Virus på reisefot (Innbundet)

En reiseskildring om virus og mennesker

Forfatter:

Eystein Hellstrøm Hoddevik

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 352
Illustratør: Gaarder, Torill
Forlag: Cappelen Damm
Språk/målform: Bokmål
ISBN: 9788202700997
Om utgivelsen Virus på reisefot

VET DU HVA VIRUS ER? I denne populærvitenskapelige og underholdende boken får du bli med på virusenes utrolige reise og lære mer om hva de består av, hvordan de smitter og lager sykdom, og hva som skjer når et virus inntar kroppen.

Virus er enten på reisefot eller så holder de på å pakke bagasjen. De er avlet for å spre seg, og de nøler ikke med å legge ut på langferd mellom kontinentene som usynlige og reiselystne blindpassasjerer.

Virus er forsvinnende små, og koronaviruset SARS-CoV-2 har en diameter på knappe 100 nanometer. Det betyr at en virushær på 10 000 koronavirus som marsjerer på rekke, ikke blir større enn et knappenålshode. Størrelsen til tross, virus kan reise jorda rundt og tvinge en hel verden i kne.

Historien om virus handler vel så mye om sykdommene de forårsaker og skjebnene til menneskene som smittes. I boken kan du blant annet lese om den norske sjømannen som brakte HIV til Norge allerede i 1962, og om Ola Olsen som på grunn av polio lå 26 år i en vippeseng.

Er du redd for virus? Hvis du er villig til å trosse frykten, vil du finne at virusviten er svært nyttig!

«En grundig, nyttig og oppfriskende bok med fantastiske historiske anekdoter. Hoddevik setter hele verdens fokus på virus inn i en større sammenheng.»
Kaja Nordengen, lege, hjerneforsker og forfatter

«Denne boken er som en kunnskapskur mot sykdomsangst. Gir et fascinerende innblikk i medisinsk historie.»
Hedvig Montgomery, psykolog, familieterapeut og forfatter

Til toppen

Presse Virus på reisefot

Forfriskende og nyttig om virus 07.12.2022

"Han tar oss med på en spennende virusreise, historisk og geografisk, og setter på denne måten temaet inn i en større sammenheng.

Språket er lettfattelig, med norske forklaringer på medisinske ord og uttrykk.

Boken er underholdende og lettlest, både for lek og lærd. Det er ingen lærebok, men et godt supplement for medisinstudenter og andre grupper på det medisinske fagfeltet. Interesserte leger vil finne glede i mange gode omtaler av de virusene som beskrives. Forfatteren henvender seg også til personer med frykt for virus og sykdommer de kan forårsake, da kunnskap trolig kan mildne slik frykt.

Boken anbefales på det varmeste og bør kunne få en stor lesekrets. Mange flere virus venter på å bli tatt med på neste reise!"

Nis Grude, Tidsskrift for Den norske legeforeningLes hele anmeldelsen

Med virus som reisekamerat

Går det an å skrive en opplysende, relativt lettlest og samtidig underholdende bok om virus? Det klarer legen og forfatteren Eystein Hellstrøm Hoddevik med denne boken.

Med et til tider muntert skråblikk og historiske anekdoter viser han at virus ikke bare er farlige, de kan også være nyttige.

Jan-Erik Smilden, Aftenposten historie

Til toppen

Forfatter(e)

Eystein Hellstrøm Hoddevik (f. 1980) jobber som lege ved Avdeling for patologi ved Oslo universitetssykehus og universitetslektor ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Oslo. Han har doktorgrad innen molekylærbiologi og nevrovitenskap. Han har bodd i Frankrike, Skottland, Tyskland og Sverige og har jobbet som lege i marinen, på skip, på legevakt og ved indremedisinske avdelinger. Han er gift og har fire barn.