Kildekritikk: hvordan og hvorfor – et undervisningsopplegg
Siv Sørås Valand er lektor ved Sandvika videregående skole. Hun har mastergrad i norsk og har praktisk-estetiske fag i sin fagkrets. Valand har bred erfaring med undervisning i norsk på yrkesfag. Hun har bakgrunn fra både ungdomsskole og videregående. Siv er forfatter på norskverkene i "Kontakt-serien".
Marta Norheim har en unik innsikt i det skjønnlitterære feltet, og særlig i norsk samtidslitteratur. I samtalen med norskredaktør Kirsten Kalleberg gir hun deg gode forslag til litteratur elevene kan like.
Jostein Saxegaard er kanskje den mest kvalifiserte til å snakke om essay i skolen i Norge, og han har skrevet om essayet i Moment vg3. I dette foredraget får du tips og triks til hvordan du får elevene til å arbeide med denne typiske eksamenssjangren.
Her er en sniktitt på hvordan norskfaget på vg1 presenteres i Disko som er Cappelen Damms nye strømmetjeneste til videregående skole. I Disko vekkes nysgjerrighet og lærelyst gjennom aktualitet og ulike innfallsvinkler. Visuelle virkemidler levendegjør fagstoffet på nye måter. Varierte oppgaver og elevaktiviteter gjør det enkelt å skape gode samtaler og læringsopplevelser i klasserommet. Kristoffer Slettholm, redakør
Norskredaktørene May Lånke og Kirsten Kalleberg presenterer nye forslag til heldagsprøver i norsk som du finner under lærerinnholdet til Moment vg3 og Kontakt påbygging. Sammen med forfatterne har de også noen forslag til hvordan man kan forberede elevene på skriftlig eksamen til våren.
Forfatterne og redaktør snakker om det nye læreverket Kontakt påbygg til norsk vg3, konkrete undervisningsopplegg og didaktiske muligheter med bok og nettsted.
Forfatter Marte Blikstad-Balas stiller spørsmålet «Hva slags norskfag vil vi ha?», og konkretiserer hva kjerneelementet «tekst i kontekst» betyr for undervisningen i det nye norskfaget. Med utgangspunkt i den nye læreplanen skal vi se på hvilke føringer som finnes for tekstvalg og gå inn i hva «kontekst» kan bety i norskfaget.
Redaktørene Guro Karlsen Røe og Roy-Petter Kjekstad Johansen gir en lekende gjennomgang og presentasjon av læreverket NORSK 1-4 fra Cappelen Damm. De viser også innhold på den digitale plattformen vår Skolen fra Cappelen Damm.
Redaktør Kirsten Kalleberg og forfatter May Lånke om hvordan det legges til rette for studieforberedende lese- og skrivetrening i Moment vg3 og grepene som er tatt for å møte de nye oppdragene i læreplanen.
Marte Blikstad-Balas, professor ved Universitetet i Oslo, en ettertraktet foredragsholder og lærebokforfatter på Moment vg1-vg3 og Norsk 8-10 fra Cappelen Damm.
Siri Vaaje Haugen har undersøkt holdningene fem gutter på yrkesfag har til seg selv som lesere. Fem gutter på yrkesfag. «Ingen her liker å lese, vi går jo på bygg»
Sunniva M. Roligheten leser fra boka si. Den er bygd opp i kapitler som er skoleoppgaver. Hvert kapittel skildrer et av hovedpersonens minner. Les Marta Norheims begeistrede anmeldelse.
1) Modellering i læreboka Kontakt 2) Utforsking og dybdelæring 3) Yrkesretting og relevans (Tone Elisabeth Grundvig) 4) Mulighetene i de digitale ressursene til læreverket
1) Studieforberedende lesing av sakprosa og skjønnlitteratur i læreverket 2) Hva vil det si å bli studieforberedt i norskfaget og om kritisk lesing 3) Skjønnlitteraturen, tolkning og analyse og kulturhistorien i Moment vg2 og vg3 4) Tekstsamlingene i Moment 5) Undervisningsopplegg og romanprosjektet i digitale ressurser
Læreverket Kontakt er yrkesretta på mange måter. Her forteller forfatter og lektor i norsk Tone Elisabeth Grundvig hvordan elevene blir forberedt på yrkeslivet og hvordan norskfaget er gjort relevant for elevenes yrkesvalg.
