Voldelige hav (Innbundet)

Pirateri og jus

Forfatter:

Magne Frostad


Les forfatters blogginnlegg på fagsnakk.no: Sjørøveri og folkerett

Hør fire episoder av NRK P2-podcasten Piratenes gullalder

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202528423
Kategori: Internasjonal rett og menneskerettigheter og Strafferett og straffeprosess
Fag: Internasjonal rett og menneskerettigheter, Strafferett og straffeprosess
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Voldelige hav

Ordet «pirat» gir populærkulturelle, historiskrettslige og nyhetsmessige assosiasjoner. Vi kjenner det fra gisseltaking av mannskap og skip utenfor blant annet Somalia, til fektende helteskurker i påkostede filmer og tv-serier hvor handlingen ofte er lagt til gullalderen for det klassiske pirateriet (ca. 1700–1730).

Piraten har fått en fremtredende stilling i klassisk folkerett. Han ble ansett som hostis humani generis (menneskehetens fiende) og statene fikk særlige fullmakter til å bekjempe dette problemet. Etter en lang periode hvor pirateriet var ansett som nærmest fraværende, har folkerettens regulering av dette fått økt aktualitet de siste tiårene.

Voldelige hav. Pirateri og jus inneholder en oversikt over pirateriets og – dens halvbror – kaperfartens historie. Bokens hovedtema er likevel den nåværende folkerettslige reguleringen av pirateriet; herunder ser forfatteren nærmere på det havområdet som inntil nylig var mest utsatt for pirateri: farvannene utenfor Somalia.

Voldelige hav bør leses av enhver med interesse for shipping og sjøfartshistorie, og vil være et viktig havrettslig verk for fagfolk innenfor internasjonal rett, historie og maritime fag.

Til toppen

Andre utgaver

Voldelige hav
Bokmål Ebok 2021

Andre aktuelle titler

Presse Voldelige hav

"...Selvom bogen visse steder koncentrerer sig om norske forhold, er der ingen tvivl om, at den også har interesse uden for Norges grænser. Fremstillingen er klar og velstruktureret, og bogen er godt skrevet på et – også for dansksprogede – let forståeligt norsk. Denne anmelder kan således varmt anbefale bogen til både praktikere og universitetsjurister, som beskæftiger sig med havret og pirateri."

Astrid Kjeldgaard-Pedersen, UfR (U.2017B.202)

Til toppen

Intervju

UiT-professor gir ut bok om pirater
Les intervju med Magne Frostad på ITromsø, 13. desember 2016.

Kva slags sjørøvarar har me i dag?
Hør Magne Frostad på NRK Ekko, 14. desember 2016.

Magne Frostad om det moderne sjørøveriet
Hør forfatterintervju NRK P1+, 15. desember 2016.
 

Til toppen

Forfatter(e)

Magne Frostad er professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Frostad har studert ved Universitetet i Tromsø, Stockholms universitet, University of Nottingham, Universität des Saarlandes og University of Oxford. Hans interesser omfatter især generell folkerett, krigens folkerett, internasjonale menneskerettigheter og havrett.