Vestens idéhistorie, bind 3 (Heftet)

Modernitetens fødsel. 1600-1800

Serie: Vestens idéhistorie 3

Forfatter:

Ellen Krefting

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2012
Antall sider: 304
Forlag: Høyskoleforlaget
Språk/målform: Bokmål
Serie: Vestens idéhistorie
Serienummer: 3
ISBN: 9788276349542
Kategori: Idéhistorie og Historie, religion og filosofi
Fag: Idéhistorie
Nivå: Akademisk
Om utgivelsen Vestens idéhistorie, bind 3

Fra Brunos dramatiske endelikt på bålet i Roma i 1600 til den franske revolusjonens slutt i 1799, ble fundamentet for moderne tenkning og samfunn lagt. Bind 3 av Vestens idéhistorie presenterer de store omveltningene i tenkemåte som fant sted i denne perioden, der både moderne naturvitenskap og nasjonalstatene så dagens lys, sammen med nye idealer om toleranse, ytringsfrihet, demokrati og menneskerettigheter. Det var også i dette tidsrommet at ideer om kjønn, rase, kunst, subjektivitet og oppriktighet fikk sin moderne utforming.

Modernitetens fødsel 1600-1800 viser hvordan ikke bare filosofiske verk, men også en mangfoldig tidsskriftflora, nye vitenskapelige instrumenter, salonger, romaner og en utstrakt reisevirksomhet bidro til å skape en helt ny virkelighetsforståelse for både leg og lærd.

Til toppen

Andre aktuelle titler

  • Grep om fortiden

    Perspektiver og metoder i idéhistorie

    Ellen Krefting, Espen Schaanning og Reidar Aasgaard (red.)

    Heftet
Presse Vestens idéhistorie, bind 3

«Krefting har skrevet en meget lesverdig bok, ikke minst ved å ta frem modernitetens bredere kulturuttrykk ...»

Bernt T. Oftestad, Nettverk for katolsk teologiLes hele anmeldelsen

«Det måste framhållas att Ellen Krefting fyllt den svåra uppgiften på ett förträffligt sätt. Framför allt måste man beundra hennes förmåga att skriva enkelt, flytande och lättfattligt utan att hemfalla åt förenklingar. [...] Kort sagt: Ellen Krefting har skrivit en idealisk akademisk lärobok som det är lätt att rekommendera.»

Svante Nordin, salongen.noLes hele anmeldelsen

«Vestens idéhistorie er vel mest af alt at betragte som en godmodig trojansk hest. På overfladen og i udseende et værk der kunde være skrevet i 1950’erne, men på indersiden en komplet opdatering af den vestlige idéhistorie ud fra den nyeste forskning. Som sådan et værk enhver nationalstat med respekt for sit eget udsyn bør have. Enhver student bør kunne tage en klassisk fremstilling af vestens idéhistorie ned fra hylden og så få det store stræk fra Homer til Hitler. Jeg tror sagtens Vestens idéhistorie kunne blive fast inventar.»

Frank Beck Lassen, Arr Idéhistorisk tidsskrift 1-2 2013

«Vestens idéhistorie anbefales. Alle de tre bindene gir lyst og inspirasjon til å lese videre, til å fordype seg i ulike temaer. Og jeg vil fremheve det arbeidet som er lagt i utvelgelsen av de mange illustrasjonene, der kunst og arkitektur brukes til ytterligere å understreke sentrale ideer. Verket er likevel grundig nok til at det står på egne ben som en moderne, oppdatert idéhistorisk gjennomgang av mange sentrale ideer som har preget vestlig tenkning.»

Mathilde Fasting, minervanett.noLes hele anmeldelsen

Til toppen

Forfatter(e)

Ellen Krefting (f. 1968) har doktorgrad i idéhistorie fra Universitetet i Oslo, og er professor ved Institutt for filosofi, idé- og kunsthistorie og klassiske språk (IFIKK), Universitetet i Oslo. Krefting har utgitt en lang rekke artikler og bøker, særlig om tekster, tenkning, politikk og offentlighet i 1600- og 1700-tallets Frankrike og Danmark-Norge.

Bøker i serien