Snorre Karkkonen Svenssons engasjerende foredrag om hvordan man kan lære andrespråksinnlærere trykk, rytme og tone i norsk språk.
Med sin rytme og tone skiller norsk seg fra mange andre språk, og det gjør at nettopp prosodi blir så viktig i undervisningen. Dette foredraget byr på praktiske tips hvordan læreren kan fokusere på fenomen som trykk, språkrytme, tonemer og setningsintonasjon. Svensson tar utgangspunkt i multisensorisk uttaleundervisning, en metode han har utviklet selv.
I arbeidslivet yrkeshefte: Servitør er et praktisk rettet hefte for unge og voksne innvandrere som ønsker å bli servitør. To deler: nivå A1–A2 og A2–B1. Passer for spor 1 og 2.
Jeg vil bli helsefagarbeider er for unge og voksne med norsk som andrespråk på nivå A1–A2-nivå, som ønsker å lære norsk og fagspråk for en jobb i helsevesenet.
Redaktør Kjartan Berntsen viser hvordan du best mulig bruker På vei Digital. På vei (2018) har fått kraftig utvidede nettressurser og mange nye funksjoner.
Noen av de nye mulighetene som demonstreres:
•Rapporter: tidsrapport, elevrapport, aktivitetsrapport
•Prosessorientert skriving med rettefunksjon og meldingsfunksjon
•Uttaleundervisning med videoer og lydfiler
•Tildeling av oppgaver
•Tavlebøker
Forfatter og journalist Marte Spurkland forteller om sine opplevelser da hun fulgte sju avgangselever gjennom deres siste år ved videregående skole – og læreren deres.
Sesam er en sterk pakke for den første muntligopplæringen. Læreverket inviterer elev og lærer til en aktiv, muntlig språkopplæring. Forfatterne presenterer.
Ann-Kristin Helland Gujord, Universitetet i Bergen, snakkar om innvandrarars eigne beskrivingar av og refleksjonar om det å lære eit nytt språk i vaksen alder.
Norsk på 1–2–3 er et begynnerkurs med rask progresjon og engelsk som støttespråk. Forfatterne Elisabeth Ellingsen og Kirsti Mac Donald presenterer verket.
Aasne Vikøy og Else Berit Molde ser på kva som karakteriserer eit akademisk språknivå i norsk, og kjem med framlegg om korleis ein som andrespråkslærar kan jobba fram ein slik språkkompetanse i klasserommet.
Norsk og arbeidslivskunnskap er basisen for å kunne delta i arbeidslivet. Men hva med de uskrevne reglene som ligger i kulturen vår, og som ikke er så lett å oppfatte?
Røyken voksenopplæring deltar i et prosjekt med Kompetanse Norge, der de arbeider med å ta språket fra språkpraksisplassen inn i klasserommet på en bedre måte.
Rogstad gir innblikk i det flerkulturelle arbeidslivet. Hvordan er det for Ahmed å søke jobb? Og hva legger arbeidsgiverne egentlig vekt på når de ansetter nye medarbeidere?
Hva er typisk for tekster skrevet av andrespråklige? Hva vektlegges i vurderingen av tekster skrevet til norskprøvene? Monsen diskuterer problemstillinger knyttet til skriveundervisningen på A2-B1-nivå.
Hei! A2 bringer samfunnet inn i klasserommet ved å ta opp aktuelle problemstillinger på en engasjerende måte som vil legge til rette for refleksjon og diskusjon. Tre av bokas ti kapitler har arbeidsliv som tema.
Digital øvingsressurs som hjelper deltakerne med forberedelsene til norskprøven. Oppgavetypene er de samme som i norskprøven og omfatter nivåene A1-B2. Digital redaktør Gunn Kristin Haugen presenterer.
Jobbstart er et enkelt, nettbasert læreverk som introduserer deltakerne for norsk arbeidsliv på en engasjerende måte. Jobbstart inneholder filmer og bilder fra seks yrker, jobbsøking og jobbintervju.
Opprøret i Syria har pågått i over tre år, og verdenssamfunnet har ikke evnet å sette en stopper for grusomhetene befolkningen i landet gjennomlever. Hvorfor og hvordan har Assad klart å holde på makten så lenge? Ved Kai Kverme, UiO. NOA-seminaret 04.04.14
Språket vårt er fullt av historiske referanser som er vanskelige å forstå uten å ha kunnskaper om fortiden. "Norges historie - en innføring" utgis høsten 2014. Øivind Stenersen er historiker og skrevet flere historieverk for skolen. NOA-seminaret 04.04.14
Hva er spesielt med norsk - og hvordan formidler vi det? Olaf Husby er førsteamanuensis, Institutt for språk og litteratur, NTNU. NOA-seminaret 04.04.14