Anders Kvellestad, postdoktor i partikkelfysikk ved UiO, holder det inspirerende foredraget: "Hva er så spesielt med kvantefysikken?" (18:25 minutter).
Anders Kvellestad, postdoktor i partikkelfysikk ved UiO, holder det inspirerende foredraget: "Hva er så spesielt med kvantefysikken?" (18:25 minutter).
Se opptak av webinaret der lærebokforfattere og redaktør forteller om den nye Kraft fysikk 1 til fagfornyelsen. I webinaret inngår et nyttig foredrag om klima, som er nytt tema i læreplanen og et spennende foredrag fra Cicero om et "Citizen science-prosjekt", som elevene inviteres til å delta i (43 min).
I samarbeid med Cicero presenteres «Citizen science-prosjektet» AVIATE. Her fortelles det i kortversjon om klimaeffekter fra luftfarten og litt om prosjektet elevene kan delta i ved Marianne Tronstad og Bjørn Samset, begge klimaforskere i Cicero (8.30 min).
Astrofysiker og lærebokforfatter Marit Sandstad presenterer spennende fagstoff i forbindelse med nytt kompetansemål om klima i den nye læreplanen i fyiskk til fagfornyelsen (13.40 min).
Presentasjon av Kraft 2 med digitale ressurser ved forfattere, Janne-Christine Fossum og Henning Vinjusveen Myhrehagen. Fossum og Myhrehagen er lærere i fysikk ved henholdsvis Ski og Asker videregående skole.
Sammenhengene mellom EEG-signalene på utsiden av kraniet, hva de enkelte hjernecellene driver med langt inne i den grå materien, og hva hjernen driver med av ymse kognitive oppgaver, er langt fra trivielle. Noen av dem kan likevel forstås utfra grunnleggende fysiske prinsipper. I foredraget Fysikken i hjernen vil Halnes (NMBU) gjøre en innsats for å identifisere hvilke kapitler i fysikkboka man lurest søker seg til for å få dypere innsikt i ulike aspekter av hjernens aktivitet.
Planeten vår, teknologien vår og kroppene våre består av grunnstoffer som er dannet sammen med universet. Historien om den menneskelige sivilisasjon er også historien om hvordan vi har lært å forme planetens materialer til vår egen nytte. I foredraget Menneskets grunnstoffer vil Anja Røyne (UiO), gi et fysikk-perspektiv på historien om hvordan vi mennesker utviklet oss til der vi er i dag, og hvilke muligheter vi har for fremtiden.
Etter flere tiår med leting og venting er endelig de første gravitasjonsbølgene oppdaget. Dermed er et nytt vindu ut mot universet åpnet. Hva er gravitasjonsbølger? v. Jostein Riiser Kristiansen, astrofysiker og førsteamanuensis ved OsloMet.
Hvordan vil klimaet vårt se ut i fremtiden og hvordan vet vi egentlig hva som vil skje? Siden vi ikke kan måle fremtiden, trenger vi klimamodeller som simulerer mulige scenarioer for oss. v. Maria Sand, forsker ved CICERO.
Hva var det CERN oppdaget sommeren 2012? Vet vi hva mørk materie er? Hvordan er verden skrudd sammen? Foredraget tar en rundtur i moderne partikkelfysikk og ser på små revolusjoner fra både fortid, nåtid og fremtid. Ved Bjørn Samset, CICERO.
Som en konsekvens av informasjonsbehovet etter Fukushima-ulykken startet Sunniva Rose rosa-blogg om “kjernefysikk og forskning og sånn”. Dette var et “opplysningsprosjekt” rundt kjernefysikk og forskning, samt hverdagslivet som ung, kvinnelig forsker.