Fredag 22. april ble Sørlandets litteraturpris delt ut på Kristiansand folkebiblioteks Fredagslunsj, og i år stakk Cappelen Damm av med begge prisene! Victor Norman vant sakprosaprisen for «En liten åpen by – Fortellingen om Risør 1500–1873» (Cappelen Damm Akademisk 2021), mens Bruno Jovanović vant pris for beste skjønnlitterære bok med «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket». (Cappelen Damm, 2020). Vi gratulerer!

Om sakprosavinneren:

Risør er en av Nordens best bevarte trehusbyer, og med sin historie tilbake til 1500-tallet er det den eldste av sørlandsbyene. En liten åpen by – Fortellingen om Risør 1500–1873 er andre bind i det omfattende prosjektet med å fortelle byens historie, og i boken beskriver Victor Norman byens geografiske særtrekk, framvekst og utvikling. I et rikt og tilgjengelig språk forteller han om trelast og skipsfart, om påvirkningen fra Nederland, og om enkeltpersoner som har betydd mye for byen, både den framgang og stagnasjon. Her er historier om kvinnen som reddet stedet fra ruin, om Eidsvollmannen som drev kapervirksomhet midt på havnen,, om striden med Kristiansand om kjøpstadsrettigheter, og om folkelivet. Det mest spennende er allikevel fortellingen om det omskiftelige hverdagslivet til fattig og rik i en by der fallhøyden var stor.

– Stilen er lett og fortellende, og stoffet er engasjerende og underholdende om kystkultur og byutvikling. Dette er ei svært velskrevet bok, med appell som strekker seg langt forbi Risørs egne innbyggere og besøkende, skriver Sørlandets litteraturpris i sin om omtale av juryens begrunnelse.

Victor Norman er født og oppvokst i Risør, er samfunnsøkonom og professor emeritus ved NHH hvor han var rektor 1999-2001. Han har vært statsråd i Bondevik II-regjeringen og fast spaltist i DN.

 

Cappelen Damm gjorde rent bord

Sørlandets litteraturpris deles ut i to kategorier, sakprosa og skjønnlitteratur. Bruno Jovanović vant i kategorien skjønnlitteratur med boken «Etter hvert vil øynene venne seg til mørket».