Vitenskap, teknologi og samfunn (Heftet)

En introduksjon til STS

Forfatter:

Tomas Moe Skjølsvold

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 184
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202478896
Kategori: Sosiologi og Samfunnsvitenskap
Fag: Sosiologi
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Vitenskap, teknologi og samfunn

I en verden hvor stadig flere utfordringer handler om å få vitenskap, teknologi og samfunn til å trekke i samme retning, er det behov for en grunnleggende forståelse av forholdet mellom disse tre størrelsene. Vitenskapen beskrives ofte som en arena utenfor samfunnet, som skal oppdage og avdekke sann natur, ubesudlet av de politiske og sosiale prosessene i samfunnet. I forlengelsen av dette betraktes også teknologien som en autonom kraft med en iboende logikk, hvor nye og bedre teknologiske varianter overtar for de gamle. I denne fortellingen blir samfunnet endret når ny viten oppdages, eller når ny teknologi feier inn fra sidelinjen.

Science and Technology Studies, som forkortes STS, har lenge vært en av de viktigste stemmene for de som vil forstå sammenhenger mellom vitenskap, teknologi og samfunn. Med dette som bakteppe utforsker boka Vitenskap, teknologi og samfunn en rekke spørsmål og trekker på et bredt spekter av teoretiske og empiriske innsikter fra teknologi- og vitenskapsstudietradisjonen.

Til toppen

Andre aktuelle titler

Presse Vitenskap, teknologi og samfunn

«Den tar opp et vell av perspektiver, eksempler og bidragsytere som viser bredden i denne tradisjonen. Mange vil ha stor glede av å lese den, de aller fleste vil lære noe, og det er vel hovedpoenget. [...] Det er snakk om en kompetent, lesverdig og anbefalelsesverdig bok.»

Arve Hjelseth, Sosiologisk tidsskrift 2/2016

«Til tross for en viss motvilje historisk sett i deler av STS-miljøet mot å la seg disiplinere, så er det med en viss følelse av stolthet jeg kan slå fast at STS-feltet har fått en egen, tradisjonell, introduksjonsbok. Det er også noe befriende å se at introduksjonsboka på utradisjonelt vis understreker og konkluderer med at 'vårt redskap er blikket'. Boka er absolutt å anbefale til nye studenter i STS, og jeg har god tro på at den kan bidra til å tiltrekke enda flere studenter til et fagfelt som jeg mener er viktig både for humanistisk og samfunnsvitenskapelig akademia og for samfunnet for øvrig.»

Tone Druglitrø, Nordic Journal of Science and Technology Studies Vol 3, No 2 (2015)

Til toppen

Forfatter(e)

Tomas Moe Skjølsvold har ph.d. i tverrfaglige kulturstudier fra Institutt for tverrfaglige kulturstudier ved NTNU. Han arbeider nå som postdoktor samme sted, hvor han er tilknyttet flere forskningsprosjekter som opererer i skjæringspunktet mellom klimavitenskap, politikk, innovasjon og implementering av ny fornybar energi.