i samfunnsfag for videregående skole.
Her viser Marit Ekne Ruud til Jessheim som eksempel på hvordan ungdom kan føle seg utenfor i det offentlige rommet og bybildet. Hvem bestemmer hva disse rommene skal brukes til?
Marit Ekne Ruud er forsker 1 ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR, OsloMet – storbyuniversitetet. Her viser hun til Holmlia som eksempel på hvordan man kan inkludere ungdom i sitt nærmiljø.
Anne Greve er professor i barnehagepedagogikk og Knut Olav Kristensen er universitetslektor i drama og teater, begge ved Institutt for barnehagelærerutdanning, OsloMet – storbyuniversitetet. Her snakker de om rommets betydning for dramatisk lek.
I hvilken grad er det fysiske miljøet åpent og inkluderende for barn og unge? Antologien "Barn og unge. By, sted og sosiomaterialitet", er redigert av Sissel Seim og Oddrun Sæter. Redaktører og forfattere forteller om boka.
"Samspill" gir elevene gode forklaringer, nødvendig begrepsforståelse og en teoretisk forankring av fagets mange emneområder. Redaktør Hege Simensen Hermo innleder. Forfatterne Ida Carine Longva og Eva Kosberg presenterer læreverket.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Forfatter Eva Kosberg forteller hva vi endrer i den nye utgaven. "Delta!" ble utgitt første gang i 2013 og følger den reviderte læreplanen fra samme år. Forfatterne er erfarne lærere fra begge studieretninger og har et stort engasjement for elevene og faget.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Oslo-ungdoms livssituasjon på sentrale områder; nære relasjoner, skole og utdanning, fritid og problematferd. Patrick Lie Andersen, forsker III ved NOVA, Seksjon for ungdomsforskning.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Hvordan klarer innvandrernes etterkommere seg i utdanning og arbeidsliv i dagens Norge? Are Skeie Hermansen, postdoktor i sosiologi ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi, UiO.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Problemer knyttet til rus og avhengighet kan for mange medføre helsemessige, atferdsmessige og samfunnsmessige konsekvenser. I norsk rusmiddelpolitikk har slike problemer tradisjonelt blitt møtt med forebygging, kontroll og begrensning. Hva har dette å si for dagens unge? Stian Haugen er seniorrådgiver i Helsedirektoratet og utdannet kriminologifra Universitet i Oslo.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Kari Stefansen er sosiolog og forsker tilknyttet Voldsprogrammet ved forskningsinstituttet NOVA. Hun har forsket på omfanget av vold og overgrep mot barn og unge, kvinners forståelse av voldtekt og hvordan ungdom forstår grensen mellom seksuelle overgrep og seksuell utnytting.
Ungdom i Norge 2017. Hvem er de? Fagseminar 19.05.2017
Som barnelege jobber Fossli Jensen med barn og unge ved Catosenteret i Son og barn og familier som sliter med langvarige og ofte uforklarte helseplager, som hodepine, kvalme, utmattelse, smerte og høyt skolefravær.
Å delta i samfunnet er engasjerende, og dialog er viktig. Abid Raja er advokat, diplomat, samfunnsdebattant og stortingspolitiker for Venstre. I 2010 fikk han Fritt Ords høyeste pris for sitt arbeid. Samfunnsfag 28.03.14
For å delta i demokratiet kreves det kunnskap. Hvordan øve opp den kritiske vurderingen? Dette er sentralt i «Utforskeren» og revidert læreplan. Forfatter og lærer Torgeir S. Holgersen tar utgangspunkt i digital debatt. Samfunnsfag 28.03.14
Hvorfor og hvordan har Assad klart å holde på makten så lenge? Kai Kverme drøfter disse spørsmålene i lys av Syrias historie gjennom de siste hundre årene. Kai Kverme, Senter for islam og midtøstenstudier ved Universitetet i Oslo. Seminar 28.03.14
Om ulike former for ekstremisme og konspirasjonsteorier på nettet og diskuterer hvilke utfordringer dette innebærer i forhold til ungdom.
Øyvind Strømmen, forfatter og journalist.