I Kontakt har forfatterne vektlagt modellering: tekster i ulike sjangrer og med ulike formål, hvordan eleven kan løse oppgaver og reflektere. Forfatter og lektor Siv Sørås Valand forteller hvordan de har jobbet med modellering i læreboka Kontakt.
Kjerneelementet kritisk tilnærming til tekst i den nye læreplanen i norsk til fagfornyelsen er viktig. Marte Blikstad-Balas, lærerutdanningen UiO, er medforfatter på nye Moment, hvor hun skriver om kritisk lesing som er noe vi alle må jobbe med kontinuerlig og i ulike sammenhenger.
Elevene skal være mer utforskende i det nye norskfaget i fagfornyelsen. Det betyr at de skal være på oppdagelsesferd når de leser og utforsker tekster og ikke bare komme fram til et på forhånd definert "riktig" svar. Du får høre mer om dette og andre temaer i den nye læreplanen – og hvordan dette er løst i nye Moment.
Her kan du se en presentasjon av det nye læreverket Moment for norsk studieforberedende til fagfornyelsen. Redaktør Kirsten Kalleberg viser og forklarer hvordan læreverket Moment er utviklet og tilpasset den nye læreplanen. De tverrfaglige temaene er tatt opp i læreboka, tekstsamlingen og de digitale ressursene til læreverket. Det nye nettstedet for elever og lærere legger blant annet til rette for prosessorientert arbeid. (05:30 minutter)
Moment norsk studieforberende (Fagfornyelsen LK20)
Pål Antonsen og Ole Hjortland er begge forfattere på nye Moment til fagfornyelsen. De underviser om logikk og argumentasjonsteori ved Universitetet i Bergen og driver sammen tjenesten Logikksjekk.no.
Livsmestring og folkehelse i norskfaget 18.09.2019
Trygve Skaug leser, synger og forteller om sitt forfatterskap og forholdet til ungdommene han skriver for.
I poesiboka Følg med nå, utgitt på Cappelen Damm, har Trygve Skaug samlet dikt med tematikk som opptar ungdom: Sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet og andre ting.
Livsmestring og folkehelse i norskfaget 18.09.2019
Det lyriske språket er et annet språk enn hverdagsspråket, og det byr på både utfordringer og muligheter når elever skal lese og skrive i klasserommet. May Lånke er forfatter på læreverket Moment, norsk studiespesialiserende til fagfornyelsen i 2020.
Livsmestring og folkehelse i norskfaget 18.09.2019
Redaktør Charlotte Krogstad Hole om hvordan det tverrfalige temaet livsmestring og folkehelse knyttes til norskfaget, og kort om de nye læreverkene i norsk til fagfornyelsen: Moment til norsk studieforberedende og Kontakt til yrkesfag.
Livsmestring og folkehelse i norskfaget 18.09.2019
Samtale med Åse Minde og redaktør Kirsten Kalleberg. Åse Minde er kunstpsykoterapeut og har blant annet mottatt Kongens fortjenestemedalje for sitt banebrytende arbeid ved Spiseforstyrrelsespoliklinikken på Gaustad.
Foredrag ved Martin Minken som jobber med utdanningspolitiske spørsmål i Utdanningsforbundet og er tett på fagfornyelsen. Minken er også læremiddelforfatter og har flere års erfaring som lektor i videregående skole.
Siv Sørås Valand er norsklektor ved Sandvika videregående og forfatter av norsklæreverket Kontakt. Hun presenterer her undervisningsopplegg om klimalitteratur for norsk studiespesialierende og argumenterer for klimafiksjonens plass i norskfaget.
Julie Holdal Hansen har redigert diktsamlingen "Inn i naturen. 101 norske dikt." sammen med professor med Eirik Vassenden. Julie er litteraturviter og bibliotekar ved Eidsvoll vgs og er her i samtale med Kirsten Kalleberg, Cappelen Damm.
