Virus på reisefot (Innbundet)

En reiseskildring om virus og mennesker

Forfatter:

Eystein Hellstrøm Hoddevik

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Illustratør: Gaarder, Torill
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202700997
Om utgivelsen Virus på reisefot

Hva er egentlig et virus? Selv erfarne mikrobiologer må ta seg en liten tenkepause før de besvarer dette enkle spørsmålet. Virus er forsvinnende små. Koronaviruset SARS-CoV-2 er ikke større enn en titusendedel av et knappenålshode. Men en slik usynlig fiende kan tvinge en hel verden i kne, slik den gjorde det våren 2020 med COVID-19 pandemien. Gjennom utvalgte fortellinger viser forfatteren deg hva virus er, hva de består av, hvordan de smitter og lager sykdom.

Virus og mennesker har sameksistert i alle år, så reisen går gjennom biologisk evolusjon, vår egen kropp, historiske hendelser, sykdomslære, storpolitikk, arvemateriale, etikk og biologisk krigføring. Boka handler også om vaksiner, et av våre viktigste våpen i kampen mot virusene. Å lage vaksiner er i seg selv en vitenskap og baserer seg nettopp på kjennskap til hvordan virus er bygget opp og lager sykdom.

Virus er avlet for å spre seg og nøler ikke med å legge ut på langferd mellom kontinentene som reiselystne blindpassasjerer. I denne boka blir du kjent med ulike typer virus: noen av de vanligste, noen ekstremt utspekulerte og noen som er så farlige at dødeligheten nærmer seg 100 %. Virus smitter ved å reise på samme måte som vi gjør det, men ferden stopper ikke der. Måten de lager sykdom i oss kan forstås som en mikroskopisk reiseskildring. Derfor skal vi fotfølge noen virus på deres ferd inn i kroppene våre og frem til cellene de både kaprer og lager ugagn i.

Hvis du er villig til å trosse frykten for virus vil du finne ut at virusviten er svært nyttig. Det kan i gitte situasjoner hjelpe deg med å overleve og å unngå sykdommer som kreft, immunsvikt, vorter, forkjølelsessår, helvetesild og blindhet.

Til toppen

Forfatter(e)

Eystein Hellstrøm Hoddevik (f. 1980) jobber som lege ved avdeling for patologi ved Oslo Universitetssykehus og universitetslektor ved UiO. Han har doktorgrad innen molekylærbiologi og nevrovitenskap. Han har bodd i Frankrike, Skottland, Tyskland og Sverige og har jobbet som lege i marinen, på skip, på legevakt og ved indremedisinske avdelinger. Han er ansatt ved Avdeling for patologi, Oslo universitetssykehus, og underviser ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Han er gift, har fire barn og er bosatt i Bærum.