Forfatter Gert Nygårdshaug i samtale med norsklærer Oddvar Hemsøe og elevene Odin og Fredrik fra Hamar katedralskole. Zoo Europa fra 2018 er femte bok i Mino-serien. På hvilke måter kan kampen for å redde jordkloden sette demokratiet på prøve?
Litterær kompetanse og vurdering. Norskseminar 19.04.2018
Møt journalist Marte Spurkland som forteller om arbeidet med «Klassen». Denne dokumentarboka om sju elever og norsklæreren deres, som kom ut høsten 2017, ble nominert til Brageprisen og i 2018 er «Klassen» nominert til Kritikerlagets pris for beste sakprosabok for voksne.
Litterær kompetanse og vurdering. Norskseminar 19.04.2018
Henning Fjørtoft er førsteamanuensis i norsk fagdidaktikk ved Institutt for lærerutdanning, NTNU. Han har arbeidet i mange år med vurdering i skolen, lesing og skriving, og etter- og videreutdanning av lærere i norsk og lesing
Martin Minken er forfattere på læreverket Moment. Martin jobber med utdanningspolitiske spørsmål i Utdanningsforbundet, og har undervist i norsk i videregående skole.
Møt forfatter Vigdis Hjorth i samtale med redaktør Kirsten Kalleberg, Cappelen Damm Undervisning. Om den nye romanen Arv og Miljø, Hjorths forfatterskap, litteratur og politikk. En samtale med humor og morsomme historier.
Lars August Fodstad er førsteamanuensis i nordisk ved Institutt for språk og litteratur på NTNU med doktorgrad i nordisk litteratur (2010). Lars er forfatter på læreverket "Moment" og tidligere styreleder i Landslaget for norskundervisning.
Siv Sørås Valand er lektor ved Sandvika videregående skole. Hun har mastergrad i norsk og har praktisk-estetiske fag i sin fagkrets. Valand har bred erfaring med undervisning i norsk på yrkesfag. Hun har bakgrunn fra både ungdomsskole og videregående. Siv er forfatter på norskverkene i "Kontakt-serien".
Forfatter Bård Torgersen leser fra diktsamlingen "Romaner". Han er forfatter, musiker og førstelektor på avdeling for kommunikasjon på høyskolen Westerdals. Torgersen har skrevet en rekke romaner og diktsamlinger. I 2015 utga han diktsamlingen "Romaner" på Flamme Forlag. Utdrag fra denne samlingen er å finne i årets Rein tekst-antologi fra Foreningen Les!
Tale Birkeland Engebretsen er lektor ved Porsgrunn videregående skole og har tidligere undervist i ungdomsskolen. Hun har en master fra Høyskolen Buskerud Vestfold der hun undersøkte oppgavene til sakprosatekster i fire norsklæreverk for Vg1, studiespesialisering.
Aslaug Veum jobber på lærerutdanningen på Høgskolen i Sørøst-Norge og har publisert flere artikler og bøker om norskfaglige emner, bla. "Tekstanalyse – ei innføring", sammen med Karianne Skovholt. Veum er nordist og har også utdanning i journalistikk og tekstvitenskap og retorikk. Hun har arbeidet mye med multimodale tekster.
Hva er status i arbeidet og hvilke innholdspunkter er sentrale? Martin Minken har hovedfag i allmenn litteraturvitenskap fra Universitetet i Oslo og har undervist i norsk ved flere videregående skoler. For tiden jobber han med utdanningspolitiske spørsmål i Utdanningsforbundet, der han blant annet følger utviklingen i norskfaget. Martin er forfatter på norskverket "Moment".
Lars Saabye Christensen i samtale med redaktør Kirsten Kalleberg om hans nye roman Magnet og diktsamlingen Kargo – og noen avstikkere til forfatterskapet som helhet. Capplelen Damm-huset 7. april.
Gerd Karin Omdal er universitetslektor i nordisk litteraturvitenskap ved NTNU. Hun arbeider med norsk språk og litteratur i et globalisert samfunn og om flerspråklighet og litterære kulturmøter. Cappelen Damms norskseminar 2016
Om yrkesretting, «idrettsretting» og tverrfaglig arbeid. Tone Elisabeth Grundvig er lektor og fagutvikler/ikt-pedagog ved Sandefjord videregående skole. Hun er også forfatter på læreverkene Kontakt. Cappelen Damms norskseminar 2016
Nora Dåsnes og Hannah Mileman (født 1995) vant i 2014 forlagets seriekonkurranse. De studerer illustrasjon og animasjon ved Kingston University i Storbritannia. Hva inspirerer og disiplinerer dem når de skriver? Cappelen Damms norksseminar 2016
Audhild Norendal arbeidet ti år som norsklektor i videregående skole før hun startet i jobben som høgskolelektor i norsk ved Høgskolen i Sørøst-Norge. Hun er en av forfatterne på læreverket Moment. Cappelen Damms norskseminar 2016
Lars August Fodstad, tidligere styreleder i Landslaget for norskundervisning og førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Institutt for språk og litteratur ved NTNU. Han er forfatter på Moment-bøkene. Cappelen Damms norskseminar 2016
Martin Minken har erfaring som norsklærer i videregående skole og jobber nå i Utdanningsforbundet med oppfølging av norskfaget og Ludvigsen-utvalget.
Han er forfatter på Moment-bøkene. Cappelen Damms norskseminar 2016
Aslak Sira Myhre er direktør for Nasjonalbiblioteket og jobber med å bevare kulturarven – og formidle alt biblioteket har å by på. Cappelen Damms norskseminar 2016
Birger Emanuelsen: forfatter og norsklærer i videregående skole. I 2014 fikk han Ungdommens kritikerpris for romanen "Fra jorden roper blodet". Cappelen Damms norskseminar 2016
Kontakt for norsk yrkesfag og påbygging presenteres i denne videoen. Hvordan motiverer Kontakt Yrkesfag elevene til å arbeide med norskfaget? Hvordan hjelper Kontakt Påbygging elevene til eksamen?
De nye læreplanene for skolen krever at elever må undervises i retorikk. Men hva bør vi egentlig lære elevene? Og hvordan bør vi gjøre det? Jens E. Kjeldsen er professor i retorikk og visuell kommunikasjon ved Universitetet i Bergen.
Pedro Carmona-Alvarez er en av vår tids mest markante forfattere. Han er poet, romanforfatter og musiker, og har mottatt flere priser for både sitt forfatterskap og som musiker.
Å delta i samfunnet er engasjerende, og dialog er viktig. Abid Raja er advokat, diplomat, samfunnsdebattant og stortingspolitiker for Venstre. I 2010 fikk han Fritt Ords høyeste pris for sitt arbeid. Samfunnsfag 28.03.14
Nyskrevet læreverk for norsk studieforberedende. Presentasjon av læreverket ved forfatterne: Lars August Fodstad, Magnhild Glende, Martin Minken og Audhild Norendal
Norskseminar Astrup Fearnley 14.03.14
Sture Nome er universitetslektor ved Nasjonalt senter for leseopplæring og leseforskning, Universitetet i Stavanger og læremiddelforfatter.
Norskseminar Astrup Fearnley 14.03.14
Hva er nytt? Hva slags konsekvenser har dette for undervisningen i norsk?
Marte Blikstad-Balas er lærebokforfatter og norskdidaktiker ved Institutt for lærerutdanning og skoleforskning, Universitetet i Oslo.
Norskseminar Astrup Fearnely 14.03.14
Tor Ivar Østmoe er dr. philos. og underviser i retorikk og latin ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk, Universitetet i Oslo. Østmoe er også medforfatter på Moment.
Norskseminar Astrup Fearnley 14.03.14
Frode Lerum Boasson er stipendiat i allmenn litteraturvitenskap ved NTNU i Trondheim. Han arbeider med norsk og tysk litteratur de første tiårene på 1900-tallet og mellomkrigstiden og Knut Hamsuns forfatterskap.
Norskseminar Astrup Fearley 14.03.14
For debutromanen Vekk meg hvis jeg sovner (2009) fikk han Tarjei Vesaas' debutantpris. For sin andre roman Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) fikk han Ungdommens kritikerpris.
Bokbad i forlaget 13.03.14
Opplesning av egne dikt ved Isabell El-Melhaoui, forfatter av diktsamlingen «Kan jeg finnes i andre formater» utgitt på Flamme forlag.
Bokbad i forlaget 13.03.14